România nu-și mai poate produce necesarul de energie, devenind din exportatoare, importatoare

              În contextul stabilirii unui target de decarbonizare totală în UE până în 2050, cu măsuri aferente de închidere a centralelor care folosesc combustibili fosili, reprezentantul PATRES și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care se poziționează România, pentru că,  nu-și mai poate produce necesarul de energie, este importator net de anul trecut.

Ne îngrijorează că s-a ajuns la limita tehnică de import zilele trecute. În mixul energetic, ponderea energiei regenerabile este în scădere. În baza unui studiu al CE, vedem zonele de unde vin emisile de CO2, cea mai mare pondere fiind din sectorul energetic și transporturi. În orizontul 2025- 2030, trebuie închise toate centrale care folosesc combustibili fosili, fie că vorbim de cărbune, fie de gaze. E interesant că, în România, gazul este văzut ca un potențial combustibil de tranziție. Am verificat ce prevede Planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport în perioada 2020-2029, realizat de Transelectrica. Am avut un mare șoc să constatăm că, în 2029 capacitatea de producție pe lignit și huilă rămâne constantă, că se vor construi centrale noi pe gaz, este prevăzută, în schimb, o creștere marginală pe regenerabile până în 2024, iar până în 2029 capacitățile prevăzute a se realiza sunt  mult mai mici decât cele prevăzute în PNIESC. O necorelare, clar. În document se precizează că, datorită evoluției potențial negative a certificatelor de CO2, e posibil să asistam la retragerea unor capacități de producție. Singura viziune este însă construirea de centrale pe gaz. Ne întrebăm, totuși, dacă din perspectiva prețului, este bine să ne dorim atât de mult gaz sau să căutăm soluții să generăm energie mai ieftina. Gazul este o sursă mai prietenoasă cu mediul decât cărbunele, dar și aici sunt necesare certificatele de CO2. Costul emisiilor de CO2: 1 MWh produs din cărbune necesită 0.91 certificate de CO2, 1 MWh produs din gaz necesită 0.45 certificate de CO2.

În următorii ani, prețul certificatelor va crește, se estimează că se va dubla. Costul pe care îl plătește cărbunele azi, îl va plăti și gazul. Așadar, vom contrui centrale pe gaz, dar oare vor fi ele rentabile?

Ella Schreiber

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: