Pelerinajul „Drumul Crucii” la Lupeni

” România profundă este România oamenilor cinstiți care se încăpățânează să refuze polarizările și extremismele”

În Vinerea Mare, 30 aprilie 2021, a avut loc Pelerinajul „Drumul Crucii” la Lupeni, desfășurat, în acest an, cu respectarea condițiilor impuse de starea de alertă în care se află țara noastră datorită pandemiei de COVID 19. A fost cea de-a XXII – a ediție.

În mijlocul preoților și credincioșilor pelerini au fost prezenți Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, care au săvârșit o slujbă de binecuvântare.

La  procesiunea religioasă au participat și călugării de la Mănăstirea Lainici, care au adus și  Moaștele Sfântului Irodion și a altor sfinți.

 ”Trăim într-un teritoriu și într-un spaţiu cultural cu o vastă istorie creştin-ortodoxă: „România profundă”, adică România oamenilor de caracter. România profundă este România duhovnicească, a oamenilor discreţi și cuminți care Îl trăiesc pe Dumnezeu, care şi-au schimbat viaţa, care s-au întors la Dumnezeu, care au descoperit Biserica drept „forţă” capabilă să le transfigureze destinul. Această „Românie profundă” se găsește la opusul „României isterice a ştirilor de la ora 5”, a scandalurilor și a certurilor interminabile. Ea nu este „neapărat folclorică, nu e doar rurală, ci şi urbană, a orășenilor, a micilor întreprizători, a unor segmente ale profesiilor liberale, a preoţimii, a profesorilor, a medicilor și a altor categorii profesionale. România profundă este România oamenilor cinstiţi care se încăpăţânează să refuze polarizările şi extremismele. E România care nu se vede, care e deseori ignorată, nefiind prezentată la ştiri. Mergând spre această Românie a suferinţei, a bucuriilor şi a libertăţii hristocentrice, părăsim planul orizontal al falselor dileme şi descoperim care sunt adevăratele priorităţi ale vieții”, a ținut să transmită, Episcopul Gurie, al Devei și Hunedoarei. 

Preasfințitul Părinte Episcop Gurie,  a vorbit și despre bucuria adusă de zilele praznicului Învierii, bucurie sfântă ce vine de dincolo de lume și care ne conduce spre o stare specială a ființei noastre, de exaltare interioară. Drumul Crucii reprezintă o reiterare a drumului parcurs de Mântuitorul spre Golgota, purtându-şi în spate Crucea, şi aminteşte oamenilor măsura dragostei lui Dumnezeu faţă de ei, iar cel mai de preţ răspuns al omului la dragostea nemăsurată a lui Dumnezeu faţă de el, este tocmai urmarea şi asumarea pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos.

Acesta a fost iniţiat de Emil Părău, după ce s-a finalizat construcţia schitului din masivul Straja. Este singurul și unicul pelerinaj ortodox din România care străbate un traseu destul de anevoios către muntele Straja şi schitul unde este adăpostită crucea de 150 kg şi 4,40 X 2,20 metri ca dimensiuni, în care se găsesc încastrate părticele din crucea pe care a purtat-o mântuitorul şi pe care a fost răstignit pe Golgota.

”În anul 1996, în Straja, la cabana Montana de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena s-au ivit primele semne dumnezeieşti. În interiorul unui bec a apărut, din senin, o cruce. Şi, la un interval scurt de timp a mai apărut o cruce. Am stat de vorbă cu un călugăr care mi-a spus că în aceste locuri sunt sute eroi care au murit în primul Război Mondial, dar, care, nu sunt îngropaţi creştineşte. Şi m-am gândit să ridic o cruce chiar în vârful Straja şi un schit în memoria acestora. O singură dată în an, doar în Vinerea Mare credincioşii se pot închina la cele 14 moaşte de sfinţi părinţi, care sunt încastrate pe cruce. Reconstituirea Drumului Crucii reprezintă pentru mine ca principal organizator, izbăvirea de păcate, deoarece, consider că toţi aceia care participă la refacerea drumului lui Cristos, sunt iertaţi de toate păcatele. Urcând pe Drumul Crucii putem să medităm de asemenea la suferinţele la care a fost supus Mântuitorul pentru iertarea tuturor păcatelor săvârşite de noi. Ca niște creștini adevărați avem obligația ca la Lupeni să menținem an de an această acțiune ce se desfășoară în Vinerea Patimilor, în semn de aducere aminte la ceea ce a fost, la jertfirea Fiului lui Dumnezeu pe Cruce pentru a ne salva pe noi, oamenii, de la calea cea rea”, a ținut să declare inițiatorul, Emil Părău.

Pentru buna desfăşurare a evenimentului, administraţia publică locală împreună cu principalul organizator al pelerinajului religios au mobilizat Jandarmeria, Poliţia şi voluntarii de la Crucea Roşie, subfiliala Lupeni.

Angella Dumitrașcu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: