În prezenţa ministrului Mediului, Attila Korodi, a oficialităţilor judeţene şi locale, a directorului Marian Talău de la Apele Române ABA Jiu Craiova, a primarilor şi a directorilor de instituţii, parlamentari şi reprezentanţi ai partidelor politice reprezentative din Valea Jiului a avut loc inaugurarea staţiei de epurare de la Dănuţoni, Iscroni, ca parte componentă din proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara, cofinanţat din Fondul de Coeziune POS Mediu 2017-2013.
Lucrările la această investiţie s-au derulat pe parcursul a 27 de luni şi a costat 22.725.129 lei, fără TVA, pe mai multe etape, iar constructorul de la Hidroconstrucţia realizând o bijuterie în acest domeniu, toţi invitaţii fiind încântaţi de calitatea lucrărilor executate. După tăierea panglicii inaugurale au urmat discursurile invitaţilor, rând pe rând subliniindu-se realizarea acestei investiţii pentru întrega Vale a Jiului, de aceasta beficiind peste 150.000 de persoane şi agenţi economici. „Mulţumesc tuturor directorilor de deconcentrate care astăzi sunt prezenţi aici, angajaţilor de la Apa Serv pentru modul cum s-au implicat şi, nu în ultimul rând, constructorului, Hidroconstrucţia Bucureşti. Chiar dacă operatorul de apă S.C. Apa Serv a semnat printre ultimii această finanţare, suntem printre primii operatori din România care termină acest proiect”, a declarant celor prezenţi directorul general al APA SERV, Costel Avram.
Cei prezenţi au vizitat staţia şi au fost atenţi la datele tehnice prezentate de managerul de proiect. „Astăzi ne aflăm pe amplasamentul unei infrastructuri tipice pentru Valea Jiului, staţia de epurare, iar în spatele acestei staţii stau investiţii de milioane de lei, şi de eforturi umane care converg spre viitorul copiilor din Valea Jiului şi a viitoarelor generaţii care vor veni. Pentru că a bea o apă curată, a avea acces la o infrastructură normală, protecţia mediului ajungând să devină o normalitate şi o obişnuinţă firească, sunt poate cele mai importante lucruri pentru generaţiile următoare, dar şi pentru noi. Într-o zonă foarte industrializată, monoindustrială, în care priorităţile erau mai degrabă de a scoate cît mai repede o valoare financiară din bunul pe care statul român îl avea la dispoziţie, decenii întregi fiind minimizate acele obligaţii pe care fiecare dintre cetăţenii României trebuie să le aibă faţă de mediul înconjurător, acum începem să construim o zonă curată, astfel încât, cei care vor veni după noi să aibă un mediu sănătos.(…) Este foarte important ca în momentul în care se ajunge cu un proiect local la o maturitate, atât cofinanţarea locală, cât şi cofinanţarea central europeană să fie foarte coerente, deciziile locale să fie în mare măsură atât de eficiente ca şi deciziile centrale”, spus ministrul Attila Korodi. A urmat apoi o conferinţă de presă în care au fost abordate şi alte probleme stringente ale judeţului Huneodoara. (E.D.)
Adevărat, ăsta e unul din motivele penrtu care rome2nii sunt o nație cu adevărat handicapată ce2nd vine vorba de discurs public și ge2ndire critică.