Tabără pentru 30 de copii de la CENTRUL EGAL în Stațiunea Straja

           Centrul Egal din municipiul Lupeni a fost înființat de CRUCEA ROȘIE ROMÂNĂ pentru a veni în sprijinul populației defavorizate din municipiul Lupeni.  Prin activitățile derulate de-a lungul timpului  s-a urmărit prevenirea abandonului școlar, dobândirea de noi abilități de viață, îmbunătățirea competențelor sociale și personale ale beneficiarilor și în rândul famiilor lor.

S-a constatat o îmbunătățire a activității școlare, în modul de comportament în societate, etc.

Acum, în vacanță  30 de beneficiari copii și tineri, cinci mame și zece voluntari s-au aflat timp de două zile, într-o tabară în Straja.

Pentru mulți dintre beneficiari a fost o experiență inedită. Îngrijorarea vine însă, din partea adulților, a celor care fac parte din familie, pentru nepăsarea și lipsa de implicare  și asumare a obligațiilor, nu numai a depturilor. Mentalitatea unora dintre adulții beneficiarilor trebuie schimbată, pentru că, pe lângă drepturi, ai și obligații față de acea instituție care-ți intinde o mână de ajutor, pentru a depăși o necesitate.

Noutatea taberei este că, reprezentanții CENTRULUI EGAL din Lupeni au oferit posibilitatea ca și  mamele să-și însoțească copiii, în tabără. Și pentru cele patru mame, din cele cinci prezente, a fost o  experiență inediță să se afle într-o tabără.

” A fost emoționant ca un adult, un copil sau un adolescent  să îți mărturisească bucuria de a se afla într-o tabară.  Dacă pentru mulți dintre noi, o tabără este o normalitate, pentru unii a fost, excepția din viața lor. Să oferi normalitate, să ofei bucurie, veselie, educație, umanitate, este scopul nostru”, a spus coordonatorul centrului, Simona Hîrieașu.

În cele două zile de tabere, beneficiarii s-au familarizat cu regulile  de conduită și organizare a tabereri și au participat activ la activitățile comune și la ateliere. Artă și creație, muzică și sport, drumeții și însușirea tehnicilor de abordare a primului ajutor în caz de accidente, copilăria și adolescența au fost împreună, iar pentru voluntari și formatorii pentru tineret a fost un bun prilej de a  pune în practică tehnici învățate la diferite sesiuni de tranning și cursuri, organizate de ministerul  Educației sau de alte organizații nonguvernamentale, toate contribuind la crearea unui mediu adecvat pentru a asigura evoluția fiecărui  beneficiar, a tinerilor și adulților de a participa la procesele decizionale.

Tabara a fost un exercițiu și un model de educație și pentru  mamele care nu au știut cum este să fie cazat la o cabană, chiar urmirea lor că se aflaă într-un restaurant și că, au mâncat în altă parte, decât în bucătăria de acasă.

Selecția celor care au participat în tabara CENTRULUI EGAL  s-a făcut după criterii bine delimitate, fiind selectate cele mai active și implicate și activitățile centrului, care au ajutat tot timpul la activitatea de curățenie, etc.

”Cu părere de rău, pot să spun că avem și părinți nepăsători, mulțumiți că beneficiază de serviciile noastre, care consider uneori că au doar drepturi și care, din păcate, nu fac și nu ajută din propria lor conștiință. Am încercat să responsabilizăm mamele, cărora le-am dat rolul de voluntari, de a se implica în supravegherea nu doar a propriilor copii, rolul de a respecta programul taberei și de a se implica în ateliere. Dincolo de unele neajunsuri și nepăsarea unora, suntem satisfăcuți că am adus  bucuria în rândul copiilor, că au fost împreună zi și noapte, au participat de dimineața, până seara la activitățile comune, fără să obosească, nici unul nu a solicitat odihnă, au fost permanent veseli și fericiți, comunicativi și implicați în atelierele organizate, etc. Chiar dacă ne confruntă, cu lipsa de implicare a părinților, noi nu vom ”pedepsi” niciodată copiii, pentru că, părinții lor sunt nepăsători, vicioși sau indiferenți. Vrem să le arătăm că viața este frumoasă, vrem să știe că există bunătate pe Pământ, că sunt oameni care le oferă din suflet ajutor. Crucea Roșie a împlinit 145 de ani de UMANITATE, iar noi am fost 45 în tabară. Am realizat și acel banner, o idee din tabara anterioară, din 2019. Ne vom aduce aminte peste ani, că palma noastră se va afla în sediul CRUCII ROȘII. Am plecat cu bine și ne-am întors cu bine. Pentru toți aceia care au nevoie se suportul nostru, noi cei de la CRUCEA ROȘIE  le oferim UMANITATE. Vreau să le mulțumesc voluntarilor  de bază și care sunt devotați și fideli misiunii noastre, și tuturor acelora, care ne sunt alături, sponsori, parteneri”, a concluzionat directorul subfilialei de CRUCE ROȘIE LUPENI, Simona Hîrieașu.

Proiectul care este derulat în municipiul Lupeni, are rol de catalizator cu autoritatea și comunitatea locală, prin dezvoltarea, furnizarea și intervențiile de supor social pentru copiii și tinerii marginalizați, rezultatul așteptat fiind de a facilita și a dezvolta programul existent și funcțional și prin alte mijloace și resurse provenite de la bugetul local sau de stat.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: