Primarul Lucian RESMERIȚĂ: ”Îmi doresc ca banii prin PNRR să ne scape de multele probleme care există, aici, în Valea Jiului”

         Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat la începutul lunii iunie,  printr-un mesaj în limba română, că a primit Planul Național de Redresare și Reziliență propus de România, oficializând astfel, în numele executivului european, preluarea PNRR spre evaluare.

Acum, toți  edilii locali așteaptă  și ei banii din Programul Național de Redresare și Reziliență.

”Momentan PNRR-ul, la fel ca și guvernul, se află într-o foarte mare necunoscută. Încă nu au putut fi legate anumite linii de finanțare. Din momentul în care PNRR-ul a fost respins de trei ori de către Uniunea Europeană înseamnă că trebuie să ne punem mari semne de întrebare, pentru că înseamnă că există o mare problemă undeva. Îmi doresc ca acești bani să ajungă cât mai repede către cetățeni, la administrațiile publice locale,  pentru că doar așa va exista o dezvoltare și vom mai scăpa de multele probleme care există aici,  în Valea Jiului”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

România a solicitat 14,3 miliarde EUR sub formă de granturi și 15 miliarde EUR sub formă de împrumuturi în cadrul RRF.

Planul României este structurat în jurul a șase piloni: tranziția ecologică, transformarea digitală, creșterea inteligentă, coeziunea socială și teritorială, sănătatea și reziliența și politicile pentru generația următoare. Planul include măsuri privind transportul durabil, educația, asistența medicală, renovarea clădirilor și digitalizarea administrației publice. Proiectele din plan acoperă întreaga durată de viață a RRF până în 2026. Planul propune proiecte în toate cele șapte domenii emblematice europene. Proiectele din plan acoperă întreaga durată de viață a RRF până în 2026. Comisia va evalua acum planul României pe baza celor unsprezece criterii stabilite în regulament și va transpune conținutul acestuia în acte obligatorii din punct de vedere juridic. Această evaluare va include, în special, o analiză a măsurii în care planurile contribuie la abordarea eficientă a tuturor sau a unui subset semnificativ de provocări identificate în recomandările relevante specifice fiecărei țări, emise în contextul semestrului european.

De asemenea, Comisia va evalua dacă planul alocă cel puțin 37 % din cheltuieli pentru investiții și reforme care sprijină obiectivele climatice și 20 % pentru tranziția digitală.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: