Pregătiri în Straja pentru salvatorii montani hunedoreni

               Timp de trei zile, 20 de salvatori montani hunedoreni au fost reevaluați teoretic și practic, într-o sesiune de pregătire în Straja. Acțiunea face parte din calendarul de pregătire anual al salvatorilor montani, ce face obiectul pregătirilor înaintea fiecărui  început de sezon. 

”Salvamontiștii se pregătesc, practic, în fiecare zi pentru a putea să intervină ori de câte ori sunt solicitați de către turiștii rătăciți sau accidentați pe munte. Din păcate, unii dintre cei care aleg să își petreacă timpul liber pe munte, nu ascultă  sau nici măcar nu îi întreabă pe salvamontiști despre trasee, despre dificultatea lor, fiind, astfel mari șansele care ceva rău să se întâmple, iar salvatorii montani să fie nevoiți să îi caute și să îi ajute” , a ținut să precizeze George Resiga, coordonator al Salvamont Lupeni și vicepreședinte al Salvamont România.

Conform cadrului legislativ naţional, salvatorii montani, sunt singurele persoane abilitate legal și deținătoare ale competențele profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate şi a celor dispărute în zona montană.

În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial si care dețin personal operativ de intervenție, pregătit profesional si atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează ca personal operativ de intervenție un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, 300 de salvatori montani angajați, 482 de salvatori montani voluntari, alături de care, cca 350 de salvatori aspiranți și debutanți se află în diverse etape de formare profesională.

Angella Dumitrașcu

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: