Lucrări complexe la S. E. Paroşeni

        OLYMPUS DIGITAL CAMERA    Realizarea investiţiilor la termocentrala de la Paroşeni reprezintă o garanţie a continuării mineritului în Valea Jiului şi prin modernizarea acesteia va creşte capacitate de producere a energiei electrice, care va fi vândută pe piaţa de energie la un preţ competitiv. Este o investiţie majoră pentru toată Valea Jiului, fiind asigurată funcţionarea grupului energetic nr 4, pentru viitorii 30 de ani, conform Directivelor Europene 2001/ 80/ EC privind limitarea emisiei în aer a SO2.

Lucrările se realizează în prezent în baza contractului 142/2010, încheiat cu Constructions Industrielles de la Mediterranée, valoarea acestora fiind de 49.070.000 Euro. Contractul a intrat în efectivitate în decembrie 2012, termenul contractual de punere în funcţie al instalaţiei fiind de 31 de luni (iulie 2015). La data prezentei, stadiul fizic de realizare al acestei instalaţii este de 68 %, respectiv: au fost livrate echipamente din străinătate în valoare de 18.993.171,15 Euro (mori cu bile, concasori, hidrocicloane, transportori calcar, ventilator auxiliar, alimentator cu cantar, pompe recirculare, bancuri de spreiere, separatori de picături, lanci de spreiere pentru instalaţia de răcire de urgenţă, agitatori, instalaţii de desprăfuire, pompe, clapete canale gaze, compensatori, suflante aer oxidare, material pentru cauciucare); a fost livrată furnitura din ţară în valoare de 7.916.443 Euro (manta absorber şi cos de fum, furnitura pentru rezervoare suspensie de calcar, apă de proces, şlam de gips, canale de gaze de ardere, siloz calcar, structuri metalice si platforme diverse, instalaţii de ridicat); au fost realizate servicii de instalare în şantier în valoare de 6.462.279,13 Euro (studii preliminare, întocmire documentaţii, realizare fundaţii, montaj manta absorber şi cos de fum, izolaţii termice absorber şi cos, montaj structuri metalice susţinere siloz calcar şi canale gaze de ardere, montaj siloz calcar, asamblare elemente canale gaze de ardere şi montajul acestora pe structura de susţinere, inclusiv racordarea acestora la instalaţia existentă, izolare termică canale gaze, montaj structuri metalice clădire pompe recirculare, clădire descărcare calcar, clădire mori, clădire suflante aer oxidare, vopsitorii structuri metalice, montaj rezervoare suspensie de calcar, apa de proces, şlam de ghips, montaj scări şi platforme, montaj echipamente, realizare clădire electrică, etc.

„Investiţia începută la Paroşeni este foarte importantă, în condiţiile în care piaţa de energie este într-o continuă modificare. În afară de competenţă şi preţ, mai intervine şi un criteriu hotărâtor impus de U.E. Nu funcţionează pe piaţă decât termocentralele care nu poluează, iar prin investiţia pe care o facem respectăm aceste reguli şi vom avea pe viitor un mediu total nepoluat”, ne-a precizat directorul termocentralei Paroşeni, ing. Doru Vişan.

„Ar fi păcat ca România să nu joace, în viitor, un rol important în producerea şi vânzarea de energie electrică în această zonă a lumii. Resursele de care dispune România fac posibil să joace poate rolul cel mai important în Europa de Sud-Est”, a transmis pentru publicaţia noastră ministrul Energiei, Constantin Niţă.

Angella Dumitraşcu

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: