Senatorul Cristian RESMERIŢĂ : „Nu este decât o temă de precampanie electorală”

           Astăzi, senatorul Cristian Resmeriță a organizat o conferință de presă în care și-a prezentat punctul de vedere, al său,  dar și al partidului pe care îl reprezintă, vizavi de intenția primarului Tiberiu Iacob Ridzi, de a uni localitățile Văii Jiului, într-un singur municipiu.

Nu este decât o temă de precampanie electorală și un demers care se reia,  din nou.

”Și o fac afirmând că, de fapt, acesta nu este decât un demers unilateral, fără finalitate, pur populist al primarului PDL-PNL al Petroșaniului, lansat probabil dintr-o disperare a acestuia în perspectiva alegerilor locale din acest an. Mai ales că tema a mai fost lansată în spațiul public, tot înaintea alegerilor locale și în 2016, tot de către primarul Tiberiu Iacob Ridzi. Interesant este însă că, pe bună dreptate, subiectul nu se regăsește ca propunere în niciuna din întâlnirile comune pe care cei șase primari le-au avut cu reprezentanți ai Guvernului și ai Uniunii Europene și în nici un document oficial”, a ținut să declare senatorul Cristian Resmeriță.

Dacă facem un remember în timp, trebuie să ne aducem aminte că VALEA JIULUI  a avut statut de zonă defavorizată și un guverator, iar în urmă cu patru ani, zona a fost vizitată de vicepremierul Vasile Dîncu, care includea VALEA JIULUI  in cadrul unui proiect pilot, calat pe dezvoltarea infrastructurii social-economice, care să regenereze această zonă defavorizată. Atunci, reprezentanții guvernului s-au întalnit cu primarii, reprezentanții mediului de afaceri și s-au pus bazele unei strategii de dezvoltare viabilă.  

„Încercăm să vedem ce tip de sărăcie este în această zonă, pentru că nu este peste tot la fel. Încercăm să găsim formule speciale. Banii europeni nu îi mai dăm în modul în care i-am dat până acum, nu ne mai dorim să învestim banii în iluzii. Valea Jiului va fi o zonă cu statul special. S-a discutat mult despre proiectele anterioare, unele sunt blocate, altele sunt în atenţia noastră. Dar, pe viitor trebuie să avem un consens strategic. Multe dintre actualele proiecte sunt izolate.Trebuie să ne prioritizăm investiţiile, iar aici trebuie să se pună accent şi pe chestiunea de solidaritate, partidele trebuie să conlucreze între ele, să lase orgoliile de-o parte şi să lucreze în acelaşi scop pentru dezvoltarea proiectelor. Eu cred în destinul Văii Jiului, la capătul minelor care vor fi închise, trebuie să apară şi luminiţa”,  spunea atunci  vicepremierul Vasile Dîncu.

Tot în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii administraţiilor publice locale din Valea Jiului s-a pus în discuţie realizarea acelei soluţii propusă în urmă cu câţiva ani, de prefectul Attila Deszi, o conurbaţie, care poate să atragă pe viitor mai multe fonduri europene. Legat de acest subiect, vicepremierul a spus că va sprijini o asemenea iniţiativă.

La întâlnirea de acum patru ani, Cristian Resmeriță spunea: Întâlnirea cu vicepremierul Vasile Dîncu a fost binevenită pentru toate administraţiile locale din Valea Jiului. Au fost puncte comune pe care dorim să le ducem la îndeplinire cum ar fi reluarea lucrărilor la drumul către Herculane, problematica infrastructurii, crearea de noi locuri de muncă şi atragerea de noi investori. După cum bine ştiţi, în municipiul Lupeni se va desfăşura un amplu proiect de ecologizare a unei zone, care poate deveni cu succes unul dintre parcurile industriale ale Văii Jiului. Ne dorim continuarea celei de-a doua etape de dezvoltare a proiectului care vizează investiţiile în infrastructura turistică a staţiunii Straja, pentru a crea aici, cel mai mare domeniu schiabil din sud vestul Europei, etc. Ne dorim alternative viabile de dezvoltare, avem unele proiecte care vor duce la creşterea confortului cetăţenilor din localităţile noastre şi mă refer aici şi la proiectul care se va derula împreună cu operatorul APA SERV. Aşa cum au subliniat şi colegii primari, trebuie să avem o viziune comună asupra unor ţinte comune cum ar fi problematica infrastructurii locale, a transportului local, cele legate de problematica stringentă cu care ne confruntăm la ora actuală, privind gunoiul menajer, închiderea mineritului şi crearea de alternative viabile şi multe altele. În ceea ce priveşte noua formă de organizare trebuie să ne consultăm să o alegem pe cea mai bună”.

Iată că după patru ani, se revine la această discuție care a generat acum discuții aprige pe tema  reorganizării administrative a Văii Jiului.  Un singur UAT nici nu este viabil pentru zona Valea  Jiului pentru că fiecare localitate are particuaritățile ei.  Până și argumentul justificativ adus în discuție de primarul Tiberiu Iacob Ridzi nu face altceva decât să ascundă nereușitele din actualul mandat, și multe dintre investițiile realizate s-au putut realiza datorită alocărilor primite din partea CJ  și pe timpul guvernării PSD.

”Petroșaniul este localitatea care a atras cele mai puține fonduri europene pe cap de locuitor la nivelul întregii regiuni. Asta ne arară cifrele, fără nici un fel de supărare. Spre exemplu, numai la Lupeni, fratele meu, Lucian Resmerita, care este doar de 3 ani primar, a reușit să atragă fonduri europene de 30 de ori mai mari decât a reușit domnul Iacob-Ridzi. Bineînțeles că, în atare condiții, primarul de la Petroșani dorește să se asocieze cu ceilalți primari, pentru că așa ar putea spune și domnia sa că a făcut câte ceva în acești ultimi 4 ani”, a declarat senatorul hunedorean.

Iar multe din proiectele care se deruleză în prezent în municipiul Petroșani se datorează guvernării PSD. S-au făcut câteva lucruri importante la Petroșani, dar multe dintre acestea nu s-au făcut datorită Primăriei din Petroșani. Spre exemplu, s-au alocat 140 de miliarde de lei pentru Spitalul de Urgență din Petroșani, undeva în primăvara anului trecut. I-a alocat guvernarea PSD și, atât eu, cât și domnul președinte Laurențiu Nistor ne-am implicat în acest sens, pentru că am considerat că Spitalul din Petroșani este al tuturor cetățenilor din Vale și am insistat să primească această finanțare. Apoi, un alt exemplu: drumul spre Parâng. Nu știu cine a demarat acest proiect, dar ceea ce știu sigur este că banii pentru finanțarea acestui proiect important pentru noi toți, pentru dezvoltarea turismului în Valea Jiului, i-a alocat, anul trecut, guvernarea PSD, așa cum știu că acest drum se face acum, pe o guvernare județeană PSD. Apoi, alt exemplu, cu atragerea de fonduri europene: fără supărare, este cert faptul că o parte însemnată a fondurilor europene pentru infrastructura din toată Valea Jiului au fost atrase de Apa Serv. Că au fost sau sunt probleme legate de disconfortul pe care-l crează aceste investiții, nu știu, dar ceea ce știu este că sunt câteva zeci de milioane de euro investiți într-un domeniu vital și pentru care, din păcate, meritul domnului primar Tiberiu Iacob Ridzi este unul mic, spre deloc”, a completat senatorul Cristian Resmeriță.

Valea Jiului este cuprinsă totuși în cadrul proiectului care vizează regiunile carbonifere în traziție, ministerul fondurilor europene fiind coordonator pentru implementarea INIȚIATIVEI VALEA JIULUI.

Echipa de proiect a companiei PricewaterhouseCoopers (PwC), care a fost contractată de Comisia Europeană – Structural Reform Support Service (în prezent DG-REFORM) în luna octombrie 2019 pentru realizarea Strategiei de Dezvoltare Socială, Economică și de Mediu a Văii Jiului, se află în etapa elaborării acestui document, reprezentând principal livrabil în proiectul menționat. O primă versiune a Strategiei (draft – document în lucru) va fi prezentată Ministerului Fondurilor Europene (beneficiarul principal al proiectului) și DG-REFORM până la data de 4 mai a.c., varianta finală urmând să fie definitivată până la data de 30 septembrie a.c. Fiecare UAT din Valea Jiului și-a depus propriile proiecte dar cu siguranță răspunsul final vizavi de viitorul VĂII JIULUI  îl vor da reprezentanții de a Bruxelles.

Angella Dumitrașcu 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: