Senatorul Cristian Resmeriță: “Nu putem să ne jucăm cu viitorul copiilor noștri!”

          Din cauza răfuielilor politice, școlile riscă să fie închise

          Un alt scandal s-a iscat între miniștri din actuala coaliție de guvernare, legat de testele antigen care trebuie puse la dispoziție pentru testarea în școli.

Ministrul Educaţiei Sorin Cimpeanu a afirmat că, în ”opt săptămâni de şcoală, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli”, cauzele fiind lipsa personalului medical şi faptul că mulţi părinţi le consideră invazive şi traumatizante şi nu-şi dau acordul pentrui testarea copiilor. Cîmpeanu consideră necesară achiziţionarea de teste non-invazive.

„Achiziţia acestor teste non-invazive trebuie făcută de entităţi cu competenţă în domeniul medical. Ministerul Educaţiei nu are competenţe şi atribuţii pentru achiziţia niciunui tip de test medical. Mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătăţii (ca autoritate guvernamentală in domeniul sănătăţii) pentru implicare în vederea asigurării unei protecţii sanitare corespunzătoare în şcolile din România”, se arată în documentul oficial al Ministerului Educației.

În replică, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că Ministerul Sănătăţii nu are bază legală pentru achiziţionarea de teste rapide pe bază de salivă în vederea testării no-invazive pentru COVID în unităţile de învăţământ sau în alte instituţii care nu sunt în subordinea ministerului.

”Dacă Ministerul Sănătății, care repet, are deplină competență să se pronunțe, spune că (testele) sunt non-invazive, atunci noi la Ministerul Educației luăm act de acest lucru și eliminăm această condiție, care este strict o condiție sanitară, nu ține de educație. Pentru educație este important să reluăm activitate în școli cu prezență fizică”, a subliniat  ministrul Educației.

Elevii sunt acum în vacanță prelungită pănă după sărbătorile pascale. Mulții dintre parlamentari nu văd cu ochi buni această răfuială politică și au reacționat care mai de care, cu declarații politice, unele destul de dure. Rezultatele din învățământ sunt îngrijorătoare, 60% dintre elevi au picat examenele de simulare, mulți sunt în pragul abandonului școlar.

Profesor la bază și care a fost mereu alături de elevi și cadre didactice, senatorul Cristian Resmeriță cât și colegii săi social democrați privesc cu îngrijorare ceea ce se întâmplă cu viitorul educației, cu situația din școli, atunci când elevii vor reveni în clase.

            ”După cum vedeți, vacanța școlară a fost prelungită până după sărbătorile pascale. Am ajuns să asistăm la contrele și răfuielile dintre  reprezentanții a două ministere cu privire la achiziția testelor rapide și nicio parte nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru achiziția acestora, iar aceste lupte politice afectează acum și educația. În  alte țări europene se face masiv testarea rapidă a populației. Nu putem să ne jucăm cu viitorul copiilor noștri. Ceea se petrece acum, este haos, un haos generalizat în toată societatea românească din cauza modului în care, guvernanții știu să gestioneze România”, a ținut să declare, senatorul Cristian Resmeriță.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: