”Prin BAHTALO, angrenând în acest proiect mai multe categorii sociale, comunitatea noastră a avut de câştigat”

            Municipiul Lupeni a finalizat un proiect european,  prin care s-au oferit măsuri de sprijin în vederea ocupării unui loc de muncă, sprijin pentru educație și reducerea abandonului școlar, îmbunătățirea condițiilor de locuit și servicii medico-sociale locuitorilor din cartierele Viitorului, Tineretului, Ștefan, Revoluției, Braia (LIDL) și Bărbăteni. 

Municipiul Lupeni este beneficiarul proiectului cu titlul ”BAHTALO! Împreună combatem sărăcia și discriminarea”, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, cod 115093, cu o valoare totală de 24.218.420,81 LEI. Proiectul a demarat la 25 ianuarie 2018, a fost suspendat in perioada 31.03 – 15.05.2020 și  s-a finalizat în 07 octombrie 2021, iar  unele activități au fost finalizate în 07 aprilie 2021. Proiectul s-a derulat în parteneriat cu Asociația Umanitară Casa de Copii și Liceul Teoretic “Mircea Eliade” din Lupeni, EuroJobs SRL și Asociatia CROFMPS din Petroșani.

Obiectivul general al proiectului este reducerea numărului de comunități marginalizate în care există populație aparținând minorității  romă aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin implementarea de măsuri integrate, de care vor beneficia în total un număr de 960 de persoane.

Până în prezent 906 de persoane au beneficiat de măsuri integrate, printre care: servicii de sprijin în vederea ocupării unui loc de muncă, prin informare și consiliere profesională (665 de persoane), medierea muncii (665 persoane), mediere directă cu angajatorul (665 persoane), cursuri de formare profesională (401 persoane înscrise în cursuri de formare), 187 copii și părinții lor (sau membrii familiei) au participat la servicii educaționale și de consiliere. Au fost certificate 334 de persoane în ocupațiile de lucrător în morărit și panificație 3 grupe (53 pers)Lucrător în structuri pentru construcții 4 grupe (52 pers), Brutar-patiser-preparator produse făinoase 3 grupe (46 pers), Confecționer asamblor în articole textile 3 grupe (74 pers); Ingrijitoare copii 1 grupa (13 pers) Ingrijitoare bătrâni la domiciliu 2 grupe (45 pers), Zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor 3 grupe (48 pers) și Competente antreprenoriale (28 pers). Au beneficiat de evaluari de competențe 64 de persoane în ocupațiile: Pavator-3 pers,Tâmplar-dulgher-parchetar 3 pers, Lucrător în comerț 35 persoane și Mecanic-auto 17 pers. Au fost acordate subvenții în valoare de 452.290 lei.

Copiii care au participat la activitățile  proiectului au beneficiat zilnic de o masă caldă și 150 de copii au primit pachete cu rechizite. Au fost organizate șase  proiecții de filme educative și  nouă piese de teatru pentru întreaga comunitate, la care au participat liber, copii și adulți din tot orașul Lupeni. Primăria Lupeni a acordat de la începutul proiectului și până în prezent subvenții pentru sprijinul educației copiilor în valoare de 158.379,87 lei. Vârstnicii singuri, cu venituri mici și copiii au beneficiat, prin proiect, de pachete de hrană – 15.964 de pachete de alimente au fost livrate de la începutul proiectului și până la sfârșit către copiii înscriși în proiect, cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani și 510 pachete de hrană către vârstnicii care locuiesc singuri și au peste 65 de ani. Au beneficiat de asistență juridică pentru reglementări acte 287 de persoane din grupul țintă. S-au finalizat lucrările de reabilitare ale apartamentelor din blocul M1, scara 1 din strada Viitorului, numerotate de la 5 la 20 și 16 familii din grupul țintă au fost relocate în apartamentele reabilitate. S-au organizat trei  tabere și 6 excursii la care au participat copii din grupul țintă cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani. 87 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani au beneficiat de articole de îmbrăcăminte.1379 de persoane  au beneficiat de pachete cu produse pentru îngrijire personală, în cadrul proiectului, 8 persoane și-au înființat firme și au primit integral subvenția de 25.000 euro pentru a-și desfășura propria afacere.

”Proiectul  este implementat de Primăria Municipiului Lupeni în colaborare cu alți patru parteneri de succes și prin astfel de programe avem în vedere reducerea gradului de sărăcie al cetățenilor municipiului Lupeni, educarea și reintegrarea socială în comunitate a acestora și angrenând în acest proiect mai multe categorii sociale, comunitatea  noastră a avut  de câştigat”, a ținut să transmită primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.

Elena Dragomir

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: