Societatea civilă din Valea Jiului cere transparență și implicare activă în implementarea ITI

     Mai multe ong-uri din Valea Jiului au adresat o scrisoare deschisă ministrului Fondurilor Europene și altor factori decidenți prin care solicită respectarea regulamentului care garantează implicarea părților interesate  în întregul proces de la planificare, punere în aplicare, monitorizare și evaluare a proiectelor finanțate din fonduri europene. 

Valea Jiului Implicată este o coaliție a societății civile formată în prezent din 19 organizații neguvernamentale active în întreaga Valea Jiului cu scopul dezvoltării economice, sociale și culturale a zonei. Membrii Valea Jiului Implicată au susținut continuu elaborarea Strategiei pentru tranziția de la cărbune a Văii Jiului (inclusiv prin transmiterea de propuneri de proiecte majore pentru Valea Jiului), strategie realizată în colaborare cu compania PricewaterhouseCoopers, prin semnarea contractului SRSS/SC2019/119 la data de 23 octombrie 2019, contract finanțat de Comisia Europeană prin Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale, având ca beneficiar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

”Așa cum am comunicat încă de la început, considerăm că guvernanța participativă are un rol esential în dezvoltarea orașelor, inclusiv a celor trei municipii și trei orașe din Valea Jiului, iar consultarea societății civile și a cetățenilor Văii Jiului este extrem de importantă în demersul elaborării strategiei, precum și al identificării și selectării proiectelor majore pentru comunitatea noastră. În acest sens, salutăm inițiativa Comisiei Europene din anul 2014 de adoptare a noului cod de conduită european privind principiul parteneriatului pentru fondurile structurale și de investiții, regulament care garantează implicarea părților interesate în întregul proces, de la planificare, la punere în aplicare, monitorizare și evaluare a proiectelor finanțate din fonduri europene. Înțelegem că draftul final al Strategiei și al Planului de acțiuni urmează să fie publicate în curând. În acest sens, așteptăm să ne comunicați planul de comunicare pentru consultarea publică pentru a identifica cum putem noi veni în sprijinul acestui proces de consultare astfel ca acesta să fie unul cât mai eficient. Așa cum menționam încă de la început, toate canalele de care dispunem sunt disponibile pentru a ne asigura că documentele strategice și proiectele identificate pentru Valea Jiului beneficiază de o consultare publică cât mai largă. În același timp, vă rugăm să ne comunicați detaliile logistice pentru atelierul comun (autorități – alte părți interesate), conform Strategiei de implicare a părților interesate (pagina 15-16 varianta în limba română, pagina 18 varianta în limba engleză) disponibilă pe websiteul MIPE (https://mfe.gov.ro/initiativa-valea-jiului/), atelier în cadrul căruia să fie prezentate cele 15 proiecte din lista scurtă, proiecte pe care să le discutăm și din care să selectăm împreună cele 10 proiecte principale care vor beneficia de detaliere ulterioară în fișele de proiecte, conform contractului. În cazul în care aveți nevoie de sprijinul nostru în organizarea acestei întâlniri, ne putem asuma să organizăm noi întâlnirea la o dată stabilită de comun acord. preciem foarte mult deschiderea pe care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene o manifestă față de societatea civilă și vă mulțumim pentru colaborarea de care ne-am bucurat până în prezent”, se specifică în scrisoarea deschisă.

Arthur Gărdescu 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: