Senatorul Cristian RESMERITA: ”România nu mai poate fi scena unor certuri, a unei crize politice care se răsfrânge şi mai mult asupra populaţiei!!!”

             În pragul sezonului rece, România se găseşte într-o situaţie extrem de dificilă, situaţie determinată de creşterea facturilor la energie electrică şi gaze. Acesta este contextul social – politic care a impus practic necesitatea venirii PSD la guvernare, scopul urgent fiind, salvarea României de la colaps.

PSD şi-a asumat un pachet de măsuri sociale, pe care partenerii de guvernare trebuie să le respecte şi care sunt necesare ca ţara să iasă din criză. PSD a propus măsuri pentru relansarea economiei, pentru stimularea asocierii producătorilor agricoli, dar şi multe altele ce au fost iniţiate,  pentru a ne scoate din mocirla în care ne-a băgat acest guvern interimar.

PSD a venit cu o serie de măsuri care sunt considerate obligatorii, măsuri pe care unii le-ar numi măsuri cu caracter social, dar pe care noi le considerăm măsuri de reinstaurare a statului de drept şi a principiului legalităţii. Pentru început, vorbim despre respectarea efectelor actului normativ care avea ca obiect dublarea alocaţiilor de stat, un act normativ neabrogat dar paralizat în efectele sale de către o guvernare incompetentă şi iresponsabilă. PSD propune, de urgenţă, mărirea la 300 de lei a alocaţiilor copiilor între 2 şi 18 ani şi mărirea la 600 de lei a alocaţiilor pentru copii mai mici de 2 ani sau cu dizabilităţi.

Mărirea punctului de pensie este o măsură votată de legislativul ţării şi paralizată de Guvernul care a şi fost demis prin moţiune de cenzură. Creşterea cu un procent între 8 şi 11 % ar fi o măsură care ar aduce, din nou, în discuţie, respectarea principiului legalităţii. Creşterea salariului minim de la 2300 de lei la 2550 de lei, alături de creşterea pensiei minim garantate la suma de 1000 de lei ar fi măsuri care ar compensa, alături de efectele legii consumatorului vulnerabil cât şi de efectele legii privind plafonarea facturilor la gaze şi energie, mărirea, în mod unilateral, a costurilor facturilor pentru consumatorii casnici. Acordarea, din nou, pentru sectorul de stat, a voucherelor de vacanţă ar însemna o măsură compensatorie şi pentru sectorul HORECA, în această perioadă marcată de multiple privaţiuni, ca urmare a manifestării contextului pandemic.  În primele 10 luni ale acestui an, mai ales pe fondul inflației, veniturile la bugetul de stat au crescut cu 40 de miliarde de lei și vor continua să crească în momentul în care majorările de la energie se vor adăuga prețurilor de producție pentru bunurile de larg consum.

Dacă aceste creșteri de prețuri au condus la creșterea sumelor colectate la buget din taxele puse pe comerț, atunci e absolut necesar ca o parte din bani să ajungă în buzunarul celor mai vulnerabile categorii sociale. Partidul Social Democrat a fost de acord cu participarea la guvernare având ca obiectiv direct implementarea unor măsuri prin care să se salveze ţara aflată în prag de colaps atât social, economic, cât şi sanitar.

”Acestea sunt principiile de la care trebuie să plecăm şi să ţinem cont pentru ca lucrurile în România să se îndrepte spre calea cea bună. PNL, PSD şi UDMR trebuie să se pună de acord asupra acestor aspecte, pentru ca România să ajungă pe linia de plutire. Social democraţii au demonstrat până acum că sub guvernarea PSD ţara a avut o creştere economică, fapt care trebuie luat în calcul şi de noii parteneri de guvernare. Partenerii de discuţii trebuie să găsească o cale de compromis în ceea ce priveşte ministerele, şi asta în funcţie de procentele parlamentare. Românii nu mai au nevoie de circ, ci de soluţii concrete. Acesta este singurul aspect care contează acum şi de care trebuie să ţină cont toţi factorii implicaţi în discuţii. România nu mai poate fi scena unor certuri, a unei crize politice care se răsfrânge şi mai mult asupra populaţiei”, a transmis senatorul Cristian Resmeriță.

Scopul noului guvern, în viziunea PSD, este controlul pandemiei (prin reducerea numărului de infectări și de decese, scăderea presiunii pe sistemul de acordare a asistentei medicale, pentru toate categoriile de pacienți), redobândirea încrederii cetățenilor în instituțiile statului (prin realizarea unui parteneriat real între mediul socio-economic și clasa politică, respectiv autorități publice) și susținerea nivelului de trai al românilor prin adoptarea unor măsuri urgente pentru combaterea creșterii prețurilor.

Arthur Gărdescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: