Minerii au început protestele… CEH nu mai poate plăti salariile!!!

       Minerii de la cele patru mine aflate în activitate, Livezeni, Lupeni, Vulcan și Lonea au refuzat să intre la locurile de muncă, miercuri dimineață și au declanșat protestele, nemulțumiți de faptul că, CEH nu mai are bani pentru plata salariilor, pentru că se află în insolvență și reorganizare. Aceștia au fost înștiințați că vor fi plătiți prin AJOFM, însă, acest lucru i-a nemulțumit și i-a îngrijorat și mai mult. ”Ce garanții avem noi că ni se vor plăti salariile?”, au întrebat la unison, minerii.

Având în vedere că, din această lună salariile pe o perioadă de trei luni vor fi plătite de către AJOFM Hunedoara pentru toți angajații CEH, alimentarea cardurilor de salarii vor fi făcute o singura dată pe lună (AJOFM hotărăște data de alimentare a cardurilor de salarii) pentru cei care au un venit lunar de până la 3200 lei. Pentru cei care au venituri de peste 3200 lei pe lună cardurile se vor alimenta de două ori, o parte de la AJOFM, și o parte de la CEH. Cei care au probleme cu datoriile la bănci/instituții bancare și ridicau banii prin casieria unității, și au hotărâri judecătorești, începând din această luna li se vor opri banii de către bănci/instituții bancare pentru că, banii vor fi plătiți de către AJOFM direct în contul fiecărui angajat, NU în conturile sucursalelor. Cei care NU au conturi deschise și/sau valide la bănci trebuie să-și deschidă cont URGENT și să vină cu extrasul de cont la sucursala unde lucrează, dacă se întârzie depunerea extrasului de cont, atunci angajatul/angajații nu vor putea intra in posesia banilor”, se arată în adresa înaintă angajaților CEH.
Sindicaliștii din CEH au avut o întâlnire marți cu prefectul județului și cu alte autorități județene, pentru sprijinul și implicarea autorităților în identificarea urgentă a soluțiilor care pot duce la evitarea falimentului celui mai mare angajator din județ, garantând succesul procesului de reorganizare.
Reprezentanții salariaților din mineritul Văii Jiului au cerut aprobarea unei Ordonanțe de Urgență, care să permită C.E.H. accesul la fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, constituit la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, s-a aflat în Valea Jiului pentru a se întâlni cu minerii care au refuzat să înceapă lucrul, în această dimineață.

După discuțiile pe care le-a avut cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara, prefectul a fost prezent la cele patru mine aflate în activitate, Livezeni, Lupeni, Vulcan și Lonea, unde s-a întâlnit cu minerii și liderii de sindicat. La mina Lupeni, prefectul Călin Petru Marian a intrat în subteran împreună cu un grup de mineri.

„Toate solicitările și problemele minerilor, discutate în aceste ore în Valea Jiului, vor fi transmise chiar în această după-amiază guvernului României. Executivul va lua, într-un timp foarte scurt, cele mai bune soluții pentru rezolvarea situației.” – a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.

Complexul Energetic Hunedoara a înregistrat la finele anului 2020 datorii la bugetul de stat în sumă de 675.458.398. suma de 207.341.133 o reprezintă ”restanțe obligații accesorii”.
La capitolul obligații restante la bugetul asigurărilor sociale de stat, CEH înregistrează 468.294.705 la restanțe obligații principale și 159.584.846 restanțe obligații accesorii. Obligațiile restante la bugetul asigurărilor pentru șomaj, la data de 31 decembrie 2020, ale Complexului Energetic Hundeoara sunt de 8.425.706 lei, iar restanțele suma se ridică la 4.812.501 lei. Obligațiile restante la bugetul asigurărilor de sănătate sunt în sumă de 125.333.209 lei, în timp ce la capitolul, restanțe – obligații – accesorii CEH înregistrează 38.004.986 lei.
Arthur Gărdescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: