Laurențiu NISTOR: „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată”

             Sub acest nume, explicit, PSD a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului PNL. De fapt, PSD este vocea celor care simt pe propria piele felul în care acest guvern a eșuat în toate demersurile pe care trebuia să le facă spre binele românilor, respectiv în gestionarea pandemiei și a economiei, dar a excelat în furăciuni și minciuni, dovedindu-se absolut nociv pentru poporul nostru.

De aceea, moțiunea de cenzură este singura soluție rațională, logică și politică pentru a opri prăbușirea României într-o criză economică și socială profundă, cu efecte negative incalculabile asupra populației.

Acum câteva luni Guvernul Orban a primit un vot de învestire pentru că Parlamentul a fost responsabil în fața pandemiei. PSD a votat pentru depășirea crizei politice provocate de obsesia PNL pentru anticipate, pentru instalarea unui guvern funcțional care să aibă pârghiile necesare pentru a gestiona criza sanitară și pentru a preveni o criză economică. Dar, s-a dovedit, iată, că PNL nu merita încrederea Parlamentului și asta nu după o lună, nu după două, ci după mai bine de 9 luni de guvernare.

Știm, vedem cu toții, belșugul din buzunarele clientelei PNL și sărăcia din buzunarele românilor, situație creată exclusiv de PNL, acesta neaplicând legea, trecută de Parlament, modificării pensiilor și dublării alocațiilor. În același timp totuși, ministrul Florin Cîțu,  a reușit rara performanță de a da, în doar 9 luni, 3 găuri consecutive la bugetul de stat, care în total depășesc 22,7 miliarde lei : 4,6 miliarde lei noiembrie – decembrie 2019, 10,5 miliarde lei ianuarie – martie 2020 și 7,56 miliarde lei aprilie-iunie.

Iar această mare gaură bugetară se adâncește de la o zi la alta! Corupția și șpaga au ajuns până în Cancelaria Premierului. Printre cei care au dat șpăgi de sute de milioane de euro se află și omul de încredere al lui Ludovic Orban, care tace culpabil când e întrebat dacă a avut discuții cu acea persoană în timpul pandemiei.  Invocând siguranța sănătății publice, cei din guvern au tranzacționat viețile cetățenilor cu șpăgi și plăți ilegale de milioane și milioane de euro, din bugetul statului.

Să nu uităm, deasemenea, că au fost 6 luni în care pomposul proiect „România Educată” al Președintelui Iohannis a devenit o glumă foarte proastă. În cele 6 luni de pandemie, nu s-a cumpărat nicio tabletă pentru elevi, nu s-a cumpărat niciun laptop pentru profesori. Nici măcar un singur metru pătrat nu a fost adăugat la spațiile de învățământ deja existente. Nu există niciun ghid, niciun îndrumar de la Guvern pentru autoritățile locale, cărora însă li se cere cu multă aroganță și impertinență să rezolve problemele la nivel local.

La toate astea se adaugă faptul că România a fost și este în continuare singura țară din lume în care datele despre pandemie sunt comunicate de către un grup anonim, de către pompos-numitul Grup de Comunicare Strategică! Nu știm oficial cine face parte din acest grup! Nu știm oficial cine coordonează acest grup! Nu știm de ce se ascund acești oameni! Cum vrei să fii credibil, când nu vrei să-ți arăți fața? Cum vrei să creadă lumea și să te urmeze, când îți ascunzi identitatea?

Și  cel mai dureros este felul în care Guvernul Orban îi privește de sus pe români, de parcă ei ar face parte dintr-o altă lume, la care el, Guvern, nu se coboară, de parcă treaba lui ar fi să-i certe toată ziua pe cetățeni și nu să fie in slujba lor. Puterea PNL a încercat să controleze pandemia într-un mod arogant, folosind aproape exclusiv mijloacele coercitive, milițienești: amenințări, carantină forțată, amenzi uriașe, interdicții dure, restricții nemăsurate și exprimări răstite,  jignitoare la adresa populației. Niciodată, nicio secundă, Guvernul Orban nu a încercat să fie partenerul cetățenilor în traversarea acestei crize fără precedent. Niciodată, nicio secundă, nu și-a propus să prevină, ci doar să sancționeze! Niciodată, nicio secundă, nu și-a propus să încurajeze buna conduită, ci doar să pedepsească abaterile! Românii au fost tratați ca prezumtivi „contravenienți” sau „infractori” și au fost acuzați că sunt „proști” sau „iresponsabili” în fața pandemiei!

Guvernanților nu le-a păsat de țară, nu le-a păsat de oameni, deși au avut exemple de bună practică din partea altor state din Uniunea Europeană, deși au primit soluții la cheie în propunerile făcute de PSD. Dar, miniștrii Guvernului Orban au ignorat totul și au tratat actul de guvernare cu o aroganță de neimaginat.

Pentru toate astea și pentru că actualii guvernanți nu au înțeles că ei le sunt datori românilor și nu românii sunt datori guvernanților, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban a fost depusă!

Deputat Laurențiu Nistor,

Președintele Organizației Județene a PSD Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: