Pe scena Palatului Cultural „MINERUL” din Lupeni, CÂNTEC PENTRU PRIETENI – ediția a X – a

               Palatul Cultural „MINERUL” din Municipiul Lupeni va găzdui în data de 10 octombrie a.c.,  cea de-a X-a  ediţie a festivalului de muzică folk „Cântec pentru Prieteni”. Este primul evenimentul public, cu spectatori din acest an, după declanșarea pandemiei.

Primăria şi Consiliul local al municipiului Lupeni va participa în calitate de coorganizator al acestui eveniment cultural, alături de Asociaţia Cuturală „Tatiana Stepa”. Spectacolul va începe de la orele 19.00. În cadrul festivalului  vor  cânta nume consacrate ale folkului românesc, care se regăsesc pe  afiș.  Amfitrionul evenimentului va fi  din nou, fiul acesteia, Cătălin Stepa.

Născută într-o lună de prier, în Lupeni, Tatiana Stepa a avut încă de mică înclinaţii către muzică, urcând pentru prima dată pe scenă, de la grădiniţă. A absolvit liceul de arhitectură din Bucureşti, s-a căsătorit de tânără. În 1981 se naşte Cătălin, care, acum, îi calcă pe urme, moştenindu-i talentul. Din 1982 este cooptată în Cenaclul Flacăra, cu care întreprinde nenumărate turnee prin ţară, consolidându-şi prietenia cu artişti cum ar fi: Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi, Ştefan Hruşcă şi în special cu poetul Adrian Păunescu şi fiul acestuia, Andrei Păunescu.

După 1990 revine la Lupeni, unde ajuta la încărcarea vagoneţilor de cărbuni, după care a lucrat în administraţie şi apoi, în presa vremii, condusă de Adrian Păunescu.

Concertează din nou în peste 2000 de spectacole în noul cenaclu „Şi totuşi iubirea”, înfiinţând alături de o altă colegă, Magda Puşkaş, trupa Partaj. În 1999 apre primul ei album discografic intitulat – Singurătate, apoi în 2003 – Treisprezece clipe, iar în 2007 un dublu cd intitulat – Copaci fără pădure. A iubit natura, şi-a cântat dragostea neîmplinită şi suferinţa grea prin care a trecut în ultimii ani de viaţă, concertând aproape la toate festivalurile folk din ţară, dar şi pe scene din Germania, Italia, Bulgaria, Franţa, Moldova, etc. Suferă de o boală incurabilă şi cu toate eforturile pe care le-a făcut de a ţine sub control boala, suportă o intervenţie chirurgicală de urgenţă şi în ziua de 7 august 2009 trece în ceata îngerilor, unde va cânta pentru totdeauna.

 „Faptul că eu mă duc să cânt într-un spectacol în care oamenii se uită la mine şi nu respiră, faptul că pot să le fac o bucurie părinţilor mei, faptul că am putut să-l ajut pe băiatul meu să-şi ia, când a împlinit 25 de ani, o maşină, faptul că le fac bucurii prietenilor mei, toate acestea adunate mă fac să mă simt bine. Viaţa poate fi scurtă pentru oricine. Viaţa este, cum spune o vorbă care mi-a plăcut mie foarte mult: „Viaţa e scurtă, dar zilele sunt lungi”. Acuma, depinde ce faci cu zilele pe care ţi le dă Dumnezeu, poţi să le faci foarte frumoase sau poţi să nu le observi”, spunea artista  în 2006.

Angella Dumitrașcu

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: