ISU Hunedoara, printre unităţile reprezentative din ţară

       masina-pompieri    În data de 13 octombrie 2014, la nivelul tuturor subunităţilor ale IGSU s-a desfăşurat Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.

Astfel că la nivelul ISU Iancu de Hunedoara cât şi la sediile subunităţilor din judeţ, preşcolarii, elevii şi cadrele didactice din unităţile de învăţământ au avut ocazia să vadă dotarea inspectoratului şi să le fie alături pompierilor hunedoreni, care se situează într-un top fruntaş la nivelul inspectoratelor de pompieri din ţară. ISU Hunedoara a avut în primele opt luni ale anului 8951 de intervernţii, ceea ce înseamnă 37 de intervenţii pe zi, numărul acestora crescând cu 42% faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut. 432 de intervenţi au fost la incendii şi la incendiile de vegetaţie. Cele mai multe dintre intervenţii peste 81% le reprezintă cazuri de urgenţă asistate de către SMURD iar acum, pompierii, de câţiva ani se află pe primul loc în încrederea populaţiei, cu 84%. Dintre cele 8951 de intervenţii acţiunile s-au soldat cu salvarea a 144 de vieţi omeneşti dintre care 27 de copii; de asemenea au fost asistate medical 7322 de persoane, au fost salvate 31 de animale, iar bunuri protejate au fost în valoare de miliarde de lei.

Pentru pompierii hunedoreni au fost achiziţionate şi date în folosinţa Inspectoratului Judeţean de Pompieri 11 autospeciale moderne, din care şase complexe de descarcerare prim ajutor şi de stingerea incendiilor, iar una care este foarte importantă având în vedere configuraţia geografică a judeţului Hunedoara o autospecială de primă intervenţie 4 x 4 pentru intervenţii în zona montană.

Iar în municipiul Lupeni funcţionează unele dintre cele mai moderne subunităţi din ţară, înfiinţarea acestui punct de lucru la Lupeni reprezintă rezultatul colaborării şi deschiderii din partea administraţiei publice locale, pompierii militari având cele mai bune condiţii de muncă de pe întreg arealul Văii Jiului, dar şi la nivel naţional.

„Mă bucur că am reuşit să-i aducem aici la noi, la Lupeni, pentru că pot veni în sprijinul populaţiei şi comunităţii mult mai facil, iar darea în folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 de ani a imobilului Casei Muzicii, a terenului aferent subunităţii de intervenţie reprezintă respectul pe care îl avem faţă de cei care devin eroii noştri, care prin curajul, bărbăţia şi sacrificiul de zi cu zi, pun mai presus de orice viaţa semenilor lor. Aducerea punctului de lucru la Lupeni reprezintă colaborarea pe care o avem cu instituţiile militarizate ale statului care au menirea de a proteja cetăţenii şi toată averea unei comunităţi, ca să spunem aşa, şi nu voi uita niciodată intervenţiile făcute, destul de dificile la incendiile care au avut loc pe raza localităţii noastre, şi care au fost stinse într-un timp record fără a pricinui pagube majore. Acest lucru demonstrează profesionalismul militarilor pompieri de la Lupeni„, a ţinut să declare primarul Cornel Resmeriţă. Potrivit Rezoluţiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, 13 octombrie este Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Cu prilejul Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, U.N.I.S.D.R. a propus pentru acest an activităţi dedicate persoanelor vârstnice, care să ţină cont de necesităţile acestora precum şi de contribuţia pe care o pot aduce pentru o mai bună planificare şi înţelegere a reducerii riscului la dezastre în cadrul comunităţii din care face parte. Tema propusă pentru anul acesta reprezintă reluarea iniţiativei din 2011 şi intenţionează să pună accent pe acest punct critic acum, cât şi în Cadrul de acţiune post 2015 – pentru reducerea riscului la dezastre. Este ştiut faptul că 90% dintre calamităţile naturale sunt legate de vreme, climă şi apă. Statistica din ultimul deceniu arată că numărul total de calamităţi naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au tendinţă de creştere atât după intensitate cât şi după frecvenţa lor. Aceasta duce la creşterea pagubelor materiale şi a numărului de victime umane.

Schimbările climei la scară globală şi regională contribuie la accentuarea intensităţii şi creşterea frecvenţei fenomenelor şi proceselor periculoase ca secetele, aversele de ploaie, inundaţiile, îngheţurile etc. Pentru înlăturarea cu succes a efectelor negative produse de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile, este necesară studierea acestor fenomene, perfecţionarea metodelor de prognozare a lor şi în special a măsurilor de prevenire sau reducere a daunelor de pe urma influenţei acestora asupra economiei naţionale şi a securităţii oamenilor.

Angella DUMITRAŞCU

 

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: