În cadrul investițiilor care se realizează în municipiul Lupeni, o preocupare majoră o reprezintă punerea în valoare a celor mai importante obiective culturale și de recreere. Acum, echipa de succes care conduce destinele municipiului Lupeni, va pune în valoare un alt obiectiv important: statuia realizată de sculptorul Ion Irimescu, dedicată frumoasei meserii nobile, care a dus faima Văii Jiului dincolo de granițele țării: mineritul. Meserie care va dispărea odată cu închiderea exploatărilor din Valea Jiului.
Amplasată în imediata apropiere a spitalului local, statuia și zona verde a intrat în reabilitare și modernizare, pe o perioadă de timp și urmează să devenină un reper important pe harta municipiului Lupeni, care va reaminti întotdeauna cetățenior și celor care vor tranzita localitatea, despre evenimentele care au avut loc în 1929.
A devenit o tradiție, ca, în data de 6 august, aici să se desfășoare ample manifestări de comemorare și depuneri de coroane în memoria eroilor care s-au săvârșit în subteranele minelor din Valea Jiului și din primele mișcări de protest din istoria muncitorimii românești și europene, în 1929. Patriarhul Artelor, așa cum era supranumit sculptorul Ion Irimescu, a ridicat în 1968 acest impunător monument în cinstea minerilor martiri uciși în 1929.
Iar acum, este de datoria administrației locale de a repune în valoare istoria locului și valorile cu care se mândresc.
”Monumentul face parte din colecția marelui sculptor Ion Irimescu, fiind o adevărată capodoperă în aer liber. Întrucât trebuie să ținem la istoria noastră, la zonele noastre istorice și având în vedere că acest acest monument nu a fost recondiționat de la inauguarea sa, din 1968, zona în care este amplasat nu a fost reabilitată din aceeași perioadă, am considerat că este necesar să se execute o serie de lucrări de reabilitare și modernizare. Acestea au ca și scop refacerea și modernizarea ansamblului monumental, începând cu spațiile pavate prin repararea sau înlocuirea acestora, realizarea de drenaje în jurul monumentului, refacerea spațiilor verzi și plantarea de copaci ornamentali, amplasarea de mobilier urban, respectiv banci, coșuri de gunoi și realizarea unui iluminat modern în zonă. Prin acest proiect ne dorim să realizăm creșterea calității vieții locuitorilor municipiului Lupeni, prin realizarea unor spații publice de calitate pentru petrecerea timpului liber. A fost înlocuit pavajul din piatră naturală, au fost refăcute zonele verzi adiacente prin salvarea gazonului prin supraînsămânțare și plantarea de copaci ornamentali. Lucrările de reabilitare a zonei de la „MONUMENTUL LUPENI ’29” precum și lucrările de asfaltare a porțiunii de trotuar de la Spitalul Municipal Lupeni până la monument se desfășoară conform graficului și vor fi finalizate în cel mai scurt timp. Vom reuși astfel să punem în valoare această zonă încărcată de istorie, să creăm un loc de petrecere cât mai plăcută a timpului liber pentru cetățenii din localitatea noastră, dar și un loc de atracție turistică pentru cei care ne vizitează municipiul și zona”, a ținut să declare primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.
Ella Schreiber