„Luna Aurel Vlaicu”

           vlaicu5 Având în vedere faptul că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la moartea geniului ştiinţei şi tehnicii româneşti, Aurel Vlaicu, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva declară luna septembrie „Luna Aurel Vlaicu”.

Debutul lunii septembrie va fi marcat de Exponatul lunii, „Cununa de lauri” a lui Aurel Vlaicu, piesă originală care a aparţinut marelui inventator şi care a fost donată muzeului de urmaşii acestuia. Piesa face parte din colecţia de istorie contemporană şi va fi expusă toată luna septembrie la sediul muzeului, Palatul Magna Curia.

În anul 1912, Aurel Vlaicu a efectuat mai multe zboruri demonstrative cu avionul „Vlaicu II” la Arad (iunie), Lugoj (iulie), Orăştie (august), Alba Iulia (august), Tg. Mureş (septembrie). În semn de recunoştinţă pentru realizările sale şi pentru serviciile aduse României pe plan extern, Societatea Femeilor Române din Lugoj i-a dăruit lui Vlaicu o coroană de lauri lucrată într-unul din atelierele acestui oraş. Autorul nu se cunoaşte. Coroana este confecţionată dintr-un aliaj modern, cu lungimea de 35 cm şi înălţimea de 37 cm. Frunzele de laur, confecţionate prin tehnica ştanţării, sunt prinse pe un cadru metalic. Pe coroană se află gravată inscripţia: „Lui A. Vlaicu, Cuceritorul Vezduhului, Femeile române din Lugoj, 21 VII 1912”.

În data de 14 septembrie, muzeul va marca comemorarea lui Vlaicu printr-o serie de acţiuni culturale care vor avea loc la Casa-muzeu din comuna Aurel Vlaicu.(E.D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: