Război între activiștii de mediu și ministrul Energiei pe tema cărbunelui, despre viitorul Văii Jiului și CEO

                 Arderea cărbunelui pentru producerea energiei electrice generează, la nivel mondial, cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră. Acestea cauzează încălzirea globală și accentuează efectele schimbărilor climatice, pe care le resimțim cu toții: secetă, furtuni, inundații, temperaturi anormale, distrugeri ale biodiversității.

Cărbunele este și o problemă pentru sănătate: aproximativ 20.000 de decese premature și 10.000 de cazuri de bronșită cronică sunt cauzate anual în Europa de aerul toxic generat de arderea cărbunelui. Costurile de sănătate se ridică la aproximativ 60 de miliarde de euro anual.

Energia produsă din cărbune e scumpă, ineficientă, poluează, afectează sănătatea oamenilor și blochează dezvoltarea și diversificarea economică a regiunilor miniere.  De aceea, planurile de eliminare a cărbunelui trebuie să conțină măsuri care să susțină sistemul energetic național și care să asigure locuri de muncă decente pentru oamenii care lucrează în industria mineritului.

”Guvernul României alocă de ani de zile sute de milioane de euro, din buzunarele românilor, pentru o industrie murdară, care ne omoară cu zile și care ne-a dus pe marginea prăpastiei. Banii ar trebui să meargă pentru o dezvoltare sustenabilă a regiunilor miniere, cu focus pe alternative economice, energie verde, eficiență energetică. Iar Ministerul Energiei și Guvernul să sprijine județele Gorj și Hunedoara să acceseze bani europeni pentru a crea noi locuri de muncă”, arată activiștii de mediu.

Drept răspuns, ministrul Virgil Popescu a transmis pe o rețea de socializare că este un om al dialogului și nu va gira niciodată extremele. Am răspuns invitației de a avea un dialog cu cei de la Greenpeace pentru că și pe mine, ca ministru al Energiei, dar și ca părinte, mă preocupă să luăm decizii pentru viitor, pentru un mediu curat.  Cu surprindere am constatat astăzi că activiști de la Greenpeace au venit la sediul Ministerului Energiei să ceară eliminarea cărbunelui din mixul energetic, fără să propună soluții concrete. Mai mult chiar, ironic aș putea spune, reclamă următoarele: ”Oamenii au un viitor. Cărbunele nu”. Dar despre oamenii de acum, minerii care își câștigă pâinea din asta nu aveți nimic de spus? Sau ei nu sunt tot oameni?  Așa cum am tot spus, lucrăm să adoptăm cele mai bune soluții pentru a respecta angajamentele României”,  a trasmis ministrul Energiei.

După mesajul transmis de ministrul Energiei, Virgil Popescu, activiștii de la Greenpeace, revin și ei cu un drept la replică: ”Domnule ministru, ne exprimăm consternarea că un ministru european, în secolul 21, plătit din bani publici, deci din buzunarele tuturor românilor, așteaptă soluții de la societatea civilă pentru a-și executa mandatul. Rolul dumneavoastră care mai este, în aceste condiții? Aveți responsabilitatea de a găsi soluții pentru probleme cetățenilor și a le reprezenta cât se poate de atent interesele. Așadar, care sunt măsurile concrete pe care le propuneți pentru a asigura în zonele miniere o tranziție justă, care să ofere acestor comunități șansa unei vieți decente? Declinul și lipsa de rentabilitate a cărbunelui nu sunt noutăți, de aceea am dori să aflăm care este viziunea dumneavoastră pentru această problemă, în afară de a arunca, de ani buni, banii noștri pe poluare, într-o industrie moartă, care asigură doar 20% din necesarul energetic și ține captive comunitățile miniere în sărăcie.  Înainte de acțiunea noastră din fața ministerului pe care îl conduceți, împreună cu 5000 de oameni, v-am propus câteva soluții. V-am transmis aceste direcții de acțiune acum câteva săptămâni și, până acum, nu am primit niciun răspuns din partea dvs.  În aproape toate țările din Uniunea Europeană, problema renunțării la cărbune este tratată cu seriozitate, iar omologii dvs., împreună cu autoritățile centrale, lucrează la planuri realiste pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic, înlocuirea acestuia cu noi capacități de energie regenerabilă și, bineînțeles, caută soluții și accesează finanțări europene pentru diversificarea economică a regiunilor miniere, adică locuri de muncă pentru comunitățile afectate. Dvs. ce faceți? Are România un plan de renunțare la cărbune? Are o strategie pentru accesarea finanțărilor europene disponibile? Ce viziune aveți pentru susținerea energiei regenerabile? Până acum ați tratat cu maximă iresponsabilitate situația Complexul Energetic Oltenia, periclitând șansele companiei de a se reorganiza cu adevărat și de a proteja în mod real oamenii afectați”.

Războiul dintre activiștii de mediu și ministrul Energiei este pe departe  de a se încheia.Totul depinde acum de cei de la Comisia Europeană care au fost notificați cu privire că, s-a acordat ajutorul de stat pentru cele două entități energetice naționale.

Arthur Gărdescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: