Daria, lidera echipei României, la şah

daia visanescu   La Campionatul European de Şah rezervat echipelor de tineret (sub 18 ani) care a început la Iaşi participă zece echipe, reprezentând şapte ţări: Ungaria, Moldova, Cehia, Slovenia, Austria, Polonia şi România. Favorită pe baza coeficientului Elo este Ungaria cu un Elo mediu pe echipă de 2160. Pe locurile următoare în ierarhia favoritelor pe baza acestui coeficient se află: Cehia „A” (2119), Slovenia „A” (2042), Cehia „B” (2031), Polonia (2015), România „A” (2015), Moldova (1984), Slovenia „B” (1970), Austria (1875) şi România „B” (1592). În clasamentul coeficienţilor Elo individuali situaţia este următoarea: 1. Melinda Varga (Ungaria – 2199); 2. Laura Unuk (Slovenia „A” – 2137); 3. Jana Marikova (Cehia „A” – 2129); 4. Julianna Terbe (Ungaria – 2121); 5. Mariola Wozniak (Polonia – 2121); 6. Nataşa Richterova (Cehia „A” – 2108); 7. Cristina Gal (Ungaria – 2100); 8. Daria Vişănescu (România – 2090)… 16. Andreea Cosman (România „A” – 1950). Programul complet al rundei I: Ungaria – Moldova; Cehia „B” – Cehia „A”; Slovenia „A” – Slovenia „B”; Austria – Polonia; România „B” – România „A”. Turneul se va încheia marţi, 22 iulie, după disputarea a nouă runde.

Şahista din Valea Jiului Daria Vişănescu de la Clubul de Şah Deva, este căpitanul neoficial al echipei României, care a luat startul la Campionatul European de Şah rezervat echipelor de tineret (sub 18 ani).

La competiţie participă zece echipe, reprezentând şapte ţări: Ungaria, Moldova, Cehia, Slovenia, Austria, Polonia şi România. Cu un coeficient Elo de 2090, Daria Vişănescu este cea mai valoroasă jucătoare a echipei România „A” din care mai fac parte Andreea Cosman (Elo – 1940) şi Diana Cuşmuliuc (Elo 1839). Maestra FIDE din Petrila va juca la masa unu a echipei tricolore, însă în runda întâi, desfăşurată ieri, Daria a fost menajată, întrucât România „A” a avut un meci uşor cu România „B”.   Multiplă campioană a României, dar medaliată doar cu bronz la ultima ediţie a Campionatelor Naţionale, Daria Vişănescu a refuzat, iniţial, să facă parte din echipa tricoloră. Şahista legitimată la Clubul de Şah Deva era supărată pe Federaţia Română de Şah, deoarece în urma clasării pe locul trei la Campionatul Naţional, forul de specialitate a decis să nu-i suporte cheltuielile cu deplasarea la Campionatul European Individual care va avea loc în toamnă. Până la urmă, Daria a acceptat să joace pentru România la insistenţele preşedintelui Clubului de Şah Deva, Corneliu Hotăran.

„La cererea Federaţiei am insistat ca ea să facă parte din echipa României, întrucât este cea mai bună jucătoare din ţară la nivelul acesta de vârstă (sub 18 ani n.r.). Daria a acceptat să participe la Campionatul European, după ce Federaţia a promis că în cazul obţinerii unei medalii la Campionatul European pe echipe, îi va finanţa participarea la Campionatul European individual, din toamnă”, a precizat Corneliu Hotăran.

Turneu puternic şi la Deva

Tot în această săptămână, la Deva, se desfăşoară şi a 26-a ediţie a tradiţionalului turneu „Cupa Cetăţii”, organizat de Clubul de Şah Deva. Participarea este numeroasă, iar premiile sunt destul de atractive. „S-au prezentat la start peste 50 de jucători, mulţi fiind deţinători ai titlurilor de maeştri, maeştri internaţionali sau mari maeştri. Premiile puse în joc în acest an sunt duble faţă de ediţia precedentă, pentru locul I răsplata fiind de 2.000 de lei, pentru doi de 1.500 de lei, iar pentru trei de 1.000 de lei. De asemenea, se oferă premii şi pentru diverse categorii de vârstă de la copii şi juniori, la veterani”, a afirmat Corneliu Hotăran, preşedintele Clubului de Şah Deva. Competiţia a început luni, 14 iulie şi se va încheia duminică, 20 iulie.                                        Loredana JUGLEA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: