În viziunea senatorului CRISTIAN RESMERIȚĂ: ”Când este vorba de a face ceva bun pentru oameni, NU SE POATE!”

                  Săptămâna trecută,  în Valea Jiului a fost prezent Ministrul Muncii, Raluca Turcan și directori din agențiile subordonate ministerului.  După o vizită la Centrul de Zi pentru copiii din familii aflate în dificultate, susțiut de ORGANIZAȚIA SALVAȚI COPIII  de la Petrila, liderul liberal a avut o întânire cu factorii decizionali din cadrul muribundului CEH, pentru a discuta despre măsurile de sprijin care se pot acorda pe termen scurt și oportunitățile pe termen lung pentru dezvoltarea Văii Jiului.

La întâlnirile  avute în zonă, reprezentantul guvernului a fost însoțit doar de parlamentarii liberali, la discuții nefiind invitat  niciun alt parlamentar hunedorean.

Senatorul PSD de Hunedoara, Cristian Resmeriță, cel care reprezintă interesele alegătorilor din Valea Jiului și nu numai,  consideră că recenta vizită a ministrului Muncii, Raluca Turcan, în Valea Jiului nu a însemnat decât o încercare a PNL de a-și face imagine publică, profitând de situația dificilă în care se găsesc minerii și energeticienii din zonă.

”Eu consider un gest impardonabil că eu, ca senator de Valea Jiului, nu am fost invitat de staff-ul local al PNL, la această întâlnire. Și noi, cei din PSD, am fost în postura de a fi la guvernare și am avut, la rândul nostru, responsabilitatea față de problemele companiei miniere din Valea Jiului, față de minerii și energeticienii din județul Hunedoara. Vă rog să vă aduceți însă aminte că, ori de câte ori au fost necesare discuții în vederea identificării unor soluții pentru acest agent economic, sau soluții alternative pentru oamenii Văii Jiului și ai județului Hunedoara, atunci când am avut astfel de întâlniri, am invitat întotdeauna toți parlamentarii din județ la masa dialogului. Acum, celor din guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR pare că le este ori rușine, că nu prea au soluții viabile  pentru oameni, ori le este teamă de mine sau de ceilalți colegi parlamentari. Cert este că nu am fost invitat la aceste întâlniri, cu toate că, așa cum am văzut și în declarațiile publice ale doamnei ministru Raluca Turcan, aceasta clamează nevoia de dialog, atât în chestiunea CEH, cât și în problemele care țin de viitorul regiunii Văii Jiului”, a  spus senatorul Cristian Resmeriță.

Social democratul  Cristian Resmeriță susține că, acest guvern PNL-USR-PLUS-UDMR arată ca un funcționar tricefal obosit, cu mentalitate comunistă, care la orice propunere are doar un singur răspuns: ”NU SE POATE!”

“Uite, aici la noi, când e vorba de a rezolva problemele ridicate de mineri – NU SE POATE! Când e vorba despre Termocentrala Mintia, pentru care CJH, condus de liderul PSD Hunedoara Laurențiu Nistor, a propus soluții de viitor: nu se NU SE POATE! Când e vorba despre majorarea pensiilor cu 40% conform legii: NU SE POATE! Când e vorba de a face ceva bun pentru oameni, niciodată NU SE POATE! Acest guvern se află la conducere de mai bine de doi ani. Atât fostul premier Ludovic Orban, cât mai ales acum, premierul Florin Cîțu ne spune în fiecare zi,  că avem o creștere economică de 4%, urmează o alta de 6%, suntem pe locul doi în Europa ca și creștere economică, atunci eu îmi permit să vin și să întreb: atunci unde sunt banii? Pentru că de un an și jumătate, nu văd efectele pozitive ale acestor indicatori. Vin și întreb, ați auzit în tot acest timp de vreo creștere de salarii pentru vreo categorie socială sau profesională? Mai mult, ceea ce vedem e doar o încălcare a unor legi care prevedeau o serie de majorări de salarii și pensii și care, fără nici o explicate coerentă, nu sunt respectate în timp ce văd acțiuni ale guvernului care sunt, practic, în afara legii. Și vă dau și câteva exemple: încă din septembrie 2020 pensiile trebuiau să crească, potrivit unei legi votată de întreaga clasă politică, cu 40%. Fostul guvern Orban, probabil din rațiuni electorale, le-a mărit cu 14%, dar eu am spus încă de atunci că, de fapt, decizia reprezintă o micșorare cu 26%, apoi, de un an de zile, avem o lege care trebuia să dubleze alocațiile pentru copii, dar nici aceasta nu este pusă în aplicare de actuala guvernare. Ni se spune că nu sunt bani. Și atunci, dacă economia crește, duduie chiar cum spune domnul Câțu, atunci unde sunt banii ?”, a declarat  senatorul Cristian Resmeriță.

Ministrul Muncii la Petroșani a declarat că ”nu știe că PNRR-ul să fi fost respins de cei de la Comisia Europeană” . Dar, iată că, scandalul respingerii planului a ținut capul de afiș al multor publicații centrale și a fost subiect de discuție la multe televiziuni.

Social democrații  cer guvernului să renunțe la atitudinea arogantă și auto-suficientă pe care a manifestat-o în legătură cu PNRR până în prezent și să accepte dialogul și colaborarea cu toate forțele care pot contribui în sens pozitiv la realizarea acestui proiect național.

În acest sens, PSD propune ca imediat după Sărbătorile de Paște să fie organizată în Parlamentul României o dezbatere amplă pe acest subiect la care să participe reprezentanții guvernului, parlamentarii și experții tuturor partidelor parlamentare, asociațiile administrațiilor locale, reprezentanții patronatelor și sindicatelor, ONG-uri de profil, dar și specialiști din mediul economic și academic.

”Până la această dată, guvernul Cîțu  a avut jenanta performanţă de a merge la Bruxelles de două ori cu un proiect pentru PNRR şi de fiecare dată a fost trimis acasă ca un elev slab,  care nu este în stare să facă o compunere. Organismele de conducere ale UE au atras atenţia Guvernului nu o dată, ci de două ori, că dosarul cu proiectele pentru acccesare  celor  30 de miliarde este subţire, prost făcut şi nu respectă minimele cerinţe. România are nevoie de fonduri europene, care să se regăsească în fiecare comunitate, de la drumuri şi canalizare, apă potabilă, până la spitale, şcoli şi aşa mai departe. Dar un plan naţional care să schimbe România în bine se face prin comunicare, seriozitate şi responsabilitate. Mai mult, Guvernul trebuie să prezinte PNRR-ul mai întâi în Parlamentul României, forul reprezentativ al cetăţenilor români, apoi la Bruxelles”, a conchis senatorul Cristian Resmeriță.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: