”Ceea ce se întâmplă în momentul de față, cel puțin din punctul meu vedere, și încerc totodată să nu discut politic, ci ca un om al Văii Jiului, situația depășește orice fel de închipuire”

            După ce a cerut demisia secretarului de stat, Lucian Heiuș, membru PNL, ”care a făcut greșeala vieții lui”,  senatorul Cristian Resmeriță a precizat în cadrul conferinței de presă că, ”cele  afirmate de liberal reprezintă cea mai mare umilință la care au fost supuși angajații CEH: faptul că Partidul Național Liberal și actualul guvern socotesc că minerii primesc niște bani nemunciți, că energeticienii primesc niște bani nemunciți, pe care nu-i merită, reprezintă cea mai mare umilință la care pot să fie supuși angajații Complexului Energetic Hunedoara și o spun nu ca senator al României, ci ca un cetățean care trăiește aici, în Valea Jiului”.

Acesta a vorbit despre strategiile care s-au făcut pentru CEH de-a lungul anilor, iar lipsa de organizare nu va face decât să aducă nemulțumirile  în rândul angajaților și urmarea va fi, cu siguranță, desființarea CEH și a mineritului din zonă.

”Despre Complexul Energetic Hunedoara s-a discutat foarte mult. Toate guvernele au încercat să facă așa numite strategii. Unele au reușit, altele nu. Nu doresc eu să trag azi o concluzie. Cred că e mai important să tragă o concluzie cei care au lucrat și lucrează pe-acolo. Încă de la început vreau să vă spun că în urmă cu doi-trei ani de zile, când PSD era la guvernare, situația CEH nu era nici atunci deosebită, însă ceea ce se întâmplă în momentul de față, cel puțin din punctul meu vedere, și încerc totodată să nu discut politic, ci ca un om al Văii Jiului, situația depășește orice fel de închipuire, prin, zic eu, lipsa de organizare pe care o întâlnim în momentul de față. În această perioadă, în următoarele 20-30 de zile se va decide soarta, probabil, a vreo 1.500 de oameni care lucrează în CEH și a familiilor dumnealor, pentru că există un amplu program de disponibilizare la acest complex, care a demarat târâș-forțat. Ceea ce  mă nemulțumește pe mine, este faptul că nici în momentul de față nu avem niște informații foarte clare, oamenii s-au înscris pe anumite liste. Nu sunt niște criterii clare… Cel puțin eu nu le cunosc. Nu știu, poate le cunoașteți dumneavoastră. Dacă e așa, nu este nici un fel de problemă să mă contraziceți. Nu știm niște intervale de timp, nu știm absolut nimic! Știm o sumă, care, într-adevăr, a crescut, se duce undeva la 500 de milioane lei vechi, care  se impozitează cu 10%,  și vor rămâne oamenii cam cu 450 de milioane lei vechi în buzunar.  Ceea ce este bine, deoarece oamenii rămân la urmă cu niște bani în buzunar.

 Însă, cel puțin din punctul meu de vedere, pentru că nu există nicio urmă de organizare, este un prim semnal care ne arată că se dorește desființarea CEH și a mineritului în această zonă!(…)  Însă, indiferent de ce dorește actualul guvern, și am văzut  și alte declarații ale ministrului Popescu Virgil date pe la nivel de București, pe la televiziunile  centrale, fiindcă am observat că cei de la minister, cei de la guvern în momentul de față, fără nici un fel de supărare și vă rog să nu vă supărați pe mine, nu vă bagă pe cei din presa locală deloc în seamă, cum nu ne bagă în seamă nici pe noi, inclusiv cum în urmă cu câteva luni,  nu i-au băgat în seamă nici pe cei aproximativ 100 de mineri care au stat blocați în subteran șase zile, iar de la minister nu a venit nimeni, măcar să discute cu ei.  Toate aceste lucruri n-ar trebui ascunse de cei care conduc Complexul Energetic și Ministerul Energiei. Cred că este grav ca, 4.000 de angajați ai CEH să nu aibă informațiile și să nu știe ce se întâmplă peste o săptămână, peste o lună. Nu doresc să discut doar de cele patru mine din Valea Jiului și de Paroșeni. Mintia este și ea parte a județului Hunedoara, chiar dacă este la Deva și pare așa, nu știu, o problemă mai îndepărtată pentru noi. Nu este deloc o problemă îndepărtată.  Și acolo, cei 700-800 de angajați aproape toți pleacă din sistem.  Ceea ce este un semn clar că Mintia va fi blocată, va fi închisă, va fi oprită, nu știu exact acum care este termenul potrivit”, a  mai declarat senatorul  Cristian Resmeriță.

Angella Dumitrașcu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: