Dreapta vrea să pună România la congelator! Să înghețe tot! Să nu mai miște nimic!

               Profesorii, medicii, polițiștii, pensionarii, cu  toții protestează în stradă de la începutul anului împotriva austerității reprezentate de Cîțu și coaliția de dreapta care îl susține. Cu cât oamenii își strigă mai tare păsurile și se împotrivesc înghețării veniturilor fix în mijlocul iernii și al pandemiei, cu atât se fac mai tare guvernanții că nu îi aud!  

Guvernarea a uitat total de Planul Național de Redresare și Reziliență, deși acesta trebuie dezbătut în Parlament și trimis Comisiei Europene până în aprilie a.c. USR s-a împăunat după alegeri că miniștrii săi vor reface masiv documentul construit prost de PNL și că totul va fi gata în timp record. Realitatea este pe dos! Din 6 decembrie, România stă: guvernanții sunt ocupați doar cu lupta pe funcții. Nici vorbă de identificarea priorităților, stabilirea direcțiilor de acțiune, a obiectivelor și proiectelor ce pot fi finanțate prin PNRR.

După comportamentul aberant al PNL din noiembrie 2019, care a făcut un plan total necunoscut publicului, acum, noua putere, în frunte cu USR, a abandonat în mod sinucigaș proiectul. Iar inconștiența guvernării costă! Această întârziere are efecte dramatice asupra economiei românești, care nu va dispune de fondurile necesare pentru redresare.

Actuala guvernare se gândește doar la contracte pe bani publici pentru clientela politică! În loc de Plan Național de Redresare și Reziliență, ei oferă țării Planul de Nepăsare, Regres și Inconștiență!

Raluca Turcan  dă acum  o lovitură cruntă  și  pensionarilor.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a subliniat că „o majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde!, pe care România în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi în anii de pandemie, nu şi l-ar fi putut permite. Noua Lege a Pensiilor, 127/2019, a fost adoptată de Parlamentul României în iulie 2019, cu termen de implementare integrală 1 septembrie 2021. Absolut niciun deputat nu a votat împotriva ei, indiferent de apartenenţa politică! După promulgarea Legii 127/2019 de către preşedintele Klaus Iohannis s-a întrunit Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Pensii Publice, care a stabilit calendarul măsurilor de adoptat, în vederea achiziţiei de hard şi soft, necesare demarării procedurii de recalculare a celor aproximativ 5 milioane de pensii din sistemul public.Guvernul PSD a fost demis prin moţiune de cenzură la începutul lunii octombrie 2019, dar a lăsat “foaia de parcurs” adoptată de CA al CNPP, pentru a fi pusă în aplicare în Ministerul Muncii. În ianuarie 2021, la 1 an şi 3 luni, după ce fostul ministru PNL al Muncii, Violeta Alexandru nu a făcut nimic în vederea aplicării Legii 127/2019, noul ministru Raluca Turcan dă vina pe… PSD. În loc să ne spună ce planuri are pentru aplicarea Legii Pensiilor, dat fiind faptul că în şapte luni trebuie pusă în practică, Raluca Turcan dă vina pe PSD, uitând că PNL guvernează din noiembrie 2019!

Toate pensiile din România vor fi recalculate, pe baza unei noi legi a pensiilor.

 Curtea Constituțională a anunţat oficial că a admis sesizarea Guvernului Orban la legea adoptată de vechiul Parlament, care ar fi majorat pensiile cu 40%. 

În calitatea sa de parlamentar ales din Valea Jiului,  senatorul Cristian Resmeriță a militat mereu pentru recunoașterea muncii celor care au lucrat în  subteranele minelor și datorită inițiativelor legislative,  devenite ulterior legi, s-a făcut dreptate  pentru această categorie socială. Legile care-i poartă numele, sunt legi prin care, drepturile de pensie ale minerilor au fost recalculate și au crescut  în mod  considerabil, special pentru minerii disponibilizați de la minele care sunt pe închidere (Lupeni și Lonea) ce pot acum, cere dreptul la pensie la 45 de ani, chiar dacă au numai 15 ani vechime în subteran sau prin care, toți salariații care domiciliază de peste 30 de ani în Valea Jiului și  mai multe localități hunedorene,  pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme, fără penalizare.

Rămâne de văzut dacă aceste drepturi vor fi respectate și dacă  pensionarii din Valea Jiului își vor primi pensiile, conform  ultimelor decizii.

De o săptămână, sindicaliștii  și pensionarii au declanșat acțiunile de protest în toată țara. Ei cer lucruri simple și juste: un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxarea justă și aplicarea corectă a legislației. Am avut dreptate atunci când ne-am gândit să îmbunătăţim veniturile milioanelor de români care au muncit o viaţă pentru această ţară. Mă bucur că fac parte dintre cei care au contribuit şi în acest fel la creşterea nivelului de viaţă al celor aflaţi la pensie după zeci de ani de muncă şi de contribuţie la veniturile realizate de statul român. Sunt drepturile pentru care Partidul Social Democrat s-a bătut întotdeauna!   Pentru noi, cei de la PSD, siguranța locului de muncă, susținerea puterii de cumpărare, respectul arătat pensionarilor sunt cele mai importante obiective. CCR a decis că mărirea punctului de pensie cu 40% este constituțională!  Guvernul Cîțu trebuie să aplice legea și să mărească pensiile părinților și bunicilor noștri, nu să se plângă toată ziua că nu are bani, în timp ce se împrumută masiv. Sarcina Guvernului este aceea de a identifica și pune în practică soluții și politici economice care să ducă la creșterea încasărilor la bugetul de stat, din care să fie plătite pensii. Acum, vorbesc despre o nouă lege a pensiilor. Bugetul pe 2021, elaborat de PSD, este unul sustenabil, care va merge pe investiții și va asigura măsurile necesare pentru sănătatea și demnitatea cetățenilor. Noi vom demonstra românilor: că există bani suficienţi să mărim şi pensiile şi alocaţiile; că nu este nevoie, în plină criză economică, să vindem societăţile româneşti; că există strategii şi surse de finanţare astfel încât, să construim un buget PENTRU CETĂȚENI”, a ținut să  declare senatorul hunedorean, Cristian Resmeriță.

La nivel național, pe lista de revendicări asumate de  Federația Națională a Pensionarilor din România, de Uniunea Generală a Pensionarilor din România și de Federația Națională ”Unirea” a Pensionarilor din România, figurează „majorarea pensiilor până la nivelul pe care îl asigură creșterea cu 40%, din care s-a acordat doar 14%”, „impozitarea progresivă a pensiilor privilegiate ce conduc la o mare inechitate socială și consumă nejustificat o sumă importantă de la bugetul de stat” și „stabilirea urgentă de măsuri pentru recuperarea sumelor din contribuțiile de asigurări sociale plătite de salariați și nevirate de angajatori (9 miliarde lei în 2020)”, precum și „reglementarea acordării anuale pentru toți pensionarii a celei de-a 13-a pensie, în două tranșe, de sărbătorile sfinte de Paște și de Crăciun”.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: