Laurentiu NISTOR: „Susțin echilibrarea bugetelor tuturor localităților, indiferent de culoarea politică a primarilor”

               Miercuri, 31 martie 2021, Consiliul Județean Hunedoara a adoptat proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei de 27.134.000 lei, reprezentând fond la dispoziția consiliului județean pe anul 2021 pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală și estimări pe anii 2021-2024 din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată și cotele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale.

Proiectul a fost adoptat cu 32 de voturi „pentru” și o „abținere”. Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a explicat de ce anumite localități au primit sume mai mici față de altele.

            „Pornim de la realitatea că bugetul județului din acest an este cel mai slab din ultimii 30 de ani. Sumele au fost diminuate drastic și, având în vedere perioada pe care o traversăm, am înțeles că fondurile sunt mai puține. În același timp însă, din puținul pe care îl avem la dispoziție, nu putem să nu sprijinim localitățile care au bugete foarte mici. Sigur, unii au primit prin hotărâri de guvern sume foarte consistente, nimeni nu critică acest aspect, dar asta înseamnă că noi trebuie să avem grijă de cei care nu au avut astfel de alocări. Susținem echilibrarea bugetelor tuturor localităților, indiferent de culoarea politică a primarilor”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.

Așa cum a fost adoptat actului normativ, 6.800.000 de lei au revenit celor șapte  municipii hunedorene, alți 6.600.000 de lei au fost distribuiți celor 7 orașe din județ, iar diferența de 13.734.000 de lei au fost distribuiți comunelor din județ. La nivelul municipiilor, cei mai mulți bani repartizați de CJH vor ajunge la Hunedoara (1,7 milioane de lei), iar cei mai puțini la Petroșani (250.000 de lei). De asemenea, consilierii județeni nu au distribuit nici un leu municipalității din Deva. 1,5 milioane de lei vor merge la Orăștie, câte 1,2 milioane de lei la Lupeni și Brad, iar alți 950.000 de lei vor ajunge în bugetul autorităților locale de la Vulcan.

Cei mai mulți bani alocați din cotele aflate la dispoziția CJH destinați orașelor  au fost repartizați către bugetul public al orașului Uricani (1,9 milioane de lei), iar cei mai puțini, la Primăria Hațeg (200.000 de lei). Similar, Primăria Petrila primește 1,2 milioane de lei, cea de la Aninoasa – 1 milion de lei, la Călan și Geoagiu vor ajunge câte 850.000 de lei iar la Simeria – 550.000 de lei.

Și tot în ședința de ieri, Consiliul Județean Hunedoara a adoptat  o hotărâre privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de 80 de milioane de lei. Având în vedere bugetul redus care revine Consiliului Județean Hunedoara în acest an, legislativul județean a aprobat propunerea executivului de a contracta o finanțare rambursabilă cu maturitate de maximum 20 de ani.

„Sub nicio formă nu ne putem, baza doar pe banii alocați de guvern. Fără atragerea de fonduri europene și fără un credit – pe care sperăm să-l avizeze favorabil Ministerul Finanțelor, putem spune că investițiile ar putea fi blocate în acest an. Mulțumesc consilierilor județeni că au înțeles necesitatea contractării acestui împrumut și îi asigur că banii vor fi folosiți pentru finanțarea investițiilor Consiliului Județean Hunedoara”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.

Printre obiectivele care au nevoie de finanțări generoase în acest an se numără reabilitarea Casei de Cultură din municipiul Hunedoara (care urmează să fie finalizată la începutul lunii decembrie), modernizarea și reabilitarea unor drumuri județene, precum și amenajarea unei parcări în zona stațiunii Straja.

„Numărul de turiști care vin în Straja crește de la un an la altul. Știm că administrația locală nu are fondurile necesare pentru un astfel de proiect, de aceea ne-am asociat și amenajăm această parcare la baza telegondolei. Vor fi create sute de locuri noi de parcare. De asemenea, am fost în această iarnă la Straja și, dacă turiștii erau foarte mulțumiți de pârtii, ce să vă spun despre parcarea de la barieră, din stațiune. Mașinile erau aproape îngropate în zăpadă. Acolo trebuie să găsim o sursă de finanțare pentru a construi o parcare supraterană”, a conchis președintele  Laurențiu Nistor.

Proiectul de hotărâre a fost votat de 30 de consilieri județeni, în timp ce trei dintre ei s-au abținut.

Arthur Gărdescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: