Festivalul LIRA CU BRILIANTE – un nou succes

Visele pot deveni oricând realitate!

                Tradițiile și obiceiurile sunt comori ce definesc poporul nostru românesc.  Pot să spun că suntem unici în lume  în ceea ce privește această comoară inestimabilă, pentru că încă se perpetuează de la neam, la neam, dându-ne o identitate aparte în cadrul Uniunii Europene.

Deși când spunem tradiții ne gândim la lucruri ce se făceau odinioară, sunt locuri în România unde se păstrează încă vii tradițiile, meșteșugurile, folclorul, portul românesc și toate obiceiurile ce erau atât de obișnuite traiului zilnic și, care,  astăzi trebuie considerate adevărate comori ale istoriei noastre.

Iar atunci când există oameni devotați păstrării acestor tradiții și obiceiuri, putem să spunem că suntem, încă, un popor salvat.

Spun acest lucru, deoarece,  la  Petroșani acest lucru se reflectează în munca titanică a doi dintre cei mai buni descoperitori și făuritori de talente din Valea Jiului și nu numai:  profesorii Jana și Tiberiu  Coconeț. De-a lungul anilor, sute  de elevi  au trecut pragul  binecunoscutei Asociații Culturale ”Lirica”.

Și pentru a încununa activitățile de-a lungul unui an, reprezentanții asociației au organizat festivalul într-un ambient plăcut, în aer liber,  la  Restaurantul  La Belle Epoque.

Festivalul național ”Lira cu briliante”, a fost structurat pe mai multe secțiuni: instrumentală, populară, ușoară, de grup, instrumentală. În concurs s-au înscris mai mulți  concurenți, care au venit chiar de departe, din alte județe. Împreună cu doi reprezentanți ai CLUBULUI DE PRESĂ VALEA JIULUI, am oferit, și noi, premii speciale din partea presei, iar departajarea concurenților a fost una foarte grea, pentru că, cu toții, au fost foarte buni.  

Cel mai bun costum și ținută  a avut-o  ILIE BEBEȘELEA,  cea mai bună prezență scenica a avut-o ALESSIA VORNICU   și cele două premii de popularitate le-am oferit celor mai talentate dintre tinerele speranțe: SIDONIA GANEA  și LAVINIU SĂLĂȘAN.

Unii dintre concurenț au câștigat  câte două, trei și chiar patru trofee, pentru că au concurat la mai multe secțiuni. Cert este că niciun concurent nu a ”scăpat” nepremiat.

Juriul a trebuit să delibereze mult și a fost o decizie grea să anunțe marii câștigători:

  • Rares Sergiu Aprofirii – Laureat Lira cu briliante
  • Laviniu Sălășan – câștigătorul trofeului Lira cu briliante – instrumentist
  • ELENA MOJOATCĂ – MARELE TROFEU
  • VORNICU ALESIA – CĂSTIGATOAREA TROFEULUI
  • ANCUTA ROTARU SARAH – PREMIUL DE EXCELENȚĂ – TIBERIU COCONEȚ.

Au fost premiate și ansamblurile artistice care au fost prezente în concurs.

”Aici, la Petroșani, în cadrul festivalului, am putut să descopăr valori. Talentul, munca și tenacitatea trebuie sprijinite și visele pot și trebuie să devină realitate. Fundația Laura Stoica își propune să lanseze și să sprijine tinerele voci și să le ofere șansa de a păși cu dreptul în muzica românească”, a ținut să declare Mihai Stoica, cel care coordonează acum Fundația Laurei Stoica.

Festivalul Lira Cu Briliante, aflat la cea de-a III – a ediție  nu ar fi fost posibil dacă nu s-ar fi alăturat Primăria municipiului Petroșani, Clubul Elevilor din Petrila, sponsorii și cei care au contribuit la bunul mers al festivalului.

Felicitări merită și membrii juriului care au avut de deliberat  mult și au luat, cred,  deciziile cele mai bune: prof. Liliana Lascău, prof. Teodorina Jurca, lector univ. dr.Tiberiu Coconeț jr, Camelia Cosma Stoiță și Traian Stoiță.  Festivalul a fost  un succes și a fost apreciat de toți cei pezenți, mai ales că s-a desfășurat în aer liber, în cocheta și frumoasa ambianță oferită în grădina vechiului casino muncitoresc din Petroșani.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: