În cadrul întâlnirilor care au avut loc între principalii actori care doresc realizarea unei strategii de dezvoltare viabilă a Văii Jiului, s-au aflat și câțiva investitori locali, care au vorbit despre atragerea fondurilor europene, pentru dezvoltarea socio-economică a zonei.
Printre cei care doresc dezvoltarea turismului, ca alternativă de dezvoltare, odată cu restructurarea mineritului, se regăsește și omul de afaceri lupenean, Emil Părău, care, la întâlnire a punctat multe și a criticat faptul că, de 20 de ani se tot încearcă realizarea de strategii, încă de pe vremea când Valea Jiului avea statut special, si era coordonată de un guvernator. S-au investit de-a lungul anilor zeci de milioane de euro, care au luat drumul către alte zări și nu se regăsesc în bunăstrarea locuitorilor de aici.
”Încă de acum 20 de ani ni se spunea că totul va fi bine, că vom avea investiții, proiecte… au trecut anii și, din toate promisiunile, nu s-a făcut mai nimic. Doar s-a închis mineritul! Ce facem cu tinerii de aici? Părerea mea este că lor trebuie să le schimbăm mentalitatea, să creadă în Valea Jiului, să nu mai dorească să plece de aici. 60 la suta din tinerii Uricaniului și din Valea Jiului nu au fost să vadă Parcul Național Retezat. Avem nevoie de drumul către Herculane, pentru că, în primu rând lumea trebuie să circule pe aici. Să nu vă faceți probleme ca să vină turiștii americani să vadă Retezatul, cel mai frumos munte din țară și nu o să aibă cine să-i servească, că nu știe limba engleză. O să-i servească și prin semne și o să învâțăm și engleza, ca și alte limbi. Nu asta este problema, ci cum îi aducem pe turiști, ce face dacă îi aducem, cum facem să se simtă bine și să revină peste ani și cu alții. Avem în jurul nostru frumuseți naturale unice în țară și în lume, dar nu sunt puse în valoare, cu poveștile lor. Trebuie să facem o poveste pentru fiecare loc, a fiecărui obiectiv turistic, povești care încă mai există și vin din negura timpului, de la moși – strămoși… avem multe lucruri plăcute care pot atrage turiștii. Ne trebuie proiecte turistice prin care să facem un turism profesionist. Avem băieții de la Salvamont și mulți oameni care fac voluntar munca pentru turism cum ar fi potecile, traseele turistice către Retezat, etc. Trebuie doar să vrem și să credem, proiectul legat de turism trebuie făcut în așa fel încât, în acest proiect trebuie să credem toți, de la cel mai mic și până la primari și investitori”, a ținut să declare omul de afaceri, Emil Părău.
Angella Dumitrașcu
Il stimez si apreciez pe Dl. Parau. Pe langa drumuri si peisaje minunate este nevoie si de locuri de cazare, de o preocupare a autoritatilor locale deoarece degeaba avem doua gondole moderne daca orarul de functionare nu e adaptat la ora de „vara”, daca sunt reguli interesante de pornire a gondolelor si a telescaunelor. O alta lacuna este INFORMAREA TURISTILOR si o BUCATARIE cu produse specifice , produse produse si gatite din productie proprie. Pentru o CIORBA DE MIEL sau un miel la gratar merita sa mergi pana la Straja sau la Campu lu Neag chiar daca esti locuitor al Vaii Jiului.
Sa vina turistii straini in retezatul mic sa vada cum se taie o padure la ras in valea jiului!