România protestelor… minerii vor să facă greva foamei

             Mineri, polițisti, pensionari, fermieri  și alte categorii sociale au transformat România, în ultimele zile, într-o țară a protestelor.

Asistăm la un fenomen social care a răbufnit pe fondul incertitudinii faptului că, categoriile sociale menționate mai sus, își văd în pericol veniturile, care să le asigure traiul zilnic.

Neplata salariilor,  anunțul recalculării pensiilor, tăierea sporurilor și  a  altor drepturi, nu fac decât să adâncească revolta socială, care poate degenera oricând, într-o  miscare  socială, de proporții, care nu mai poate fi împiedicată.

Unii dintre minerii care protestează în subteranul Minei Lupeni din Valea Jiului au transmis, duminică seara, că sunt dispuşi să intre în greva foamei, în cazul în care revendicările lor nu vor fi soluţionate prin negocierile dintre liderii sindicali şi administraţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH), programate să se desfăşoare astăzi  la Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

”Am discutat  cu colegii mei care se află în subteran  și mi-au  transmis că cel puțin zece dintre cei sunt dispuși să intre  în greva foamei, de azi, dacă revendicările lor nu vor  fi rezolvate. Oamenii cer plata integrală a salariilor pe luna ianuarie și restanțele la tichetele de masă și transport, acestea fiind întârziate de zece luni de zile”, a ținut să transmită Alin Sîn, președintele executiv al Sindicatului Muntele.

Premierul Florin Cîțu, după declarația de astăzi,  îi amenință pe mineri că:  ”NU VOI PERMITE O NOUĂ MINERIADĂ, NU ÎN MANDATUL MEU DE PREMIER”.

Această declarație i-a înfuriat deja de locuitorii VĂII JIULUI.

Nici că se putea o declarație mai lipsită de inspirație din partea unui asemenea  premier,  și  să ne ferească Dumnezeu de o nouă mineriadă, pentru că, minerii sunt doar o mică parte a românilor nemulțumiți de această guvernare.

Cum ne îndepărtează Guvernarea PNL-USR de Uniunea Europeană???:

– nu mai respectăm niciun criteriu pentru aderarea la euro;

– Planul Național de Redresare și Reziliență a fost respins de Uniunea Europeană;

– nu am reușit să atragem bani pentru Valea Jiului prin Fondul pentru o Tranziție Justă;

– nu au folosit banii europeni disponibili pentru gestionarea crizei Covid-19 și au alocat cea mai mică sumă de bani din buget pentru redresare;

– au fost ultra-politizate funcțiile publice: directori de școli, prefecți și mai nou vor și secretarii de la primării;

– nu au fost consultați adecvat partenerii sociali în procesul de elaborare al PNRR;

– au atacat sistematic Curtea Constituțională și Avocatul Poporului;

– avem un număr record de proceduri de infringement și riscuri de penalități;

– rețelele de migranți care traversează România arată că nu mai suntem capabili să protejăm frontierele externe ale UE;

– au adoptat ordonanțe de urgență în domeniul justiției, în ciuda referendumului votat în acest sens, și nu au ascultat punctul de vedere al magistraților;

– au întârziat nepermis legea bugetului;

– au lăsat timp de aproape 1 an, circa 1 milion de copii fără acces la educație deși existau soluții europene;

– au impus un premier împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare și cutumelor politice democratice;

– au lăsat lucrătorii români fără protecție, suspendând activitatea autorităților care se ocupă de inspecția muncii și semnând acorduri bilaterale dincolo de legislația europeană.

Angella  Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: