În vreme ce moşia lui Ile de la porcărie se extinde, parcarea de la telegondolă o ia la vale

telegondola stricaciuniDacă în unele materiale se afirma că Ile confundă municipiul Vulcan cu propria moşie, la o privire mai atentă se poate constata că nu este adevărat, moşia personală de la porcărie beneficiind de un tratament net preferenţial comparativ cu feuda publică pe care o administrează în calitate de primar.

Ca un bun gospodar care este, primarul Gheorghe Ile a făcut o treabă temeinică la moşia pe care o deţine la fosta porcărie a UACCVJ. Achiziţionat fără licitaţie şi la un preţ derizoriu de 1,08 euro/mp, terenul în suprafaţă de 7225 mp, a crescut constant ajungând la ora actuală la peste 17.000 mp. Acest lucru s-a realizat prin „Operaţiunea Basculanta”, toată vara lui 2013 basculantele încărcate cu steril de la minele Paroşeni şi Vulcan, borduri din centrul vechi, pământ escavat din spatele primăriei şi de la orice alte lucrări executate pe bani publici, gâfâind din greu la urcarea pantei de la Morişoara pentru a-şi deversa încărcătura şi a astupa râpa de lângă moşia lui Ile de la porcărie. Aceste „îmbunătăţiri funciare” nu l-au costat pe Ile nici un leu, transportul fiind plătit din bani publici, atât pentru sterilul de la cele două mine, cât şi pentru bordurile transportate cu camioanele firmei Druppo şi pentru pământul escavat din spatele primăriei, transportat cu o basculantă închiriată de primărie pe bani publici. Astfel, pe banii bugetului local şi ai CEH, Farmacia Ile şi-a mărit terenul pe care îl deţine la fosta porcărie cu 10.000 mp, teren împrejmuit cu gard de plasă din care doar o parte seamănă cu plasa de sârmă folosită la minele din Valea Jiului.

Dacă în interes propriu Ile a dovedit că este foarte priceput, dovadă expansiunea moşiei şi achiziţionarea fostului sediu al Edil Therma de 150 mp la preţul unui apartament, domeniul public a cam fost neglijat. Dovadă, parcarea care deserveşte staţia de plecare a telegondolei, care la doi ani de la inaugurare a luat-o încet încet la vale, aceasta urmând, în opinia unor cârcotaşi, a se uni în viitor cu moşia lui Ile de la porcărie. Dacă doar câteva din camioanele cu steril ar fi fost basculate la telegondolă, alunecarea ar fi putut fi oprită cu cheltuieli minime, dar pentru aceasta nu s-ar fi putut justifica alocarea unor sume de bani din bugetul local care să acopere costurile şi parandărătul. Aici ar mai fi o problemă pe care Ile trebuie să o rezolve şi anume, să justifice alocarea unor sume de bani pentru repararea unei parcări pentru construirea căreia s-au plătit din bugetul local peste 500.000 lei şi care a ţinut până la prima ploaie. În legătură cu suma de 500.000 lei plătiţi de la bugetul local trebuie ştiut că nişte băieţi deştepţi nu au prevăzut în proiectul telegondolei şi construirea unei parcări, motiv pentru care aceasta s-a făcut din taxele şi impozitele vulcănenilor. Şi dacă lucrarea s-a făcut cu bani locali, recepţia s-a făcut tot la nivel local, adică de oamenii lui Ile, aceiaşi care recepţionau la Vulcan componentele telegondolei când acestea se aflau încă în Austria. De ce nu s-a cerut executantului să remedieze stricăciunile cât lucrarea este încă în garanţie, sau măcar era la momentul când a început să se surpe ştie doar primarul Ile. Noi, ceilalţi, putem doar să bănuim. Unii spun că Ile nu a aflat încă de alunecarea parcării, alţii că vrea să-şi tragă parcarea la moşie, iar alţii că firma constructoare ar putea executa lucrările pe banii de garanţie de bună execuţie dar aceştia s-au împărţit de mult. Până una, alta, vine iarna, parcarea continuă să se degradeze iar termenul de garanţie, dacă a fost cel puţin cât la un fier de călcat, va expira fără să se facă nimic. Trebuie să recunoaştem totuşi că Ile a avut oarece preocupări în legătură cu parcările, decretând că liniile trasate pe asfaltul bulevardului Mihai Viteazu sunt „parcări de tranzit”, drept urmare a impus o taxă de un leu pe oră. Acelaşi lucru l-a făcut şi în zona pieţei, cu excepţia parcării din faţa farmaciei Ile care, deşi este tot pe domeniul public, nu se taxează. Rămâne de văzut dacă, când şi pe banii cui va fi oprită alunecarea de teren şi remedierea stricăciunilor de la parcarea telegondolei care a costat acum patru ani o căruţă de bani din bugetul local. Atunci vom vedea ce interese au fost la mijloc şi unde s-au dus zecile de miliarde din banii vulcănenilor. Poate n-ar fi rău ca organele abilitate să se aplece asupra acestui caz, iar cei implicaţi să dea socoteală. Că prea s-au îmbuibat unii, şi-au tras moşii, vile, maşini bengoase şi conturi grase din furăciunea banului public.

Andrei VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: