Ministerul Dezvoltării a APROBAT proiectul privind construirea unei CREȘE la Lupeni

            Ordinul de ministru emis zilele trecute,  permite construcția unor creșe noi în 102 municipii din toată țara și cele 6 sectoare ale Capitalei, dacă autoritățile locale depun, și pentru cele 91 de proiecte aprobate, cerere completă în acest sens, incluzând terenul disponibil pentru construcție și justificarea numărului de copii pe baza indicilor de natalitate. Municipiul Lupeni este cuprins în acest proiect al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

”Dezvoltarea rețelei de creșe trebuie să fie demarată unitar, în toată țara, de aceea am aprobat una sau două creșe construite pentru fiecare municipiu, în funcție de numărul locuitorilor. În urma ordinului emis astăzi, poate fi demarată procedura, acolo unde autoritățile locale sunt partenere în acest proiect”, a spus ministrul de resort.

”Construirea unei noi creșe este benefică pentru municipiul nostru. După cum bine știți, noi am pus accent pe dezvoltarea infrastructurii școlare, iar vestea nu face decât să ne bucure”, a ținut să transmită primarul Lucian Resmeriță.

Finanțarea necesară este asigurată de minister, din bugetul propriu, urmând să se finanțeze alte 110 creșe eficiente energetic prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Ministrul a evidențiat că autoritățile locale pot depune în continuare cereri: ”Încurajez autoritățile locale să depună cereri și să completeze cererile depuse cu documentația necesară pentru a putea fi construite creșele necesare în toată țara”, a  conchis ministrul Cseke Attila.

Ministerul Educației a decis ca toate creșele, din toamnă,  trebuie să funcționeze pe lângă unități de învățământ preșcolar cu program prelungit.

“Legea Educaţiei Naţionale prevede preluarea creşelor în sistemul de educaţie începând cu luna septembrie a acestui an. În creşele din Româna, în momentul de faţă, avem 22.000 de copii, avem 4% din copiii de această vârstă care au la dispoziţie servicii în creşe. (…) Vom vedea dacă suntem pregătiţi, dacă se prorogă sau dacă nu se prorogă preluarea creşelor în sistemul de educaţie de la autorităţile locale. Atunci când se preiau aceste creşe, spre exemplu, la un cost standard definit de 15.000 de lei un copil în creşă, faţă de 7.400 de lei, spre exemplu, un copil în grădiniţă, ar fi vorba de un buget considerabil. E drept, doar pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie. Pentru ca Ministerul Educaţiei să poată să preia creşele din septembrie, va trebui să aibă şi bugetul aferent la rectificare, în plus. Dacă vom creşte de la 22.000 de elevi la 30.000, înseamnă 30.000 ori 15.000, 450 de milioane, având în vedere că sunt doar 4 luni din 12, sunt doar 150 de milioane, anul acesta. Dar anul viitor vor fi 600 de milioane”, a ținut să transmită și  ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Arthur Gărdescu

 

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: