Educația și IMM-urile pot pierde peste un miliard de euro

          Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a revenit, zilele acestea, în atenția publică. Am sperat, sincer, că odată cu cererea pe care Guvernul a adresat-o Comisiei Europene de a amâna termenul de predare a PNRR, va exista o mai mare transparență privind proiectele cuprinse în acest Plan și bugetele alocate.  România riscă să fie ultima țară care depune Planul de Redresare și Reziliență. 

Jumătate din statele europene au depus deja oficial planurile lor, inclusiv din Estul Europei, iar celelalte țări se pregătesc să facă acest lucru în următoarele zile.

”Din păcate, există în continuare o opacitate pe care nu o înțeleg, cu atât mai mult cu cât este dăunătoare potențialilor beneficiari, care în acest ritm nu se pot pregăti pentru realizarea proiectelor. Această lipsă de transparență permite și dezvoltarea zvonurilor privind sumele care sunt tăiate și realocate. Cert este că, pe lângă sectorul educației – care rămâne în incertitudine privind tăierea sau nu a peste 1 miliard EUR, și IMM-urile sunt lăsate fără 1,5 miliarde EUR. Îmi pare rău, dar există și o lipsă de consistență, de maturitate și de coerență. PNRR-ul nu este pus în acord cu banii și proiectele din Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 (din care mai avem la dispoziție aproape 50% pe care să îi cheltuim în următorii 2 ani și jumătate) și cu banii și proiectele din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027”, a ținut să transmită europarlamentarul Corina Crețu.

”Tăierea sumelor pentru educație din Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă un eșec major. Am atras atenția asupra acestui lucru încă de săptămâna trecută, dar guvernanții ne mințeau spunând că pe educație totul merge bine. Am aflat acum că pentru ei totul merge bine când există riscul să pierzi 1,1 miliarde de euro.  Din păcate, tăierile sunt realizate exact în domeniile care ar crește calitatea educației și ar conecta învățământul cu formările și competențele necesare astăzi. Se pare că măsurile respinse au fost redactate greșit și nu au respectat cerințele europene. Am fost cel care a solicitat, la nivel european, 10% pentru educație din Mecanismul de Redresare și Reziliență, și inițiatorul campaniei prin care am solicitat creșterea sumei pentru educație de la circa 1 miliard de euro la peste 4 miliarde”,  a spus și europarlamentarul S&D, Victor Negrescu.

Arthur Gărdescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: