Comisarul Berbeceanu, trimis în judecată pentru luare de mită

berbeceanu       Fostul şef al BCCO Alba, comisarul Traian Berbeceanu, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de alte patru persoane şi de o firmă. Traian Berbeceanu este acuzat de procurorii DIICOT de sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, luare de mită, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de delapidare.

Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar au fost cercetaţi soţii Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi de asemenea pe 24 octombrie 2013.

Procurorii afirmă că „În cursul anului 2011, Berbeceanu Traian, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar-şef şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte R.G., C.D.E.I. şi alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 euro, de la R.G. şi R.A., pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, şi anume, furnizarea către susnumiţi a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. U. S.R.L. ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legãtură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale. Pentru disimularea adevăratei naturi a circulaţiei bunului anterior menţionat s-a creat aparenţa transmiterii către Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI în temeiul unei convenţii oneroase translative de proprietate, deşi, în realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infracţiunii de dare de mită şi, respectiv, al infracţiunii corelative de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare, având drept consecinţă scoaterea frauduloasă a bunului în cauză din patrimoniul societăţii”.

Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba, este unul dintre oamenii de încredere ai Laurei Codruţa Koveşi. Acesta a intrumentat în 2006 dosarul Hidra, cel în baza căruia a fost desemnat poliţistul anului de IGPR, dar care a propulsat-o şi pe Laura Codruţa Koveşi, pe atunci procuror şef la Sibiu, în funcţia de procuror general al României.

În 2006, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, uimea întregul sistem judiciar când o propunea pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror general al României. Macovei spunea despre Kovesi, la acea dată procuror şef al DIICOT Sibiu, că a fost implicată în destructurarea multor grupuri de crimă organizată, printre care şi inculpaţii din dosarul „Hidra”. Dosarul a fost instrumentat de nimeni altul decât Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba, cu care Kovesi lucra în calitate de procuror la Sibiu.

În cele din urmă s-a dovedit că întreg dosarul Hidra a fost instrumentat de Berbeceanu şi că, în acesta, au fost prinşi numai cărăuşii, peştii mici, iar Kovesi nici măcar nu s-a uitat înspre capul reţelei, chiar şi după ce presa l-a dezvăluit. Mai mult, singurul merit al actualei şefe de la DNA a fost acela că a semnat nişte procese verbale de aducere la cunoştinţă a învinuirilor.

Cunoscut opiniei publice sub numele „Hidra”, dosarul mafiei fierului vechi din Hunedoara, dezvoltată în jurul combinatului siderurgic din acelaşi municipiu, a ajuns în instanţă în 2007, având un rechizitoriu de aproximativ 700 de pagini. Dosarul „Hidra” a avut, în total, 120 de volume a câte 200 de pagini fiecare, 53 de inculpaţi şi 36 de învinuiţi, printre care se numărau lideri ai unor grupări de crimă organizată, foşti paznici ai combinatului, precum şi administratori ai unor firme care se ocupau cu colectarea de fier vechi. Dosarul viza două grupări rivale despre care anchetatorii susþineau că au obþinut câştiguri serioase de pe urma furturilor de fier din incinta combinatului Mittal Steel Hunedoara.

În rechizitoriul respectivului dosar se preciza că, la sfârşitul anului 2004, Andrei Raita (zis „Endre”) şi Gheorghe Ioniţă (zis „Ghiţă Francezul”) au pus bazele unui grup care să sustragă în mod organizat, cu sprijinul paznicilor din combinatul Hunedoara, materiale feroase şi neferoase de pe platforma siderurgică. Practic, aceştia furau fierul din combinat pentru a-l vinde, înapoi, combinatului, căci procurorii au descoperit că bunurile erau reintroduse în circuitul economic, cu ajutorul unor administratori de centre de colectare a fierului din Hunedoara. În urma unor descinderi simultane, organizate în vara anului 2006 la Hunedoara, peste 40 de persoane implicate în acest dosar au fost reţinute, iar cea mai mare parte dintre ele au fost arestate. La scurt timp, însă, magistraţii au decis eliberarea din arest a hunedorenilor şi judecarea lor în stare de libertate.

Berbeceanu s-a mai remarcat şi prin raziile spectaculoase organizate în Valea Jiului, despre care o anume parte a presei afla „pe surse” şi participa în direct la circul cu maşini, girofaruri şi mascaţi regizat de acest Cattani, făcut poliţist pe puncte prin relaţiile lui tac-su, fost şef pe la „circulaţia” judeţului. În timpul acestor acţiuni mai existau şi „victime colaterale”, un cetăţean de 68 de ani ajungând cu coastele rupte la spitalul din Petroşani pentru simplul motiv că s-a aflat la locul nepotrivit în momentrul nepotrivit, adică în locuinţa sa de domiciliu la ora şase dimineaţa. De precizat că până seara toţi cei săltaţi cu duba erau eliberaţi din lipsă de probe. Adică, nu chiar din lipsă de probe, acestea fiind fabricate de Berbeceanu din convorbiri telefonice în care cuvintele erau interpretate după interesul poliţiştilor, dar care nu ţineau în prezenţa unui avocat.

Acelaşi (încă) poliţist se plânge că procurorii au fabricat probe împotriva sa, lucru care ar putea fi adevărat, Berbeceanu ca expert în fabricarea de probe false putând recunoaşte imediat o „făcătură”. Acesta se află în situaţia unui fost arbitru, ajuns patron de club de fotbal, care este revoltat că este furat de “fluieraşi”. Pe bună dreptate, acesta mirosind imediat furăciunea, din experienţa unuia care a practicat-o ani de zile. Să sperăm că justiţia îşi va face în continuare treaba iar unii ca Berbeceanu, care s-au considerat ani de zile deasupra legii, vor avea revelaţia că legea este aceeaşi pentru toţi, indiferent cum te cheamă sau câte dungi ai pe epoleţi.

Andrei VLAD

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: