În calitatea sa de parlamentar ales din Valea Jiului, problematica complexă a locuitorilor din această zonă a fost mereu prioritară pentru senatorul Cristian Resmeriță. Acesta a militat mereu pentru recunoașterea muncii celor care au lucrat în subteranele minelor și datorită inițiativelor legislative, devenite ulterior legi, s-a făcut dreptate pentru această categorie socială. Luate într-o ordine cronologică, prima lege, care-i poartă numele, este cea în care, s-a rezolvat problema pensionarilor din grupa I și II de muncă, ieșiți la pensie în perioada 1990-2011.
Această lege repară multe din inechităţile de care s-au lovit pensionarii din minerit, siderurgie, oameni care au lucrat în grupele I şi II de muncă. Pentru mineri, stagiul de cotizare va fi de 20 de ani, iar pentru siderurgişti de 25 de ani.
În şedinţa de miercuri, 4 iulie 2018, Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea alin. 3, al art. 169 indice 1 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu amendamentele propuse de parlamentarii social-democraţi hunedoreni Cristian Resmeriţă, Laurenţiu Nistor, Natalia Intotero, Ilie Toma şi Viorel Sălan.
Senatorul CRISTIAN RESMERIŢĂ este cel care a luptat ani de zile pentru drepturile cetăţenilor hunedoreni, pentru a se face dreptate minerilor şi acelor categorii sociale care au lucrat în grupele de muncă speciale. Şi întotdeauna s-a ţinut de cuvânt.
”Pensionarii din Valea Jiului mi-au cerut acest lucru şi le mulţumesc pentru că au avut încredere că vom face ceea ce trebuie, pentru a face, până la urmă, aşa cum ne-am asumat în faţa oamenilor, dreptate până la capăt pentru toţi pensionarii care au lucrat la mină, înainte de 2011 sau după 2011, precum şi pentru toate categoriile de pensionari din grupele I şi II de muncă”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.
O altă lege inițiată de senatorul hunedorean și care vine în sprijinul minerilor din Valea Jiului, a fost promulgată în luna iulie prin decretul nr.577/2019 de președintele Klaus Iohannis. Ea devine astfel Legea 135/ 2019.
Aceasta creează cadrul legislativ pentru ca angajații din sectorul minier să poată beneficia de reducerea stagiului minim de cotizare necesar ieșirii la pensie, de la 20 de ani la 15 ani, pentru angajații exploatărilor miniere care se închid ca urmare a înțelegerii dintre statul român și Comisia Europeană. Aprobarea legii de către președintele României a fost salutată de către inițiatori și reprezintă o victorie a social democraților hunedoreni și nu este un moft, ci se ține cont de situația economic-socială din zonele miniere, dar și faptul că închiderea minelor implică nevoia asigurării unei protecții sociale minime, în urma deciziilor care s-au luat în conformitate cu cerințele celor de la Comisia Europeană.
”Prin această inițiativă legislativă am reușit să obținem o decizie istorică, unică nu doar la noi, ci în toată Uniunea Europeană, prin care perioada minimă lucrată în subteran SCADE la 15 ani pentru angajații de la exploatările miniere care se închid ca urmare a înțelegerii dintre statul român și Comisia Europeană. Cred că o astfel de lege era absolut necesară și ea va asigura o protecție socială pentru mineri acolo unde, ca urmare a acestor decizii asumate de țara noastră, în înțelegerile de la nivel european, se închid mine”, a conchis senatorul senatorul Cristian Resmeriță.
Peste 30.000 de pensii au fost recalculate și puse în plată în anul 2019, iar din luna aprilie a acestui an, a început și recalcularea pensiilor de urmaş în baza Legii 221/2018 . Recalcularea pensiilor de urmaş au început să ajungă la beneficiari, acestea fiind aproape în totalitate femei, soțiile celor care au lucrat în mină în perioada 1990-2010.
Numai datorită demersurilor făcute de senatorul Cristian Resmeriță, inițiatorul acestei legi, Casa Județeană de Pensii împreună cu Casa Locală de Pensii din Petroșani s-a mobilizat și fac eforturi pentru ca acestea să fie recalculate cât mai repede.(A.D.)
Comandat de PSD – Partidul Social Democrat –
Organizaţia Judeteană Hunedoara; CUI mandatar 11200020
Executat de ARIVA MEDIA SRL; – portal: www.valeajiului.ro
CUI 30080508