Valea Jiului sub ape… inundații catastrofale care au loc o dată la 50 de ani

        Localitățile cele mai afectate de inundațiile produse de revărsarea Jiului de vest sunt Lupeni și Uricani. Alături de oameni în aceste momente grele sunt: senatorul Cristian Resmeriţă, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara – Mircea Bobora, primarul municipiului Lupeni, Resmeriţă Lucian.

Municipiul Lupeni, unde a fost declarată Starea de Alertă maximă de către autoritățile locale, este izolat complet din cauza imposibilității de a se mai circula dinspre Petroșani și spre Uricani.

IGSU a trimis în Valea Jiului trei elicoptere care survolează zona pentru a evacua eventualele persoane izolate și pentru efectuarea unei recunoașteri aeriene. Ministrul de interne, va ajunge și el în Valea Jiului în cursul acestei zile. De asemenea au fost suplimentate, personalul și tehnica de intervenție.

În orașul Uricani apele continuă să acopere drumurile și să pătrundă în gospodăriile localnicilor.

DN 66 A (Petroșani – Câmpul lui Neag) este blocat în urma unei viituri care a determinat ruperea căii rutiere. Jiul de Vest a depășit cota de inundație și în Vulcan și Aninoasa unde au fost acoperite de apă mai multe grădini și drumuri.

Operatorul de apă, “Apaserv” SA – Valea Jiului a anunțat restricții majore imediate în alimentarea cu apă potabilă a localităților Uricani, Lupeni, Vulcan și Aninoasa, alimentate cu apă din barajul de acumulare de la Valea de Pești.

Zona de vest a Văii Jiului se află sub AVERTIZARE COD ROȘU DE INUNDAȚII până la ora 12.00.

Autoritățile recomandă populației din zonele afectate de viituri să evite deplasările și să ia măsurile de autoprotecție în perioada avertizării hidrologice.

În urma precipitațiilor înregistrate în această noapte,  în zona Valea de Brazi și Câmpul lui Neag, cotele apelor Jiului de Vest au crescut alarmant depășind cota de inundaţie.

La ora 06:35 s-a transmis populației, din zonele Uricani, Lupeni, Petroşani un mesaj RO- alert de avertizare cod roșu hidrologic, valabil până la ora 12:00.  75 de pompieri militari cu 20 de mijloace tehnice de intervenție au fost mobilizate imediat și intervin în zonele afectate pentru evacuarea persoanelor aflate în pericol și pentru limitarea efectelor negative ale fenomenelor meteo. Efectivele de pompieri au fost suplimentate cu echipaje ce însumează zeci de jandarmi, poliţişti şi salvamontişti. Pompieri militari, jandarmi, salvamontiști din întregul județ Hunedoara precum și din județele Caraș-Severin, Timiș și Sibiu intervin cu 34 de motopompe pentru evacuarea persoanelor din zonele afectate cât și pentru limitarea efectelor negative ale fenomenelor meteo. DN 66 este inundat și rupt în zona Câmpul lui Neag. 

Până la această oră au fost evacuate 270 persoane din municipiul Lupeni, Aninoasa şi Uricani către punctul de evacuare stabilit la Şcoala 2 Bărbăteni. Încă două  şcoli generale au fost stabilite ca puncte de evacuare în localitățile Iscroni și Aninoasa.

”Sunt cele mai catastrofale inundații de care am avut parte, până în prezent. Ne-am mobilizat și facem tot ceea ce ne stă în putință să contracaram efectele acestui dezastru care a lovit municipiul Lupeni. Avem sute de gospodării afectate, am evacuat peste 140 de persoane”, a ținut să ne declare primarul municipiului Lupeni.

Totodată, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns, în zonă, intervin deja  trei elicoptere din cadrul Inspectoratului General de Aviație. Elicopterele sunt dotate cu troliu și nacelă, dispozitive care permit evacuarea/recuperarea persoanelor aflate în dificultate din cauza apelor.

Reprezentanții IGSU vin și unele informații utile pentru cetățeni:

Recomandăm populației din zonele vizate de inundații să evite deplasările și să ia măsurile de autoprotecție în perioada de valabilitate a avertizării hidrologice.

Pentru evitarea situațiilor în care viața poate fi pusă în pericol, cetățenii trebuie să respecte următoarele recomandări:
• Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul
• Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată
• În cazul în care sunteți surprinși de viitură urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare
• Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: