Senatorul CRISTIAN RESMERITA: „Securitatea energetică trebuie să reprezinte condiția fundamentală a existenței națiunii și statului român”

                Încă de anul trecut, Ludovic Orban vorbea despre decizia Guvernului PNL de a renunța la energia pe cărbune. 

 „Principala noastră direcție de utilizare a banilor va fi în investiții publice, o spun de acum, investiții în infrastructura de transport, investiții în infrastructura energetică. Gândiți-vă că vine ”Green Deal-ul”  peste noi, noi va trebui, clar, să renunțăm la producția energiei electrice pe cărbune, va trebui să creștem eficiența energetică, randamentele și pe capacitățile actuale care lucrează pe gaz. E nevoie de proiecte ample de investiții în domeniul energiei, pentru că riscăm să alunecăm dintr-o țară net exportatoare de energie electrică, să ajungem să depindem de importuri în materie de energie electrică”, a precizat  la acea vreme, fostul premier, Ludovic Orban.

După declarația premierului la postul de televiziune, senatorul Cristian Resmeriță a fost cel care a  ieșit public cu o declarație:  ”Eram convins, că un guvern PNL nu poate gândi nici măcar un lucru bun pentru Valea Jiului. Totuși,  chiar și pentru mine reprezintă o mare surpriză faptul că PNL dorește să închidă cu totul mineritul din Valea Jiului, trebuie să înțelegem, că odată cu mineritul din Valea Jiului vor dispărea și termocentralele Mintia și Paroșeni. Or fi decizii care se iau împreună cu cei de la Comisia Europeană, dar, trebuie să primeze și interesul național, să ne protejăm securitatea energetică. Securitatea energetică a reprezentat şi trebuie să reprezinte şi în continuare, condiţia fundamentală a existenţei naţiunii şi statului român şi un obiectiv fundamental al factorilor de decizie guvernamentali, politici, etc. Succesul tranziției energetice depinde de mulți factori: de stat, de consumatori, de mediul privat, dar și de mediul politic.  Dacă va înțelege că nu mai trebuie să continue cu politizarea și deprofesionalizarea companiilor. Avem nevoie de oameni competenți care să conducă și  lideri buni să reprezinte interesele  angajaților.  Este nevoie de o gândire în legătură cu modul în care să capitalizeze tranziția energetică.Valea Jiului este cuprinsă acum într-un amplu proiect de tranziție al U.E.  Facem strategii peste strategii, dar ne trebuie și ceva concret, pentru VALEA JIULUI. Iar oportunitățile de atragere de fonduri europene, este mare.  Trebuie doar să știm cum să fim eficienți. Pentru asta mă voi lupta  mereu.  Justificările politicienilor de la PNL, de la domnul Orban și până la domnul Iacob-Ridzi, cum că, România a semnat acordul EU așa numit ”Green Deal”,  înseamnă că ne obligăm să închidem minele de cărbune,  sunt false. Și Polonia și Germania au semnat acest acord, dar,  Polonia nu renunță la minerit, iar Germania tocmai ce a deschis în acest zile o nouă termocentrală pe cărbune. În România, o treime din energia țării este produsă de centralele termoenergetice, iar renunțarea la cărbunele din Valea Jiului și din bazinul Olteniei ar însemna să devenim o țară dependentă de importul de energie. Asta vrea oare Guvernul domnului Orban, să devenim dependenți de alții și din punct de vedere energetic?”, a  declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Și iată că la nici șase luni, România și CEH a ajuns  să importe energie electrică, iar acest lucru nu este normal. Închiderea capacităților de energie electrică și termică pe cărbune, nu este cea mai bună soluție, în condițiile în care, țări ca Germania deschid  noi centrale ce produc energie pe cărbune.

Liderii de sindicat au fost de acord cu închiderea minelor

Alertaţi de solicitarea Comisiei Europene a unui plan de restructurare, în cazul lipsei acestuia, minele urmând a se închide, minerii au început protestele spontane, în anul 2015. În urma protestelor „spontane” ale minerilor, cu Păduraru de la Lonea legat cu lanţuri de TR4 de poarta minei şi scandări de genul „nu închideţi minele că vă rupem oasele”, liderul minerilor, Bebe Nica a semnat cu ministrul Energiei, de atunci,  Andrei Gerea, un „protocol istoric” pentru închiderea minelor din Complexul Energetic Hunedoara. Aceasta a fost înţelegerea dintre ministrul Gerea şi Bebe Nica pentru menţinerea lui Constantin Jujan, un apropiat al liberalilor,  în funcţia de director general şi obținerii  facilităţilor pentru liderii de sindicat de la Muntele, semnatari în coautorat al protocolului de închidere a minelor. După cum se ştie, conform CCM-ului istoric, Bebe Nica şi ciracii săi au beneficiat de avantaje şi facilităţi, la care nici măcar Miron Cozma nu a visat.  Iar, semnarea acelui  protocol a reprezentat, actul  oficial de închidere a minelor din Complexul Energetic şi un act de trădare faţă de Valea Jiului.

Şi asta,  în timp ce complexul se prăbuşea,  până a ajuns la insolvenţă, minerii lucrând în condiţii mizerabile, pentru a da ţării cât mai mult cărbune şi pentru a-şi asigura un amărât de salariu. Vocile minerilor care acuzau lipsa materialelor au fost astupate prin intimidare sau prin asigurarea unui loc de muncă mai ”călduţ”. Doar câte un eveniment nefericit, CA și CEL DE ACUM , CU PROTESTUL,  aducea în atenţia opiniei publice situaţia grea prin care trece mineritul Văii Jiului şi această zonă mult hulită şi acum de unii, care ne vor să fim doar o ”masă” de manevră şi  bazin electoral.  

La  sfârşitul anului  2018, Comisia Europeană a emis Decizia C (2018) 7308  prin care a stabilit ca împrumuturile acordate în favoarea CEH constituie ajutoare de stat acordate în mod ilegal de România, cu încălcarea art.108 alin.(3) din TFUE şi sunt incompatibile cu piața internă, iar în prezent, CEH se află în insolvență, actualii guvernanți urmând să înființeze o nouă companie în Valea Jiului.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: