Retragerea NATO din Afganistan începe din 1 mai a.c.

               Aliaţii din cadrul NATO, reuniți miercuri la nivel de miniștri de Externe și ai Apărării într-o videoconferință extraordinară, şi-au anunţat decizia de a începe retragerea forţelor lor angajate în misiunea din Afganistan de la 1 mai pentru a o finaliza “în câteva luni”,  potrivit unei declarații comune agreate de 60 de miniștri aliați, în  prezența secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, și a secretarului apărării, Lloyd Austin, la Bruxelles.

Reprezentată la reuniune de miniștrii Bogdan Aurescu și Nicolae Ciucă, România, a cincea națiune contributoare la misiunea din Afganistan cu peste 600 de militari, au evidențiat angajamentul de lungă durată al țării noastre față de securitatea Afganistanului.  Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „retragerea noastră va fi ordonată, coordonată și deliberată”. El a adăugat: „Am plecat împreună în Afganistan, ne-am reglat poziția împreună și suntem uniți să plecăm împreună”.

Domnul Stoltenberg a numit această mișcare „începutul unui nou capitol” în relația NATO cu Afganistanul,  spunând că „aliații și partenerii vor continua să stea alături de poporul afgan, dar,  este acum timpul  pentru poporul afgan să construiască o pace durabilă”. Miniștrii s-au adresat împotriva acumulării militare a Rusiei în Ucraina și în jurul acesteia, pe care secretarul general a numit-o „parte a unui model mai larg de acțiuni agresive rusești”. Domnul Stoltenberg a reiterat sprijinul puternic al NATO pentru Ucraina.

“În 2001, aliații au invocat articolul 5 din Tratatul de la Washington pentru singura dată în istoria NATO și au plecat în Afganistan împreună cu obiective clare: să se confrunte cu Al-Qaeda și cu cei care au atacat Statele Unite în 11 septembrie și să împiedice teroriștii să folosească Afganistanul ca un refugiu pentru a ne ataca. În deceniile care au urmat, prin investiții umane și financiare, în parteneriat cu Republica Islamică Afganistan și forțele sale de securitate, am lucrat împreună pentru a atinge aceste obiective. Aliaţii au decis că vom începe să ne retragem forţele din cadrul misiunii ‘Resolute Support’ de la 1 mai. Această retragere va fi ordonată, coordonată şi deliberată”, a conchis secretarul general al NATO

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: