Cristian Istoc, președinte Sindicatul Solidaritatea Hunedoara : ”Este un jaf național în plină desfășurare”

            Sindicatul Solidaritatea Hunedoara aduce la cunoștința opiniei publice și a salariaților Societății Complexul Energetic Hunedoara concluziile întâlnirii de la Ministerul Energiei solicitată de Consiliul Județean Hunedoara.

Scopul acestei întâlniri care a avut loc marți, fiind obținerea unui răspuns final la solicitarea Consiliului Județean Hunedoara de a prelua termocentrala Mintia.

”Termocentrala Mintia nu va mai fi pornită. Vă spun adevărul. Din toate sursele pe care le am, șansele ca Termocentrala Mintia să mai pornească în perioada următoare sunt zero. N-au aviz de mediu, n-au bani pentru stocurile de cărbune, n-au bani pentru a plăti transportul CFR al cărbunelui din Valea Jiului până la Mintia. Cum să pornească, atunci cînd cantitatea minim de cărbune zilnică necesară este de 1.700 de tone, respectiv 33 – 34 de vagoane?”, a declarat și primarul Devei, Florin Oancea.

”Ministerul Mediului a primit o notificare de la Comisia Europeană în care alături de Mintia, CET Govora, CET Galați, sunt notificate în procedură de infringement pentru emisiile poluante. Termocentrala Mintia nu și-a făcut desulfurarea și practic suntem somați dacă nu vom ajunge la Curtea de Justiție, ca termocentrala să nu mai funcționeze”,  transmis și ministrul Energiei, Popescu.

”În lipsa unui răspuns dat de minister la solicitarea Consiliului Județean Hunedoara de a prelua termocentrala Mintia, considerăm că Statul Român dorește eliminarea unui producător de energie electrică cu o putere instalată de 1275 MW, singurul din Nord – Vestul României, pentru a face loc importului de energie electrică. Este un jaf național în plină desfășurare, la care instituțiile de siguranță ale României, asistă indiferente. Fără independență energetică, orice stat devine doar o piață de desfacere pentru produsele aduse din străinătate. Noi nu putem lupta cu mafia din energie, pe cale de consecință le cerem acestori trădători de țară, o parte din “profitul obținut prin furt național”, cerem salarii compensatorii și protecție socială pentru angajați. Acest JAF, este pus în operă și cu girul unor sindicate aservite actualei guvernări”, a ținut să declare Cristian Istoc, președinte Sindicatul Solidaritatea Hunedoara.

Aceștia au transmis presei și un comunicat  prin care își arată îngrijorarea asupra faptului că termocentrala de la Mintia va intra în faliment și cer emiterea unui act normativ prin care să se acorde măsurile de protecție solicitate (.n.r. vezi comunicatul).

Arthur Gărdescu

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: