Controale ITM Hunedoara / Amenzi de 225.000 lei

             Inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Hunedoara au organizat în ultima perioadă,  peste 100 de acţiuni de control. Verificările au vizat atât domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cât şi în domeniul relaţiilor de muncă. În urma neregulilor constatate, inspectorii de muncă au aplicat amenzi și avertismente. 

„Numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate a fost de 57, din care 44 în domeniul SSM şi 13 în domeniul relaţiilor de muncă. Din totalul acestora, 50 au fost avertismente,  43 pentru încălcarea prevederilor legislaţiei de securitate şi sănătate în muncă şi şapte privind încălcarea legislaţiei specifice din domeniul relaţiilor de muncă”, se arată în comunicatul de presă.

Au fost aplicate şapte amenzi în sumă totală de 225.000 lei, din care, 220.000 în domeniul relaţiilor de muncă şi 5.000 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.

În timpul controalelor,  la un număr de cinci angajatori au fost găsite în total 11 persoane care nu aveau întocmite forme legale.

”Din totalul de 70 controale efectuate în domeniul SSM, un număr de 14 controale s-au făcut în urma unor acţiuni comune la nivelul judeţului cu alte instituţii (I.S.U., I.P.J., I.J.J., D.S.P., C.J.P.C., D.S.V.S.A.). Au fost descoperite 96 de deficienţe, din care 52 în domeniul relaţiilor de muncă şi 44 în domeniul SSM pentru care s-au lăsat măsuri şi termene de realizare. Deficienţele constatate de inspectorii de muncă s-au referit la: primirea la muncă a salariaţilor fără a încheia forme legale de angajare, netransmiterea contractelor în aplicaţia Revisal, lipsa copiilor contractelor de muncă la punctele de lucru, neorganizarea adecvată a activităţii de securitate şi sănătate în muncă, lipsa evidenţei clare a timpului efectiv de muncă, lipsa evaluărilor riscurilor de la locurile de muncă sau neincluderea riscului de contaminare cu noul coronavirus în evaluările făcute, neadaptarea planurilor proprii de prevenire şi protecţie cu noile riscuri şi implicit neefectuarea instruirii lucrătorilor cu privire la prevenirea riscurilor de contaminare cu Covid-19”,  arată ITM Hunedoara.

Reprezentanții ITM Hunedoara au mai precizat că din data de 10 noiembrie au declanşat o campanie de control la firmele care au peste 50 de salariaţi.

Campania se va derula până în data de 24 noiembrie a.c., inclusiv atât în domeniul relaţiilor de muncă,  cât şi în domeniul SSM.

Arthur Gărdescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: