29 Aprilie – Ziua Veteranilor de Război

             ”Pentru ca fiecărui ostaş să i se asigure liniştea şi ocupaţia pentru tot restul de viaţă, i se pun la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”

Ziua de 29 aprilie este un reper în calendarul oricărui român, fiind ziua în care ne omagiem veteranii de război, acei viteji care au recurs la sacrificii pentru ca noi, astăzi, să putem trăi liberi. Este un moment înălţător, un moment în care gândul nostru plin de recunoştinţă trebuie să ajungă la ei, cei care ne sunt alături, cu demnitate şi cu simţul datoriei împlinite. Vă asigurăm că pentru noi, dumneavoastră – veteranii de război – veţi rămâne acele icoane ale curajului şi devotamentului faţă de ţară şi vă veţi bucura mereu de respectul şi admiraţia noastră.
Cu pioşenie ne înclinăm în faţa celor care care şi-au adus sacrificiul suprem, jertfindu-se pentru cea mai nobilă cauză – apărarea ţării. Avem datoria faţă de ei, adevăraţi eroi ai neamului românesc, să păstrăm integritatea şi libertatea acestei naţiuni, destul de încercată de-a lungul timpului. Dumnezeu să-i odihnească!
Ziua veteranilor de razboi reprezintă un moment de cinstire, onorant şi legitim, a celor pentru care conceptul de apărare a ţării a fost transformat într-un crez. Generaţiile prezente şi viitoare au obligaţia de a-şi onora veteranii şi de a păstra mereu vie amintirea celor care şi-au sacrificat viaţa pentru ca noi, astăzi, să putem trăi liberi.
Ne exprimăm convingerea că devotamentul şi curajul dumneavoastră, al veteranilor de război, vor constitui exemple şi pentru generaţiile viitoare.

Astfel, această zi este celebrată şi în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român, având ca obiectiv limitarea efectelor acţiunilor teroriste.

Ziua Veteranilor şi a Eroilor a fost marcată de fiecare dată şi în municipiul Lupeni prin organizarea unor evenimente şi de felicitare a tuturor eroilor veterani rămaşi în viaţă.

De Ziua Veteranilor, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță  a transmis următorul mesaj „Naţiunea română, plămădită prin truda şi jertfa celor mai demni fii ai ei, a asociat de-a lungul veacurilor ca prinos de recunoştinţă mai multe zile dedicate acestora, de Ziua Înălţării Domnului şi de Ziua Veteranilor. În aceată zi, de Ziua Veteranilor, gândurile noastre se îndreaptă cu pioşenie şi gratitudine spre cei care, prin vitejia şi jertfa lor, au făurit România, au apărat libertatea şi independenţa sa şi au menţinut trează încrederea poporului român în valorile sale creştine şi morale”.

La  29 aprilie este sărbătorită  Ziua Veteranilor de Război din România, stabilită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222 din 10 octombrie 2007 şi Legea 303 din 13 noiembrie 2007. A fost aleasă această zi în semn de cinstire întrucât, la 29 aprilie 1902, regele Carol I a instituit, prin Înalt Decret, calitatea de veteran de război pentru toţi cei care luptaseră în războiul din 1877 – 1878 pentru cucerirea Independenţei de Stat a României şi supravieţuiseră anilor care au trecut de la acel eveniment istoric.

La adoptarea de către rege a importantei hotărâri s-au avut în vedere prevederile Convenţiei de la Geneva, din 1870, potrivit căreia cei chemaţi de patrie la luptă au dreptul să devină, după un sfert de veac, VETERANI.

Respectând adevărul istoric, trebuie să spunem că recunoaşterea unei asemenea calităţi nu a venit de la sine, direct de la suveran, şi nici datorită propunerilor sau intervenţiilor vreunei instituţii a statului, ci în urma demersurilor unor bărbaţi curajoşi, foşti combatanţi pe redutele de la Griviţa, Plevna, Rahova, Smârdan, Vidin, care nu mai puteau suporta mizeria şi sărăcia în care trăiau şi s-au adresat direct regelui, care i-a primit la palat.

Ascultându-i cu atenţie, şi considerând îndreptăţite cererile lor, Carol I nu numai că le-a acordat calitatea cuvenită ci, printr-un Decret special, le-a conferit şi unele drepturi, precum se stipula, de pildă, la articolul 2Pentru ca fiecărui ostaş să i se asigure liniştea şi ocupaţia pentru tot restul de viaţă, i se pun la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: