”Nu putem vorbi despre performanţă în educaţie fără o infrastructură şcolară la standarde europene, cu şcoli modernizate şi consolidate, unde copiii să vină de plăcere”

            Ca în fiecare an, clopoţelul a sunat din nou adunarea în curtea şcolilor, pentru începutul unui nou an şcolar. În prima zi de şcoală se văd pe feţele elevilor, părinţilor şi bunicilor, emoţiile revederii cu profesorii şi colegii, dar şi regretul că vacanţa de vară s-a terminat mult prea repede. Este un nou început, o nouă determinare de a păşi, din nou, pe meleagurile cunoştinţei, mai cu spor poate, decât în anul şcolar trecut.

Cadrele didactice i-au întâmpinat cu emoţii şi cu speranţa unui an în care, rezultatele şcolare să fie deosebite, chiar dacă suntem încă sub  auspiciile pandemiei. Toate creşele, grădiniţele şi şcolile vor funcţiona cu prezenţă fizică, dacă rata de infectare în localitate este mai mică de 6 la mia de locuitori. În momentul în care se depăşeşte acest prag, elevii intră în online. Învăţământul special se va desfăşura cu prezenţă fizică şi peste acest prag şi la fel şi învăţământul preşcolar şi creşele.

La evenimentele de deschidere a  noului an școlar a participat și primarul Lucian Resmeriță, care a ținut să fie prezent la toate instituțiile de învățământ din  Lupeni și  a  transmis mesajul său și al comunității de susținere a sistemului educațional.  Modernizarea sistemului educațional prin investiţiile făcute în instituțiile de învățământ din municipiul Lupeni, reprezintă unul dintre obiectivele principale pentru primarul Lucian Resmeriță. Întrucât proiectele pe care dorește să le implementeze pentru dezvoltarea și modernizarea localității sunt numeroase și necesită investiții majore, edilul și-a propus să atragă cât mai multe resurse financiare din fondurile europene. Și a reușit. Administraţia locală de la Lupeni are în derulare, un număr de patru proiecte pentru  modernizarea şi dotarea unităţilor de învăţământ de pe raza localităţii.
Potrivit primarului Lucian Resmeriţă, infrastructura educaţională din municipiul Lupeni  trebuie să fie una performantă, care să poată asigura cadrul necesar unui învăţământ de cel mai înalt nivel, pentru copiii din municipiul Lupeni,  iar investiţiile în educaţie sunt o prioritate pentru administraţie.

”Astăzi a SUNAT CLOPOȚELUL în toate unitățile școlare din municipiul Lupeni. Doresc să felicit cadrele didactice pentru rezultatele obținute în anul precedent și în NOUL AN ȘCOLAR 2021-2022 care acum începe, doresc tuturor copiilor, profesorilor, părinților dar și bunicilor să fie sănătoși, mult succes, multă putere de muncă și rezultate din cele mai bune! Administrația locală va susține și sprijini educația și proiectele din instituțiile de învățământ. Cu toții trebuie să știm că cea mai bună investiție este în copii. Investiţiile în educaţie reprezintă, indiferent de ceea ce se întâmplă acum în şcolile lupenene, investiţii în viitorul copiilor noştri. Nu putem vorbi despre performanţă în educaţie fără o infrastructură şcolară la standarde europene, cu şcoli modernizate şi consolidate, unde copiii să vină de plăcere. Viitorul comunităţii noastre depinde de modul în care vrem şi ştim să ne ocupăm,  permanent, de copii. De educaţia acestora, atât în şcoală cât şi în afara şcolii. Iar noi, administraţia locală, încurajăm tocmai acest tip de  atitudine, cu convingerea că nimic nu e prea scump şi totul e necesar, atunci când este vorba despre copiii din municipiul Lupeni”, ne-a declarat primarul municipiului Lupeni, prof. Lucian Resmeriță.

Preocuparea constantă a municipalităţii pentru menţinerea în bune condiţii a patrimoniului şcolar şi pentru îmbunătăţirea, de la an la an, a condiţiilor de studiu oferite elevilor, a fost reflectată cel mai concludent de faptul că, în aproape toate unităţile de învăţământ preuniversitar din municipiul Lupeni, deţin autorizaţie sanitară de funcţionare şi ceea ce este şi mai important, în municipiul Lupeni toate unităţile de învăţământ sunt racordate la reţeaua de gaz metan, asigurându-se astfel şi combustibilul necesar funcţionării în cele mai bune condiţii, pe perioada sezonului rece. Rămâne de vâzut cât timp vor fi prezenți elevii fizic la școală. Și în școlile lupenene s-au luat toate măsurile  pentru asigurarea  condițiilor  de siguranță epidemiologică,  pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul  Covid 19.

Ca și o concluzie, școala este locul în care se modelează minţi şi unde elevii descoperă noi lumi, imaginare şi reale, pătrunzând toate tainele ce ne înconjoară. Este locul care creionează şansa fiecărui copil de a merge înainte, pe drumul cunoaşterii şi al culturii. Este locul ce are puterea de a-i oferi fiecărui elev ce îi trece pragul şansa de a evolua şi de a-şi îmbunătăţi viaţa.

Filele întoarse din calendar, ajunse în septembrie, ne fac să rememorăm fiecare dintre noi, amintirile cu prima zi din viaţa de şcolar, zile în care, emoţiile, sfiala, entuziasmul, optimismul, ambiţia erau sentimentele pe care cu toţii le-am trăit cât am fost elevi.

Iar începutul unui nou an şcolar, dincolo de momentele festive şi bucuria reîntâlnirii cu şcoala şi cadrele didactice, ne dă asigurarea că generaţii noi de elevi păşesc într-o etapă nouă spre maturitate, cunoaştere, viaţă.

Angella Dumitrașcu    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: