Chiar dacă la precedenta şedinţă proiectul a fost introdus fără a se şti exact unde este amplasamentul administraţiei publice locale din Uricani al carierei din Păroasa, iar proiectul nu a trecut de votul consilierilor, luna aceasta consilierii au fost puşi din nou în faţa faptului împlinit şi doi dintre consilieri (n.r. „Amicul” Costel şi PRM-istul Daniel) au votat în favoarea proiectului. Şi cum primarul ştia că cei doi vor vota favorabil, a plecat din nou de la şedinţă, pentru o altă întâlnire importantă.
Proiectul ce viza închirierea prin licitaţie publică a terenului în suprafaţă de 20.000 mp înscris în C.F. nr.905, nr topo 797/1, situat în Cariera Păroasa, în vederea exploatării rocilor necesare în lucrările de construcţii a mai fost introdus într-o şedinţă anterioară în luna aprilie, dar pe o altă suprafaţă de doar 15.000 mp şi pentru alte numere cadastrale, proiectul fiind retras atunci de primar de pe ordinea de zi. După ce primarul Dănuţ Buhăescu a dat citire proiectului de hotărâre, şi de această dată consilierul Ioan Stănescu a venit cu mai multe precizări şi documente, cum că, terenul pe care primăria vrea să-l închirieze se suprapune cu terenurile private ale momârlanilor. Acesta a cerut administraţiei publice locale, prin mai multe adrese înaintate, să i se comunice date despre un eventual decret de expropiere a terenurilor din zonă. Acesta a primit în schimb un răspuns evaziv, nesemnat şi parcă făcut în bătaie de joc.
„Am venit la secretar să-i cer hârtii, dar acesta mi-a spus că este secret decretul. Este o tulburare de posesie. Domnule primar, dacă cineva v-ar întabula apartamentul, o parte din el, aţi fi de acord cu acest lucru? De două luni trebuia să-mi puneţi documentele de dispoziţie”, a spus indignat consilierul independent.
În cadrul şedinţei a fost adus şi dosarul privind Decretul 202 din 10 aprilie 1970, privind expropierea şi trecerea în propritatea statului a unor terenuri în suprafaţă de 28.556 mp necesar construirii şi amenajării carierei de la Păroasa, care asigura materia primă, piatra pentru acumularea de la Valea de Peşti. Primarul le-a prezentat colegilor decretul, dar a recunoscut că, din dosar există file lipsă ori care au fost sustrase şi distruse. „Nu avem anexele. Secretarul va face diligenţele necesare pentru a afla ce este în spatele acestui decret. Vreau să facem aici ordine, ca să vedem ce avem şi noi, iar terenul scos la licitaţie nu afectează acele proprietăţi, că este terenul fostului CAP”.
În replică, consilierul local Ioan Stănescu i-a explicat încă odată că „acest CF face parte din proprietăţi private. CF 905 este conversie dintr-un alt CF şi nu se suprapune cu terenul acesta. Nu aţi făcut ce trebuia. Cum să fiu eu de acord cu C.F-ul asta care nu este în regulă? L-ai întabulat pe primărie, lucru care nu-i corect. De ce nu aţi cerut situaţia exactă a terenurilor, înainte de a-l întabula. Cine a făcut întabularea? De ce această doamnă Răcăşan a întabulat pe terenurile oamenilor? Acolo, la teren este solicitarea unui domn Iacob de acum trei ani, pentru a întabula cariera pentru acesta. Vă dau cuvântul meu şi asta m-a făcut pe mine să am suspiciuni şi să consider că este ceva premeditat aici. Iar solicitarea de acum tot a lui Iacob este. Aţi băgat CF-ul unde există proprităţile oamenilor, lucru care este ilegal, nu au fost chemaţi vecinii, proprietarii când aţi făcut acest lucru. Rectifică CF-ul ca să fie corect”.
Daniel Moraru a venit în sprijinul colegului său şi i-a spus primarului că “aţi suprapus nişte terenuri acolo şi nu este ok. De două luni de zile trebuia să rezolvaţi problema, de când aţi iniţiat pentru prima dată proiectul. Am discutat acelaşi proiect la începutul lunii aprilie şi ştiţi că nu a trecut pe acelaşi considerente. Aţi retras atunci proiectul că v-aţi dat seama de greşeala făcută, pentru că au fost discuţii şi aţi promis că vă veţi ocupa de această problemă. Dacă dumneata, după două luni nu ai făcut nimic şi vii acum şi-mi spui că de mâine încolo o să le faci. De ce veniţi acum şi spuneţi că este un alt amplasament?”. „A fost o greşeală de dactilografiere, de redactare”, i-a răspuns sec, primarul uricănean.
„S-a ridicat problema acum două luni asupra suprapunerilor terenurilor, ai retras proiectul de pe ordinea de zi şi repet, în două luni nu aţi făcut nimic. Aţi propus data trecută un hectar şi jumătate, iar acum propuneţi două hectare, dar, veniţi şi-mi spuneţi că nu mai este pe suprafaţa asta, ci pe ailaltă. Am dovezi concrete că, comiteţi nişte ilegalităţi”, a mai completat consilierul Daniel Moraru.
Ilegalităţile comise în cadrul administraţiei locale din Uricani au fost constatate inclusiv de reprezentaţii Curţii de Conturi care au precizat că “Nu sunt înregistrate în contabilitate suprafeţele de teren pentru care s-au obţinut titlurile de proprietate, în contabilitate şi în inventar regăsindu-se suprafeţele de teren validate pentru care au fost solicitate titluri de proprietate dar care faptic nu au putut fi trecute în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale. În situaţia statistică se regăsesc de asemenea alte suprafeţe de teren pentru care nu s-a clarificat încă situaţia juridică.(…) Suprafaţa terenurilor de pe raza unităţii administrativ-teritoriale cuprinsă în situaţia statistică a terenurilor este mai mare decât cea însumată din foile matricole ale ontribuabililor. Acest fapt dovedeşte că nu toţi contribuabilii şi-au declarat masa impozabilă şi că primăria oraşului nu a inventariat masa impozabilă potrivit normelor legale.Valoarea estimativă a impozitului/taxei pe teren nestabilită, neînregistrată, neîncasată şi neurmărită este de 673.102,82 lei, la care se adaugă accesoriile determinate potrivit normelor legale”.
Cum în Uricani vor demara mai multe lucrări de reabilitare a unor drumuri, iar o carieră este întotdeauna o sursă de venit importantă, se pare că, comisioanele pe care le vor încasa unii vor fi unele substanţiale. Iar bătălia pentru această carieră se pare că nu este piatra care va fi exploatată, ci bogăţia din subsol, mulţi dintre localnici spunând că zona este bogată în cuarţ la fel de fin ca cel din cariera din Şiglău şi alte metale rare. Lucrurile nu vor rămâne aşa şi pentru că sunt încă probleme vizavi de întabularea terenurilor şi litigii în instanţă, cei nemulţumiţi vor sesiza ANI şi DNA.
Angella Dumitrascu
Daca au dat drept de exploatare pe terenurile proprietate personala a momarlanilor,acestia ar trebui sa dea in judecata atat primaria Uricani care a dat terenurile,cat si pe consilierii locali care au aprobat acest proiect de hotarare si sa ceara despagubiri de la fiecare in parte,astfel in viitor acestia nu vor mai vota dupa interese politice sau personale
Sa vezi de acum harnicie in repararea drumurilor forestiere,cine o sa stea sa vada cate masini de piatra va cara buhaescu acolo?Acum daca piatra este pe bani vor veni comisioane la cumparare,plus ce va apare doar in hartii nu si la fata locului,primaria Uricani va cumpara la greu piatra ,in hartii va aparea piatra de s-ar putea repara toate drumurile pietruite din judet…..banul sa iasa