Veteran de război: ”Nu am făcut altceva decât să-mi fac datoria față de țară”

          Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Și, în această zi, în toate bisericile din țară și străinătate s-a  făcut  pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Nu a fost o decizie întâmplătoare ca, în această zi importantă a creştinismului, să sărbătorim şi Ziua Eroilor.

Ziua Eroilor simbolizează culmea jertfei, a devotamentului fără limite şi a iubirii de țară fără margini la care s-au ridicat peste veacuri, înaintaşii noştri, ca să ne aducă întregirea, dezrobirea, pacea şi libertatea.

Eroii sunt, în același timp, jertfa prin veacuri a unui neam. Dar, nu este de ajuns numai să ne aducem aminte de ei cu respect şi recunoştinţă. Este momentul potrivit să apreciem şi să promovăm valorile cu adevărat autentice ale neamului şi să le cultivăm cu grijă, să le respectăm şi să le punem în practică prin fapte.

Această zi cu dublă semnificație,  a fost marcată și la Lupeni în Cimitirul  Eroilor din centrul localității.

La  ceremoniile organizate de Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni în cinstea Zilei Eroilor au participat consilieri locali, reprezentanți ai instituțiilor  și agenților economici, cetățeni și reprezentanții tinerei generații. Festivitatea a început cu intonarea  Imnului Național al României și al Eroilor.

A urmat apoi un Te-Deum, o ceremonie religioasă, în care preoții ortodocși Ioan Topac, Dan Vârban, Olariu Cristian și părintele greco-catolic Dorin Tiberiu Szilveszter, au săvârșit o slujbă de pomenire a eroilor căzuți în luptele  din cele două războaie mondiale.

La evemeniment a  participat și  ultimul veteran de război din comunitatea Lupeniului, Tudor Gheorghe, care a primit  din  partea primarului Lucian Resmeriță, o  ”DIPLOMĂ DE EXCELENȚĂ”.  Acesta,  la cei 94 de ani ai săi, vizibil emoționat  a spus participanților:  ”Atunci când mareșanul Ion Antonescu a dat ordinul ”Ostași, vă ordon treceți Prutul!” n-am ezitat nici o clipă și, alături de camarazi, am ajuns până la Odessa. După schimbarea frontului, în august 1944, am făcut parte din trupele Armatei Române,  care a luptat pentru înfrângerea Germaniei hitleriste și am luptat pe acest front,  până dincolo de Munții Tatra, în Cehoslovacia și în Polonia.  Nu am făcut altceva, decât să-mi fac datoria față de țară. Le mulțumesc celor care astăzi încă se gândesc la noi și ne onorează, le mulțumesc celor care cinstesc într-o zi sfântă memoria celor care au căzut la datorie, cu arma în mâini, pentru țară”.

Au primit recunoștința comunității și văduvele veteranilor de război din municipiul Lupeni: Sălcianu Aimilia, Aghiorghiesei Polixenia, Bălan Sevastița, Besoi Anița, Colici Elena, Crisbașanu Maria, Kanalos Aurora, Racin Ida, Rad Elena, Vasile Maria.

”Trebuie să-i învăţăm pe copiii noştri să preţuiască, să cinstească trecutul istoric şi cultural al națiunii române, să trăiască în dimensiunea spirituală a acestui neam, să păstreze credinţa ortodoxă strămoşească, să îi cinstească mereu cu recunoștință pe cei care și-au sacrificat viața pentru ca noi să trăim acum în unitate și libertate. Facem în așa fel încât, an de an, atunci când marcăm această zi a Eroilor, să putem nu doar să aducem prinosul nostru de recunoștință celor care s-au jertfit pentru neam și țară, dar și să-i onorăm pe oamenii din comunitatea Lupeniului care sunt încă printre noi, având acest respectabil statut de veterani de război și de văduve ale veteranilor de război. Ei sunt dovada vie a faptului că sărbătoarea aceasta este una prețioasă pentru comunitatea noastră și pentru întreaga țară. Și, pentru tot ceea ce reprezintă dânșii pentru noi toți, le mulțumesc din toată inima.  Se cuvine de aceea să ne plecăm fruntea şi inima într-o pioasă reculegere în faţa eroilor noştri, de aici, de la Lupeni,  ctitori ai veşniciei româneşti, şi să lăsăm să cadă o lacrimă de recunoştinţă pentru sacrificiul lor suprem, pus la temelia vieţii noastre de azi. Le mulțumesc și cetățenilor municipiului Lupeni care au venit și anul acesta în număr mare pentru a participa la aceste atât de emoționante ceremonii ale Zilei Eroilor. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroii neamului! Hristos S-a înălțat!”, a ținut să declare primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.

Ceremonia de comemorare   s-a încheiat cu depunerile de coroane de  la monumentele  și mormintele din Cimitirul Eroilor din Lupeni. A.D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: