Deputatul Resmeriţă este împotriva importului de huilă

       cristi resmerita   CEH SA a publicat, marţi în Monitorului Oficial al României anunţul de „participare la negociere cu publicare prealabilă” pentru achiziţionarea unei cantităţi de 150.000 de tone de combustibil convenţional, inclusiv opţiunea de achiziţionare a unei cantităţi suplimentare de 50.000 de tone.

Contractul ar urma să se întindă până în luna martie 2015, iar data limită de primire a ofertelor din partea firmelor interesate este 27 octombrie, anul curent.

Valoarea achiziţiei ar urma să se ridice la circa 15 milioane de euro. Cei de la Termocentrala Mintia au mai procedat astfel şi în trecut, un astfel de import costându-l scaunul de director al CEH pe Costel Alic căruia i s-a reproşat că a semnat un contract pentru importul a 160.000 tone de cărbune energetic, iar minerii urmau a fi trimişi în şomaj. carbuneLa acea vreme toată lumea s-a inflamat, politicieni şi lideri sindicali luând poziţie vizavi de această afacere, Costel Alic fiind înlocuit cu Daniel Andronache, căruia i-a urmat Aurel Niculescu. S-ar părea că gena contractelor pentru importul de cărbune s-a transmis peste generaţii, Aurel Niculescu procedând exact la fel ca şi „bunicul” său într-ale directoratului. Ne aşteptam ca „el lider maxim” Bebe Nica să facă oarece valuri pe această temă, dar, din păcate, acesta tace mâlc. O tăcere complice, având în vedere avantajele şi salariile babane pe care acesta şi le-a negociat cu directorul Nicolescu întru liniştea tuturor. Până în prezent doar deputatul Cristian Resmeriţă şi liderul sindical Adrian Jurca s-au   manifestat deschis împotriva acestei intenţii care afectează grav partea minieră a Complexului Energetic.

„Nu pot să fiu, şi nu voi fi niciodată de acord cu vreo măsură care să afecteze veniturile minerilor din Valea Jiului. Nu ştiu exact cine sau ce se află în spatele acestei afaceri, dar, la fel ca şi   atunci când directorul Niculescu a venit cu propunerea de reducere a timpului de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână, cu redu-cerea salariului. Sunt deputat de Valea Jiului şi am obligaţia de a mă implica pentru ca minerii să nu aibă de suferit. Am luptat atâta pentru angajările care s-au făcut îm minele din Vale, iar acum aducem cărbune de afară. Dacă Divizia Minieră nu produce împreună cu SNÎMVJ suficient cărbune pentru termocentralele Mintia şi Paroşeni, există varianta angajării unor tineri şi a plăţii zilelor de sâmbătă lucrate pe comandă de cei din subteran”, a declarat deputatul Cristian Resmeriţă.

Liderul minerilor de la Livezeni, Adrian Jurca dezvăluie mecanismul afacerii, „de la înregistrarea „istoricului” CCM la nivelul CEH, adică 1 august 2014, minerii nu mai sunt chemaţi la şut sâmbăta. Motivaţia este simplă. Pentru a nu fi plătiţi. Dar nici producţie să nu se dea. Dacă pe lunile iulie, august, septembrie şi octombrie ar fi fost programaţi la şut minerii sâmbăta şi chiar duminica, chiar şi în condiţiile plăţii duble a posturilor se extrăgeau în plus 100.000 tone de huilă, la un preţ cu siguranţă mai mic decât cel din import. Dar, se pare, „unde import nu e, nici management nu e” cu impact direct asupra viitorului mineritului din Valea Jiului”.

Dacă pe vremea când minele şi termocentralele erau entităţi diferite se puteau justifica aceste importuri, după unificarea acestora sub acelaşi acoperământ, acţiunea este percepută ca un atac direct la partea minieră care pierde astfel sume importante, bani care ajung la minerii de pe alte meleaguri. Poate nu chiar toţi, o parte fiind destinaţi „comisioanelor” aferente unei asemenea afaceri. Cu siguranţă cineva se va interesa de această afacere şi va lua măsurile care se impun pentru ca banii să rămână în ţară la cei care muncesc, mineri şi energeticieni. (V.J.)

One comment

  1. Interesant ce spune domnul deputat.

%d blogeri au apreciat: