Munții Vâlcan pot deveni cel mai mare domeniu schiabil din România

           La finele săptămânii trecute în Stațiunea Straja a fost organizat concursul de făurit  oameni de zăpadă. A fost o zi plină de surprize care i-a uimit până şi pe organizatori. Vremea excelentă a făcut ca cei peste 4000 de turişti să iasă dis de dimineaţă pe pârtii, iar unii  dintre ei să se înscrie la ineditul concurs, care a devenit o tradiție în stațiunea hunedoreană.

Sarcina celor care au făcut parte din juriu nu a fost uşoară. Chiar dacă  a trebuit să fie respectate normele sanitare  în vigoare, concurenții nu s-au dat bătuți și au realizat lucrări inedite.

Participanţi au creat personaje fictive din desene animate, dar au adus în atenţia cotidiană şi personaje actuale, etc.

Toţi au fost premiaţi de reprezentanţii Asociaţiei Pro Straja și Comexim. Premierea a  avut loc pe platoul de la complexul Montana.

Locul I – Tofan Group cu lucrarea – ”Joouker club”;

Locul II – Tudor Lupșa și Rareș Szakacs  cu lucrarea – ”Mina de diamante a  piticilor”;

Locul III – Tabere Straja cu lucrarea –”Ursul Baloo”.

Au mai fost premiați: Eugen Nechita cu lucrarea  ”Tata și fiica pe zăpadă”, Gospodarii din Gorj, Ioana și Sorina Rakos cu lucrarea ”Alba ca Zăpada și cei șapte căței”, Gabriel și Ciprian Tonca cu lucrarea ”Decebal” și Piticii Veseli de la Montana.

 ”În timp,  festivalul a căpătat nuanță, expresivitate, nu doar continuitate și tradiție, organizarea acestuia fiindu-ne cerut, efectiv, de turiști an de an.  Ca de fiecare dată, toţi cei care au realizat lucrări inedite  au fost premiaţi. Mă bucur că anul acesta au fost și mulți copii, iar aceştia s-au bucurat să primească câte un premiu. Ne bucurăm că acest concurs a scos turiştii din hoteluri şi cabane. Am avut  zăpadă din belşug, materia primă a fost tocmai bună de modelat.  Oamenii, pentru câteva ore, chiar dacă sunt maturi devin din nou copii, mulți alături de copiii dumnealor, aducându-și aminte de copilărie. Buna dispoziție, zâmbetul pe buze, relaxarea, punerea în evidență a creativității fiecăruia au fost, de fapt, punctele esențiale când ne-am gândit pentru prima oară să organizăm un astfel de festival”, a ținut să declare Emil Părău.

Duminică, pasul Vâlcan a fost gazda  primului concurs de schi din acest an.  Cupa Pasul Vâlcan a  fost organizată de Comexim R  în parteneriat cu Primăria municipiului Vulcan și a adus la start  peste 100 de competitori din toată Valea Jiului și nu numai.

A fost un bun prilej de promovare a zonei, duminică stabilindu-se un nou record prin numărul mare de concurenți înscriși la start, 100!

Și peste 1500 de turiști au fost prezenți pe pârtie, într-o singură zi.

Turismul reprezintă o alternativă de dezvoltare a zonei, iar aceste competiții care au loc atât în Straja,  cât și în pasul Vâlcan, nu fac decât să crească potențialul zonei și  să atragă investitorii.  Iar rezultatele sunt vizibile an, de an.

Dacă și autoritățile și guvernul vor sprijini  continuarea domeniului schiabil, așa cum a fost prevăzut în proiectele de dezvoltare,  munții Vâlcan  pot deveni cel mai important domeniul schiabil al României, asemenea celor care există în țările europene cu tradiție și nu numai.

”Vrem să continuăm învestițiile și în  viitor, dar avem nevoie de sprijin, pentru finalizarea domeniului schiabil, să montăm prima instalație pe cablu spre Pasul Vâlcan să o unim cu Straja, urmând ca în final, domeniul schiabil să cuprindă peste 50 kilometri de partie. Ne  bucurăm de sprijinul administrației locale din municipiul Lupeni de sprijinul Consiliului Județean care a început anul trecut  reabilitarea drumului, investițiile făcute cu diferiți parteneri privați, așteptăm și fondurile europene conform  proiectului de dezvoltare ITI Valea Jiului”, a spus și cel care a pus suflet și a mizat pe un loz câștigător, care a  investit în dezvoltarea și modernizarea stațiunii Straja, Emil Părău.

Iar competițiile sportive vor  continua  cu:  Cupa Tabere la Schi – Straja, Cupa Baloo, când va fi sărbătorită și mascota stațiunii, Cupa Comexim, Cupa Hervis Platoul Soarelui și Cupa Veteranilor, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: