Bugetul municipiului Lupeni se află în dezbatere publică

            Având în vedere publicarea în Monitorul Oficial al României a Legii nr. 15/ 9 martie 2021 a bugetului de stat pe anul 2021 se impune întocmirea unui proiect de buget, în formă incipientă, pe categorii de venituri și cheltuieli, care să fie supus dezbaterii publice. Acest proiect de buget va fi ulterior completat cu sumele pe care Municipiul Lupeni le va primi prin Finanțele Publice dar și din partea Consiliului Județean Hunedoara definitivându-se totodată lista lucrărilor publice care vor fi finanțate în cursul anului 2021.

Sumele estimate la aprofundarea bugetului local al Municipiului Lupeni pentru anul 2021 sunt de 38.921,38 mii lei atât la venituri cât și la cheltuieli.

În conformitate cu prevederile art. 39 alin. (3), alin. (4), alin. (5) și alin. (6) din Legea nr. 273/ 2006 privind finanţele publice locale şi ale prevederilor Legii nr. 15 din 8 martie 2021 a bugetului de stat pe anul 2021 au fost realizate anexele privind veniturile și cheltuielile prognozate prezentate în proiectul de hotărâre. Ulterior dezbaterii publice, ținând cont de părerile enunțate de cetățeni dar și de direcțiile, serviciile, birourile și compartimentele din cadrul Aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Lupeni, proiectul bugetului local va fi completat și prezentat Consiliului local al Municipiului Lupeni în vederea analizării și aprobării.

În cadrul bugetului local pe anul 2021 au fost cuprinse multe dintre proiectele care sunt deja în execuție.

Aprobarea PNRR va aduce cu siguranță și sumele necesare noilor proiecte, iar primarul municipiului Lupeni este optimist că în viitor Valea Jiului și localitățile component să primească sumele necesare dezvoltării comunităților.

Edilul localității, Lucian Resmeriță, susține că veniturile sunt mai mici cu circa 3 milioane de lei, acesta motivând faptul că a primit aceeași sumă de bani din cotele defalcate din impozitul pe venit, bani care vin de la bugetul de stat, ca în anii trecut. Edilul dă asigurări că investițiile vor continua în municipiu. Luna aceasta urmează să fie adoptat bugetul municipiului Lupeni.

”Se tot vorbește despre faptul că bugetele locale sunt construite politic, iar eu pot demonstra faptul că într-adevăr așa este, pentru că, la capitolul veniturilor, dacă în ceea ce privește cotele defalcate din impozitul pe venit am primit aceleași valori financiare ca și în anii precedenți, la alte capitole de finanțare de la Bugetul de stat a unor cheltuieli care cad în sarcina noastră, sumele care ne-au fost alocate sunt mai mici cu 3 milioane de lei. Dar, chiar și așa, vom încerca să ne descurcăm în așa fel încât să ne putem achita de toate obligațiile pe care le avem, să putem funcționa fără sincope și, ceea ce este mult mai important, să ne putem dezvolta în continuare. Desigur, de fiecare dată când voi avea ocazia, le voi reaminti cetățenilor că Guvernul politic aflat acum la conducere a alocat mai puțini bani decât în anii precedenți pentru comunitatea noastră, pentru că oamenii trebuie să știe acest lucru. Deocamdată suntem însă în etapa în care se vorbește foarte mult despre oportunități, despre acest Program Național de Reziliență sau despre Fondul special de tranziție pentru zonele carbonifere. După apariția ghidurilor de finanțare, vom vedea exact care sunt tipurile de proiecte pentru care vom putea aplica în vederea atragerii de finanțări. Desigur, totul depinde de felul în care Guvernul va ști să negocieze așa cum trebuie cu cei de la Bruxelles nu doar sumele alocate țării noastre, ci mai ales nevoile pe care le au comunitățile. Deocamdată, constat că lucrurile nu sunt doar destul de întârziate, dar nu văd din păcate nici coerență din partea celor aflați la putere în aceste atât de importante negocieri”, a spus primarul Lucian Resmeriță.

În rândul celor mai importante proiecte pe care le are în vedere administrația locală de la Lupeni se înscriu cele referitoare la modernizarea infrastructurii publice și, mai ales, cele privind eficientizarea energetică și modernizarea blocurilor de locuințe.

Deja s-au făcut câțiva pași importanți, în sensul că s-au constituit primele asociații de proprietari, fără de care nu se pot depune proiecte pe acest tip de investiții.

”Mă bucur că oamenii încep să înțeleagă oportunitatea acestui tip de proiecte, că încep să se constituie asociațiile de proprietari astfel încât, împreună, să scriem deja proiectele pentru blocuri, să fim pregătiți ca, atunci când vor apărea ghidurile de finanțare, să ne numărăm printre primii care putem depune solicitări de finanțare și să accesăm acești bani. Este important de spus că utilizând aceste fonduri, putem rezolva nu doar problemele de eficiență energetică și cele de estetică ale blocurilor, ci putem rezolva acoperișurile, beciurile, instalațiile electrice și sanitare interioare sau chiar repunerea în funcție a lifturilor”, a completat primarul Lucian Resmeriță.

Mare  parte din bugetul local este axat pe secțiunea de  dezvoltare și proiecte și este constituit și impozitele și taxele locale care, în că nu au fost majorate. Un capitol aparte îl reprezintă investițiile care se vor face în stațiunea Straja, dar vor fi allocate sume importante pentru continuarea investițiilor și achizițiilor la Spitalul municipal Lupeni, la unitățile de învățământ, cheltuieli de natură social burse pentru elevi, susținerea capitolului cultură, recreere, sport, etc.

Cu toate provocările și greutățile generate de pandemie, de criza economică, de factorul politic și de alți factori, noi sperăm că vom reuși să continuăm trendul ascendent pe care îl are municipiul Lupeni în ceea ce privește dezvoltarea și creșterea calității vieții cetățenilor și, pornind tocmai de la acest lucru, am construit și Bugetul local pe anul 2021”, a mai declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Elena Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: