Port la Ciugud și plutărit pe Mureș

             Noul parteneriat dintre plutașii de la Petro Aqua și autoritățile din județul Alba, vizează amenajarea unui debarcader pe Mureș la Alba Iulia, iar la Ciugud este propusă construirea unui port de acostare a plutelor dar și construirea unei plute tradiționale. Odată cu acestea, va fi posibilă parcurgerea cu pluta a traseului Ciugud- Alba Iulia- Vinț.

De asemenea, Asociația Petro Aqua s-a angajat să-i pregătească, din punct de vedere practic și teoretic, pe viitorii plutași din Ciugud, care doresc să dezvolte o rută turistică care să-i ducă în siguranță pe turiști, cu pluta, pe Mureș

Ca o recunoaștere a unei îndelungate experiențe și  cunoștințe dobândite de Asociatia Petro-Aqua în practicarea navigației cu plute tradiționale pe râul Mureș, asociația din Valea Jiului  a devenit parte contractantă în două proiecte, unul cu municipiul Alba Iulia și cel de al doilea cu comuna Ciugud.

Ambele proiecte își propun continuarea demersurilor istorico-culturale legate de faima și importanța porturilor din epoca romană, cât și a dezvoltării datorită plutaritului a municipiului Alba Iulia (prin portul Partos construit în vremea ocupatiei romane- Legiunea XIII Gemina fiind cantonată în Apulum ( Alba Iulia, de astăzi) și a comunei Ciugud.

Petro-Aqua membră în Asociația Internațională a Plutașilor (singura din România) a organizat în 2008 o expediție pe râul Mureș, numită  generic, ”Drumul Sării”  pe traseul Alba Iulia- Szeged (Ungaria), reconstituind plutăritul încă de pe vremea dacilor liberi, până spre sfârșitul perioadei interbelice.

Aceasta expediție pe râuri interioare, unică în România, în aceste timpuri, ca lungime a traseului a avut suportul financiar în cea mai mare parte asigurat de Consiliul Județean Alba Iulia.

În ce constau cele doua proiecte?

La Alba Iulia amenajarea unui debarcader, ca parte importantă a activității de promovare și valorificare a navigabilității cu plutele pe Mureș.

La Ciugud finalizarea construirii unui port de acostare a plutelor și construirea unei plute tradiționale.  Va fi astfel  posibilă parcurgerea cu pluta a traseului Ciugud- Alba Iulia- Vințu.

De asemenea,  Petro Aqua s-a angajat să-i pregătească practic și teoretic pe viitorii plutași din Ciugud să conduca în siguranță o plută pe Mures.

Consultanța și logistica proiectelor este  asigurată de Asociația Petro-Aqua în principal prin președintele ei Szuhanek Imre, acesta având experiența celor peste 55 de ani de plutărit an de an, pe râurile interioare, preponderent pe Mureș.

El a făcut  parte de echipajul românesc ce deține din anul 1978 recordul european (460 mile marine) de navigație pe mările interioare ale Europei,  urmare expediției cu pluta pe Marea Neagră,  cu scopul de a reconstitui transportul buștenilor pe traseul Sulina – Istanbul folosiți la construcția navelor turcești.

”Suntem convinși de reușita acestor două  proiecte având ca parteneri două primării atât de dedicate și  cu  mare respect față de istoria și tradițiile localităților lor!  Expresia “duși cu pluta” de data aceasta, trebuie percepută  în sens pozitiv constructiv!”, au ținut să transmită reprezentanții asociației vălene.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: