Retehnologizarea minelor de huilă ar putea începe în primăvară

5-Daniel-Andronache-7522  Caietul de sarcini pentru scoaterea la licitaţie a investiţiilor din mineritul Văii Jiului va fi gata până la jumătatea lunii octombrie, directorul Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache, afirmând că investitorul ar putea începe lucrările la începutul lunii ianuarie.

60 de milioane de euro, atât ar avea nevoie mineritul din Valea Jiului pentru retehnologizare care ar însemna costuri mai mici de producţie. Singura companie care şi-a manifestat interesul de a investi în retehnologizarea mineritului din această zonă este China Coal.

Daniel Andronache, directorul Complexului Energetic Hunedoara susţine că s-a început elaborarea caietului de sarcini necesar investiţiilor din minerit şi că, cel târziu din ianuarie, s-ar putea începe investiţia efectivă. „Lucrăm la caietul de sarcini pe care sper să îl finalizăm până la jumătatea lunii octombrie să fie gata, după care urmează procedura de achiziţie. Sper ca în ianuarie să avem un câştigător şi să putem începe investiţiile în retehnologizarea mineritului”, a spus Andronache.

Singura companie interesată la acest moment să investească în minele din Valea Jiului este China Coal. De altfel, tot chinezii sunt interesaţi, dar printr-o altă companie- Compania Naţională de Electricitate, să investească şi la Termocentrala Mintia.

„Până acum singurii care şi-au manifestat intenţia să investească în minerit sunt cei de la China Coal, dar pot fi şi alţii”, a mai precizat Andronache.

Adică chinezii vin cu utilajele, cu specialiştii, tot ei le montează, iar CEH-ul va returna banii folosiţi în investiţii într-o perioadă de 20 de ani, cu o dobândă de 2 la sută.

Ministrul Energiei, Constantin Niţă, declara în Valea Jiului, că managerii complexului au ca temă retehnologizarea mineritului până la finele anului 2014.(M.M.)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: