Fără Palatul Cultural, Lupeniul nu putea deveni „Capitala culturală a județului”

                  Reabilitarea Palatului Cultural Minerul şi readucerea lui în circuitul cultural, a fost un proiect în care au crezut doar primarul Cornel Resmeriţă şi parlamentarul  Cristian Resmeriţă. Predat într-o avansată stare de degradare de către Exploatarea Minieră Lupeni la Primăria Lupeni, existau numeroase voci care îl îndemnau pe primarul Cornel Resmeriţă să îl dărâme,  pentru a nu afecta imaginea oraşului. Inima mare a edilului însă nu a putut renunţa la această clădire încărcată de istorie,  dar şi de cultură, emblematică pentru municipiul Lupeni, cu o arhitectură şi o acustică unică în judeţ şi printre puţinele din ţară.               

Împreună cu specialiştii din Primăria Lupeni şi cu sprijinul fostului ministru Elena Udrea,  s-a  obţinut o finanţare europeană de aproximativ 7 milioane lei, cu care Palatul Cultural Minerul, o adevărată bijuterie arhitectonică a Văii Jiului şi a judeţului Hunedoara, a fost reabilitat şi readus la gloria de altădată.

Palatul a fost preluat de administraţia publică locală şi s-au încercat mai multe variante pentru a fi dat în administrarea unor investitori. Soluţia cea mai bună au reprezentat-o fondurile europene şi după ce s-a realizat un proiect viabil, cu ajutorul deputatului Cristian Resmeriţă şi a altor factori decizionali, s-a reuşit obţinerea finanţării nerambursabile. Şi iată că, treptat, s-a reuşit reabilitarea şi modernizarea lui.

După reabilitarea şi modernizarea lui, pe fonduri europene, toţi cei care au trecut pragul acestui obiectiv, au rămas impresionaţi de ceea ce s-a realizat. Meritul îi revine şi  fostului ministru Elena Udrea, care a aprobat finanţarea proiectului ce a vizat palatul şi sistemul integrat de supraveghere video al oraşului, deputatului Cristian Resmeriţă, omul de legătură între autorităţi, minister şi organismele finanţatoare, dar şi a meşterilor constructori care nu s-au abătut deloc de la proiect.

Meritul este deopotrivă şi al meşterilor constructori de la Deva şi Haţeg, care, dintr-o ruină, au transformat acest palat într-o nouă bijuterie arhitectonică, din punct de vedere al lucrărilor interioare realizate aici. Toţi cei care au trecut pragul Palatului Cultural au rămas impresionaţi de munca artistică a meşterilor în amenajări interioare, pentru că, s-au păstrat toate elementele de identificare locală, în sensul că, stilul brâncovenesc al dotării acestuia, aşa cum era el în perioada interbelică, nu a fost schimbat, iubitorii de artă urmând să fie întâmpinaţi într-un foaier modern, unic în Valea Jiului.

Încă de la inaugurarea sa, pe scena Palatului Cultural Minerul au urcat rând pe rând artişti şi voci de aur, începând cu piese de teatru pentru copii puse în scenă de Teatrul ID Sârbu din Petroşani, maestrul Dan Puric, Victor Socaciu, Cătălin Stepa, Florentin Budea, Dinu Olăraşu, artişti de la Filarmonica din Braşov şi Teatrul de Operetă din Budapesta.  Și tot aici, au avut loc evenimente unicat în Valea Jiului, precum ”Gala Excelenței în Educație”, ”Gala Femina” și ”EU și UE” realizat în parteneriat cu Clubul de Presă Valea Jiului. Cei mai talentați copii din Lupeni și Valea Jiului au susținut aici diferite festivaluri-concurs.         

   “Palatul Cultural Minerul din Lupeni este una din cele mai frumoase moşteniri pe care le-am primit de la administraţia precedentă. Având în vedere importanţa acestui edificiu cultural atât pentru locuitorii municipiului Lupeni, dar şi din întreaga Vale a Jiului, deoarece acustica sălii şi arhitectura Palatului îl fac să fie unic în judeţ şi printre puţinele din ţară. Am făcut tot posibilul să găsim resursele necesare pentru amenajarea curţii exterioare din jurul Palatului pentru a nu diminua frumuseţea şi valoarea acestuia. În  jurul Palatului am amenajat parcări pentru maşini şi autocare, alei, va fi pusă în funcţiune o fântână arteziană şi vor fi instalaţi stâlpi de iluminat nocturn modern”, a ţinut să precizeze primarul municipiului Lupeni, Lucian  Resmeriţă.

Iar de Palatul Cultural se leagă relansarea unor competiții cultural artistice de talie națională precum, Festivalul Tatiana Stepa, Festivalul dedicat tradițiilor și obiceurilor de iarnă, de Paște, serbările de sfârșit de an școlar, etc.

Aici, de-a lungul celor patru ani au avut  loc diferite expoziţii, lansări de carte, spaţiul disponibil fiind pretabil pentru astfel de activităţi culturale şi nu numai.

Iar foaierul a fost şi locaţia unde, mai multe cupluri de  tineri lupeneni şi-au unit destinele, în prezenţa membrilor familiei şi prietenilor.

            ”Sălile pline ale Palatului Cultural Minerul au făcut dovada că cetăţenii Lupeniului iubesc cultura.  De-a lungul timpului aici au evoluat nume mari ale scenei și muzicii românești: Compact, Fuego, Irina Loghin, Mirabela Dauer și Raoul,” Lumină Lină”, Pas Cu Pas, Clubul de Presă Valea Jiului, Festivalul ”Tatiana Stepa”, diferite fundații care au organizat tradiționalele serbări pascale și de Crăciun, am avut  dezbateri despre viitorul Văii Jiului, etc. Palatul Cultural Minerul este acum o bijuterie arhitectonică, cea mai frumoasă din judeţ şi printre cele mai frumoase clădiri din ţară, cu o acustică a sălii de excepţie a  găzduit de la inaugurare  adevărate regaluri muzicale, rând pe rând aici au avut loc spectacole de operă, muzică populară, muzică uşoară, folk, spectacole muzicale pentru copii, spectacole caritabile, piese de teatru pentru copii, etc”,  a conchis primarul Lucian Resmeriță.

Angella Dumitrașcu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: