Neglijat și nesupravegheat de cei care trebuiau să-l protejeze a ajuns un delicvent juvenil

Poliția Municipiului Lupeni a fost sesizată prin SNUAU 112 de către un bărbat din municipiul Lupeni, cu privire la faptul că, în perioada 11-16 august 2021, persoane necunoscute au pătruns într-o anexă deschisă a locuinței, de unde a sustras un motociclu, prejudiciul total fiind în valoare de 4500 euro.

În urma investigaţiilor şi activităţilor specifice, în data de 26 august 2021, poliţiştii din cadrul Poliției Municipiului Lupeni, au identificat prezumtivii autorii ai furtului, ca fiind 3 minori (doi minori în vârstă de 17 ani, din municipiul Lupeni, respectiv comuna Cârjiţi şi un minor în vârstă de 14 ani, din comuna Pogăceaua, judeţul Mureş).

Poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, fiind reţinuţi pe o perioada de 24 ore, urmând ca în data de 27.08.2021 să fie prezentați Judecătoriei Petroșani cu propuneri legale. Minorul în vârstă de 14 ani, va fi cercetat însă,  în stare de libertate. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate.

Unul dintre autorii furtului este Luis Mario Pădurean, care se află cu măsură de protecție în cadrul DGASPC Hunedoara, actualmente fiind rezident pe apartamentul familial  din Vulcan.

Cât a fost beneficiar al centrului de  plasament din Lupeni, a fost luat și în evidența Poliției municipale  cu mai multe tâlhării, furturi din supermarketuri, etc.

De 17 ani, conducerea DGASPC știa de comportamentul acestui adolescent problemă, avea cunoștințe de faptele săvârșite de acesta, precum și de violența pe care o exercita asupra personalului din cadrul fostului centru de plasament din Lupeni. Și tot de la el a pornit și scandalul cu filmarea, care a fost mediatizată pe toate posturile tv. Acum, scăpat și nesupravegheat pe timpul nopții din centrul vulcănean a furat atv-ul unui lupenean.

Ce interes au avut  șefii centrului și conducerea DGASPC, să protejeze acest adolescent problemă și care au fost măsurile întreprinse de-a lungul timpul,  cu privire la îndreptarea comportamentului lui Luis Mario Pădurean???????

Să sperăm că legea va face acum dreptate, iar tânărul infractor să răspundă pentru fapta sa, pentru că este deja,  un delicvent juvenil. Delicvenţa juvenilă reprezintă totalitatea încălcărilor de norme sociale săvârşite de către minori (persoane cu vârsta de până la 18 ani), încălcări sancționate penal.

Răspunderea penală reprezintă obligaţia celui care a săvârşit o faptă periculoasă asupra altui om sau a bunurilor acestuia, de a suporta consecinţele legale pentru faptele sale. Dacă eşti minor, trebuie să ştii că: dacă ai vârsta de până la 14 ani, nu răspunzi penal pentru faptele tale, putând fi luate măsuri de protecţie specială (plasament, supraveghere specializată) sau cu privire la părinţii tăi; dacă ai vârsta între 14 şi 16 ani, răspunzi penal, vei fi sancţionat, dacă se dovedeşte că ai avut discernământ când ai comis infracţiunea; dacă ai vârsta între 16 şi 18 ani, răspunzi penal pentru faptele tale, fără a mai fi necesară dovedirea discernământului.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: