La Lupeni, pregătiri pentru Drumul Crucii

            Până la Sfintele Paşti mai sunt două săptămâni. Şi cum administraţia publică locală a municipiului Lupeni  vrea să le întâmpine cum se cuvine, cu o nouă faţă a oraşului, au dat startul la lucrările de ecologizare a zonelor verzi, de toaletare a arborilor ornamentali şi din parcuri, de amenajare a rondurilor de flori, etc.  

De  zilele trecute, reprezentanţii serviciului de administrare a domeniului public au purces la igienizarea pomilor din imediata apropiere a Cimitirului Eroilor și a intrării în municipiul Lupeni,  acolo, unde,  în Vinerea Mare, pe 28 aprilie, va începe procesiunea cunoscută în toată ţara, drept Drumul Crucii, dar, într-un cadru mai restrâns.

”Va fi ediția cu numărul XXI, vom avea o procesiune unde vor participa preoții. Trebuie să ținem cont de evoluția pandemiei și trebuie să respectăm distanțarea socială. Dacă anul trecut Crucea de la Straja a fost purtată pe o mașină să sperăm ca anul acesta să găsim cea mai bună soluție ca procesiunea să aibă loc, dar, să avem mai mulți credincioși la procesiune. Vom reveni cu mai multe amănunte la momentul oportun, după ce vom purta discuții cu autoritățile, pentru că, dorim să respectăm legea. Pe Drumul Crucii învăţăm să preţuim mai mult credinţa, să fim mai buni cu noi şi cu semenii noştri şi să nu uităm niciodată că ceea ce avem este dat de Dumnezeu şi trebuie să-I mulţumim Lui. Din anul 2000, odată cu ridicarea micului schit de la Straja, am început şi această procesiune religioasă. În timpul celor 14 opriri care se vor face, vom încerca fiecare dintre noi, şi fiecare pelerin, care va fi alături de noi, să medităm la chinurile prin care a trecut Mântuitorul nostru, pentru a ne ierta nouă păcatele”, a ţinut să declare Emil Părău, iniţiatorul acestei inedite şi unice procesiuni religioase, care are loc în municipiul Lupeni.

Este singurul pelerinaj ortodox din România care străbate un traseu destul de anevoios către muntele Straja, de 10 kilometri şi schitul unde este adăpostită crucea de 150 kg şi 4,40 X 2,20 metri ca dimensiuni, în care se găsesc încastrate părticele din crucea pe care a purtat-o Mântuitorul în drumul său către drumul răstingnirii.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: