După vizita de urgență a ministrului Vela, se reiau lucrările la barajul Valea de Pești

                    Valea Jiului a fost măturată zilele trecute de cea mai gravă inundație care s-a produs în ultimii cincizeci de ani. Fenomenele hidrometeorologice extreme care s-au produs în vestul Văii Jiului au generat un cod roșu hidrologic.

Volumul mare de material lichid și solid, tranzitat de Jiul de Vest, s-a datorat ploilor abundente. Astfel între orele 1,50 – 5,20 la Stația Hidrometrică Câmpu lui Neag s-a înregistrat o cantitate de totală precipitații de 132 l/mp, iar la Stația Hidrometrică Valea de Pești s-a înregistrat o cantitate totală de precipitații de 184 l/mp (în intervalul 25.06. ora 18,00 – 26. 06.2020 ora 7,00).
Viitura produsă pe Jiul de Vest s-a datorat atât ploilor abundente, cât și scurgerilor importante de pe versanți.
La Stația Hidrometrică Câmpu lui Neag s-a atins cota de pericol (la ora 5,30), la Stația Hidrometrică Jiu amonte Rostovanu s-a depățit cota de inundație cu 5 cm (la ora 9,00), iar la Stația Hidrometrică Iscroni s-a atins cota de pericol (la ora 8,20).

Situația s-a normalizat,  acum… Nu au fost și nu sunt probleme la Barajul Valea de Pești,  dacă nu făceam ce trebuie și nu deversam controlat apa, se putea ajunge la situația ca apa să treacă peste baraj, deoarece apa risca să treacă peste toate cotele, inclusiv cele de siguranță. Ne era teamă ca deversorul lateral barajului să nu se înfunde din cauza copacilor aduși de apă din amonte, de aceea am dat drumul apei din baraj în mod controlat și la timp. Barajul e primordial pentru siguranța cetățenilor din Vale la astfel de lucruri grele legate de ploi și de ruperi de nori, astfel că tehnic am făcut tot ce trebuie și nimeni niciodată nu ne poate acuza de nimic!”, a ținut să declare șeful SHI  Petroșani, Sorin Corici.

Despre barajul de la Valea de Pești și investițiile care s-au făcut acolo, am tot  scris,  iar  ultima vizită a unor înalți oficiali, a avut loc anul trecut în martie. 

Ministrul Apelor şi Pădurilor de atunci,  Ioan Deneş a declarat că, pe lângă fondurile necesare finalizării barajului  de la Mihăileni,  există şi banii  necesari pentru  noi investiţii la barajul de la Valea de Peşti.

Obiectivul primordial este punerea în siguranţă a barajului Valea de Pesti. Anul acest avem alocaţi  1,5 milioane de lei, şi astfel vom finaliza cu partea de documentaţie, inclusiv documentaţia de execuţie”,  preciza atunci  ministrul Ioan Deneş.

Urmeaza  impermeabilizarea  întregii măşti, cu un material din PVC, schimbarea unor vane şi a unor conducte, paramentul din aval, acolo unde sunt bolovani, care vor fi completaţi şi va fi îmbunătăţit şi amenajat iluminatul. Reabilitarea barajului se va face  conform  proiectului  „Amenajarea complexă a râurilor Jiul de Vest şi Est în vederea apărării împotriva inundaţiilor a localităţilor riverane: Obiectul I – Punerea în siguranţă a Barajului Valea de Peşti, judeţul Hunedoara”, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Valoarea totală a obiectului de investiţii este de 122,698 milioane lei inclusiv TVA.

În cadrul acestui proiect se vor realiza: asigurare linie de apărare – 18,585 km, protecţie antierozională albie – 13,835 km, dar şi punerea în siguranţă şi modificarea funcţiunii pentru acumularea Valea de Peşti.

Iar acum, după sinistrul care s-a produs în vestul Văii Jiului, primarii Văii Jiului au cerut  ministrului Marcel Vela, să ia măsurile care se impun. Acestuia i s-a adus la cunoștință că timp de 16 ani, primăria Uricani a eliberat trei autorizații, pentru începerea lucrărilor.

In replică, ministrul de interne a promis că, ”va demara, în curând  acest  proiect și lucrările vor începe”.

Primarii au cerut o mai bună transparență,  în ceea ce privește alocarea banilor de la guvern pe diferitele proiecte de infrastructură și au cerut să existe o mai bună colaborare.

Și să nu mai se prolifereze, în spațiul public,  acuzații grave de furt,  care au indignat populația Văii Jiului.

Remember:

”În luna septembrie 2013 s-a evaluat starea de siguranţă a echipamentului hidroelectromecanic de la Barajul Valea de Peşti de către un expert tehnic autorizat MMSC care a recomandat măsurile necesare a fi luate în perioada următoare de exploatare, astfel încât acesta să se facă în siguranţă. Măsurile au fost prezentate în ordinea priorităţii şi grupate în măsuri care pot fi aplicate fără golirea lacului şi măsuri care se pot realiza numai cu golirea lacului de acumulare. Ultima autorizaţie de funcţionare în siguranţă a barajului Valea de Peşti a avut nr. 155 din 13.11 2009 cu perioada de valabilitate până în 13.11.2013. Barajul Valea de Peşti a avut autorizaţie de gospodărire a apelor cu nr. 212 din 11.11.2008 cu valabilitate până în 30.11.2013. Are autorizaţie de mediu nr.76 din 16.04.2010 cu valbilitate până în 16.04.2020.  În anul 2013 a fost realizată expertizarea stării de siguranţă a barajului Valea de Peşti, în vederea reautorizării de funcţionare în siguranţă, de către doi experţi autorizaţi, atât pentru partea de construcţii, cât şi pentru echipamentele electro-hidro-mecanice. Cei doi experţi certificaţi au recomandat autorizarea de funcţionare în siguranţă pe o perioadă determinată de 4 ani. Anual A.B.A. Jiu, prin Sistemul Hidrotehnic Petroşani, execută lucrări de exploatare, întreţinere şi reparaţii prin programul anual de gospodărirea anuală a  apei formaţiei de lucru „Baraj Valea de Peşti şi priza Buta”.

Printre lucrările de reabilitare şi întreţinere efectuate anual de formaţia de lucru,  cu o valoare totală de 240 000 lei, menţionăm: reparare instalaţie electrică pe coronamentul barajului,  reparaţii interioare la casa puţului, reparaţie platformă hidrometeorologică, reparaţii la postul hidrometric Valea de Peşti, consolidare prin zid de sprijin de susţinere drum acces baraj întreţinere echipamente hidromecanice – confecţionare plutitor, etc. Pentru anul 2014, în planul formaţiei de lucru „Baraj Valea de Peşti şi Priza Buta” a fost introdusă lucrarea „Reparaţii executate la vana de serviciu de la golirea de fund – Baraj Valea de Peşti” care se va executa de U.C.M. Reşita fără golire a lacului de acumulare. De asemenea, formaţia Baraj Valea de Peşti şi Priza Buta va executa lucrări de întreţinere şi reparaţii conform Planului Tehnic pentru anul 2014”, spunea pentru publicația noastră în 2014,  dr. ing. Marin Talău, director general al ABA Jiu.

Iar singurul parlamentar hunedorean care s-a interesat de situaţia acestui obiectiv important pentru Valea Jiului a fost senatorul  Cristian Resmeriţă, care, încă din anul 2013 îi cerea ministrului Mediului să-i prezinte măsurile de reabilitare şi modernizare a acestui baraj, pentru evitarea unei catastrofe.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: